Opuchy, strata farby či sviežosti pokožky trápia najmä seniorov. Spoznajte "lacný zázrak", ktorý vráti pleť do formy

Problémy s pokožkou postihujú každú vekovú kategóriu, no zvlášť u starších ľudí sú opuchy a strata sviežosti viditeľné ihneď po prebudení a o čosi dlhšie. Niekedy trvá aj hodiny, pokým sa „pokrčená“ pleť dostane do formy. Ako to urýchliť?

06.05.2023 07:00
cerstve bylinky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Postačí kocka ľadu. Jednoduchá a lacná terapia, ktorá pomôže unavenej pokožke na tvári prinavrátiť vitalitu. Chlad sa už dávno používa na liečbu rôznych ťažkostí a príznaky staroby nie sú výnimkou. Zmrazeným kúskom vody si krátko po prebudení prechádzajte po tvári, čím jej zabezpečíte relatívne rýchle prekrvenie. Krv vďaka chladu rýchlejšie cirkuluje, čo dodáva pleti prirodzený a zdravý vzhľad. Niektorí odborníci ponúkajú ešte jeden zaujímavý tip pri omladzovaní pokožky chladom. Namiesto kociek ľadu môžete použiť napríklad aj zmrazené kúsky ovocia, ktoré pri roztápaní zároveň uvoľňujú do pokožky i okolia príjemnú arómu.

Koniec červenej pokožke

Ľad zažiari aj pri znižovaní zápalov a začervenaní kože. Môžete ho aplikovať priamo na postihnuté časti pokožky, čím dochádza k znecitliveniu bolesti a redukovaniu farebných škvŕn. Do vody môžete pridať aj čerstvú uhorkovú šťavu, alebo nasekané uhorky či lupene ruží, ktoré dodajú pokožke žiarivý vzhľad a prirodzený lesk. Kocky ľadu z „uhorkovej“ vody sú nápomocné aj pri odstraňovaní kruhov pod očami. Často ide o rôzne opuchy, ale aj tmavé škvrny, ktoré sú výsledkom horšieho spánku či zlej životosprávy.

Rýchlo do spoločnosti

Pokiaľ sa chystáte do spoločnosti a potrebujete si rýchlo prichystať pleť na nanesenie make-upu, ochladzovanie tváre ľadom je dobrou voľbou. Používa sa totiž ako prostriedok na vypnutie kože, ale aj ako svieže tonikum. Ľadom si prechádzate po čele a lícach zopár minút, pokožku neskôr jemne usušíte a nanášate make-up, ktorý bude pôsobiť na pokožke hladko a bezchybne. V niektorých prípadoch sa táto „terapia“ chladom používa aj ako náhrada make-upu. Ak sa ponáhľate ráno napríklad do obchodu, opuchnutých viečok či bledej tvári sa môžete zbaviť masírovaním pomocou kociek ľadu. Získate tak prirodzený a najmä prebudený výraz.

Zabráni vzniku vrások?

Niektorí odborníci sa dušujú, že táto domáca terapia chladom dokáže redukovať aj tvorbu nových vrások a zmierňuje príznaky starnutia. Za všetko vraj môžu krvné cievy, ktoré vďaka zmene teploty pracujú na plné obrátky. V praxi to funguje jednoducho. Teplá pokožka a krvné cievky sa prispôsobujú chladu stiahnutím a rýchlejším prúdením krvi. Naopak, ak pleť vystavíte izbovej teplote alebo sálavému teplu z fénu, cievy sa rozšíria a cirkulácia krvi sa spomalí.

Všetko s mierou, inak…

Pri používaní ľadu však treba dbať na niekoľko bezpečnostných opatrení. Pre lepšiu manipuláciu poslúžia rukavice, ktoré umožnia lepšie držať ľad v rukách. Môžete ho používať priamo na pleť, bez toho, aby ste medzi tvár a ľad vkladali napríklad uterák. Ľudia, ktorým vadí topenie ľadu a stekanie chladnej vody po tvári si môžu zmrazené kúsky vkladať do uteráka a pripraviť si studený zábal. S chladom treba narábať opatrne. Týka sa to najmä doby, počas ktorej sa osviežujete. Extrémny chlad totiž môže v niektorých prípadoch poškodiť cievy na tvári. Vyhnúť sa tomu môžete tak, že medzi tým ako vyberiete kocku ľadu z mrazničky a priložíte si ju na tvár počkáte zopár sekúnd, kým sa začne postupne roztápať. Chladivá terapia sa nemá aplikovať dlhšie ako 10 – 15 minút. Okrem vody sa však môže na tvár používať aj zmrazený harmančekový čaj, spomínané uhorky, citrónová voda či zelený čaj.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #pokožka #opuch #sviežosť