Viete, ako odhaliť falošnú bankovku vo svojej peňaženke? Tu je návod

Na odhalenie nepravej bankovky stačí zvýšená pozornosť a jednoduchý test, na základe ktorého rozoznáte falzifikát od pravých bankoviek.

16.04.2023 06:00
peniaze, bankovky, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Bankovky obsahujú viacero špičkových ochranných prvkov, vďaka ktorým sa pravé bankovky dajú ľahko rozpoznať od falošných aj bez špeciálnych prístrojov, a ktoré ich chránia pred falšovaním.

1. Kontrola hmatom

Kvalita papiera na dotyk: skontrolujte bankovku hmatom. Papier je pevný a pružný. Vystupujúca tlač: na ľavom a pravom okraji bankovky nahmatáme sériu krátkych vystupujúcich čiarok. Hlavný motív, nápisy a veľké číslo nominálnej hodnoty sú tiež na dotyk hrubšie.

2. Kontrola pohľadom

Vodoznak s portrétom: pozrite sa na bankovku proti svetlu. Objaví sa portrét Európy, hodnota bankovky a hlavný motív. Okienko s portrétom v holograme: keď bankovku podržíte proti svetlu, okienko v hornej časti hologramu sa spriehľadní a zobrazí sa portrét Európy, ktorý vidno na oboch stranách bankovky.

3. Kontrola naklonením

Smaragdové číslo: toto trblietavé číslo vytvára svetelný efekt, ktorý sa pohybuje nahor a nadol. Číslo zároveň mení farbu zo smaragdovozelenej na tmavomodrú. Hologram: v striebristom prúžku vidieť hodnotu bankovky, hlavný motív a znak . Okienko s portrétom v holograme: okienko v hornej časti hologramu zobrazuje portrét Európy. Pri naklonení bankovky je v okienku okolo čísla nominálnej hodnoty vidieť aj linky dúhovej farby. Na rubovej strane bankovky sa v okienku objavia drobné čísla nominálnej hodnoty dúhovej farby.

Ako postupovať, ak máte podozrenie, že bankovka je falošná?

Ak sa vám do rúk dostala podozrivá bankovka, o ktorej si aj po kontrole hmatom, pohľadom a naklonením myslíte, že je falošná, pravdepodobne ide o falzifikát a takúto bankovku by ste nemali prijať. Ak máte podozrenie, že už ste falošnú bankovku prijali, mali by ste bezodkladne informovať políciu alebo príslušné vnútroštátne orgány.

Použiť bankovku, o ktorej máte podozrenie alebo o ktorej viete, že je falošná, je trestný čin. Falošné bankovky nemajú žiadnu hodnotu; ak falošnú bankovku prijmete, nedostanete za ňu náhradu.

Na potvrdenie pravosti môžete bankovku zaniesť aj do najbližšej banky. Všetky banky majú špeciálne zariadenia na spracovanie hotovosti, ktoré dokážu falošné bankovky odhaliť. Skúste si zapamätať, kto a kde vám bankovku dal. Tieto informácie môžu pomôcť odhaliť falšovateľov peňazí.

Zdroj: ministerstvo vnútra, europa.eu

2 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #bankovka #falošné peniaze