Komu štát zvýši penziu a prečo? Kto dostane namiesto starobného dôchodku penzijné minimum?

Podmienkou zvýšenia starobnej penzie na minimálnu je, že výška celkového dôchodkového príjmu poberateľa dôchodku je nižšia ako minimálny dôchodok.

06.04.2023 07:00
Seniori Foto:
Ilustračná foto.
debata (1)

Zvýšenie sa určí ako rozdiel medzi minimálnym dôchodkom a vyplácaným dôchodkom, respektíve celkovým dôchodkovým príjmom poberateľa dôchodku:

Zvýšenie dôchodku = suma minimálneho dôchodku – celkový dôchodkový príjem

Príklad č. 1: Poistenec dosiahne tento rok dôchodkový vek. Požiada o penziu a Sociálna poisťovňa mu za 44 odpracovaných rokov prizná dôchodok v sume 350 eur a súčasne posúdi jeho možný nárok na zvýšenie priznaného dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Má síce odpracovaných 44 rokov, ale kvalifikovaných rokov, ktoré sú potrebné pre priznanie minimálnej penzie, má len 40. Jeho starobný dôchodok tak zvýši na sumu minimálneho dôchodku, ktorý náleží za 40 kvalifikovaných rokov, teda na 378,50 eura mesačne.

Príklad č. 2: Poistenke priznala Sociálna poisťovňa za 38 odpracovaných rokov dôchodok v sume 250,00 eura a zároveň posúdila jej nárok na zvýšenie priznanej penzie na sumu minimálneho dôchodku. Keďže jej odpracované roky sú aj kvalifikovanými rokmi, patrí je za 38 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia minimálny dôchodok 368,00 eura. Starobný dôchodok sa jej teda zvýši na sumu minimálneho dôchodku 368,00 eura mesačne.

Príklad č. 3: Inej poistenke priznala Sociálna poisťovňa za 45 odpracovaných rokov dôchodok v sume 290,00 eura a zároveň posúdila jej nárok na zvýšenie priznanej penzie na minimálny dôchodok. Aj keď má 45 odpracovaných rokov, počet rokov kvalifikovaného dôchodkového poistenia má len 42. Za 42 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia jej patrí minimálny dôchodok 391,10 eura.

Príklady sú len informatívne. pellegrini raši Čítajte viac Je to definitívne. Nové dôchodky sa budú počítať po novom, rozmrazia sa aj minimálne penzie

Čo sa mení od júla?

Poslanci schválili zmenu v zákone, a tak sa sumy minimálneho dôchodku budú od júla meniť. Iné budú aj podmienky na jeho priznanie:

Suma minimálneho dôchodku bude

  • a) 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu platnej k 1. januáru kalendárneho roka, v ktorom sa určuje suma starobného alebo invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku, ak poistenec odpracoval aspoň 30 rokov, alebo
  • b) percentuálna výmera zvýšená o

dva percentuálne body za každý ďalší rok obdobia dôchodkového poistenia, teda za 31 až 39 rokov obdobia dôchodkového poistenia,

tri percentuálne body za 40 až 49 rokov odpracovaných ro­kov,

päť percentuálnych bodov za 50 až 59 odpracovaných ro­kov

sedem percentuálnych bodov za viac ako 59 odpracovaných ro­kov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #starobný dôchodok #penzijné minimum