Farba ovocia a zeleniny naznačuje aj obsah živín. Čím je sýtejšia, tým väčší zdravotný benefit ovocie či zelenina majú

Ovocie a zeleninu väčšina ľudí vníma len ako zdroj vitamínu C, ale tieto potraviny obsahujú okrem celej palety ďalších významných vitamínov – A, betakarotén, E, skupiny B, mnoho ďalších biologicky aktívnych látok.

05.05.2023 10:00
Byliny Foto:
Ilustračná foto.
debata

Aj keď si to mnohí z nás neuvedomujú, každé ročné obdobie je charakteristické svojou farbou.Jar je zelená, leto červené, jeseň žltá a zima biela. A rovnako je na tom aj ovocie a zelenina podľa obdobia, v ktorom dozrievajú.

Jarná zelenina a vňate sú zelené, letné maliny, ríbezle, melóny, jabĺčka, paradajky a iné sú červené, tekvica, jesenné hrušky sú žlté, cibuľa aj cesnak sú biele.

Farba ovocia a zeleniny naznačuje aj obsah živín. Čím je sýtejšia, tým väčší zdravotný benefit ovocie či zelenina majú.

Za zelenú farbu jarnej zeleniny a zeleninových vňatí – cibuľka, hrášok, jarný šalát, špenát, brokolica, petržlenová a zelerová vňať, kôpor… je zodpovedný chlorofyl, farbivo, ktoré zabezpečuje fotosyntézu.

Ovocie a zeleninu väčšina ľudí vníma len ako zdroj vitamínu C, ale tieto potraviny obsahujú okrem celej palety ďalších významných vitamínov – A, betakarotén, E, skupiny B, mnoho ďalších biologicky aktívnych látok.

Sú to minerálne látky (horčík, draslík, vápnik, fosfor, železo, síra, zinok, meď, jód) mnohé enzýmy, triesloviny a flavonoidy.

Zabezpečujú viaceré ochranné a podporné úlohy, pomáhajú pri metabolických procesoch, podporujú krvotvorbu, posilňujú nervový systém, zvyšujú duševnú výkonnosť, potláčajú stres.

Ilustračná foto. Foto: SHUTTERSTOCK
Bylinky a chlebík Ilustračná foto.

Antioxidanty v nich obsiahnuté sa zas zapájajú do prevencie srdcovo-cievnych a nádorových ochorení, brzdia proces starnutia, chránia kožu, oči, vlasy.

Vláknina má funkciu čističa, zabezpečuje vyprázdňovanie, podporuje rast pozitívnej črevnej flóry.

Typickou zeleninou, ktorá je bohatá na vitamíny a v tomto období je vhodné ju konzumovať, je kapusta a rôzne šaláty z nej.

Napríklad v kombinácii s mrkvou. Okrem vlákniny dôležitej pre tráviace procesy dodá takýto šalát telu najmä vitamín C a v kombinácii s mrkvou aj betakarotén.

Vitamínovou a aj nutričnou bombou je aj kyslá kapusta. Okrem vlákniny a vitamínov C, E, K obsahuje aj vitamíny skupiny B, dokonca čiastočne aj B12, ktorý sa prevažne nachádza v živočíšnych potravinách a celú škálu minerálov – železo, fosfor, flór, horčík či draslík.

Kyslá kapusta je najúčinnejším prírodným probiotikom.

Smoothie sú dnes veľmi moderné a z nutričného hľadiska aj vítané. Zatiaľ čo v ovocných či zeleninových šťavách získavame hlavne prítomné vitamíny, minerálne látky a enzýmy, v prípade smoothies je prítomná navyše aj dôležitá vláknina a prítomné jadierka podľa voľby a kombinácie ovocia a zeleniny respektíve navyše pridané semienka, obohacujú nápoj o dôležité n6 a n3 mastné kyseliny.

Konzumenti si môžu pri domácej príprave sami zvoliť kombináciu obľúbeného čerstvého ovocia a zeleniny.

Nie sú prítomné žiadne konzervanty, stabilizátory a cukor. Stačí príjemná chuť a prítomná fruktóza z použitých produktov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #JAR #vitamín #farba #jarná únava