Bojíte sa straty pamäti? Koľko krokov denne vás zachráni pred demenciou? Ako spolu súvisia kosti a vznik demencie?

Podľa novej štúdie amerických vedcov nízka hustota kostí môže zvýšiť riziko vzniku demencie až o 42 %. Kostrové ústrojenstvo a centrálna nervová sústava majú teda toho omnoho viac spoločného, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

15.04.2023 06:00
reumatológia, doktorka, pacientka, dôchodkyňa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Doteraz sa ikdy nehovorilo o ochoreniach pohybového aparátu, ktoré by mohli mať vplyv aj na funkčnosť centrálnej nervovej sústavy. Časy sa zmenili a s nimi prichádzajú aj nové výskumy, ktoré varujú najmä ľudí s ochorením známym tiež ako vykrádač kostí (osteoporóza).

Do čela výskumu sa postavil Dr. Mohammad Arfan Ikram z Erasmus University Medical Center v Holandsku. Spolu so svojím tímom v rámci štúdie zisťoval údaje o vyše 3500 ľuďoch, ktorí mali priemerný vek 72 rokov a na začiatku programu nemali diagnostikovanú demenciu. Každý štvrtý až piaty rok absolvovali účastníci výskumu fyzické testy, ktoré zahŕňali röntgenové snímky na sledovanie hustoty kostí, rozhovor a kognitívny test.

Znepokojivé výsledky

Ďalších jedenásť rokov vedecký tím zistil, že demencia sa vyvinula u 19 % osôb. Štúdia vysvetľuje, že problémy s rednúcimi kosťami malo viac ako 1200 ľudí a u 90 z nich sa počas nasledujúceho desaťročia vyvinula demencia, čo je v prepočte vyše 7 % účastníkov celého výskumu. Osoby, ktoré mali najvyššiu hustotu kostí mali v rovnakom časovom období omnoho lepšie výsledky. V tejto skupine zaznamenali len 4 % výskyt spomínaného ochorenia mozgu. Z výsledkov výskumu vyplýva, že ľudia s najnižšou hustotou kostí celého tela mali o 42 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku demencie počas nasledujúcich desiatich rokov v porovnaní so svojimi rovesníkmi, ktorých nepostihla osteoporóza.

Opačný problém

Podľa šéfa výskumu sa doteraz hovorilo najmä o tom, že demencia môže znižovať u ľudí pohyblivosť a tým spôsobiť problémy s hustotou kostí. „Nízka hustota kostí a demencia sú stavy, ktoré bežne postihujú starších ľudí súčasne, a to najmä preto, že úbytok kostnej hmoty sa často zvyšuje v dôsledku fyzickej nečinnosti a zlej výživy počas demencie," vysvetľuje Dr. Ikram pre portál eatingwell.com. „Málo však vieme o úbytku kostnej hmoty, ku ktorému dochádza v období pred demenciou. Naša štúdia zistila, že úbytok kostnej hmoty sa skutočne vyskytuje už pred demenciou, a preto sa spája s vyšším rizikom demencie."

Vieme si pomôcť?

Výsledky štúdie ukazujú, že osteoporóza môže mať vplyv na celkový kognitívny pokles v podobe straty pamäti, horšej koncentrácie či učenia. Ide o chorobné zmeny, ktoré sú podľa vedcov typické pre starších ľudí. Ani vyšší vek však nebráni ľuďom, aby zmiernili priebeh choroby. Nové výskumy totiž prichádzajú s pozitívnymi zisteniami a zdôrazňujú, že približne desaťtisíc krokov denne môže znížiť riziko vzniku demencie až na polovicu. Okrem toho pomáha aj strava bohatá na vápnik a zdravé tuky. Vápnik je známy minerál, ktorý zlepšuje hustotu a pevnosť kostí. Nájdeme ho v maku, mliečnych výrobkoch, vajíčkach a semenách rastlín. K zdravým tukom patria najmä omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v mastných morských rybách, rastlinných olejoch, v chia a ľanových semenách.

debata chyba
Viac na túto tému: #demencia #kosti #stav kostí