Poznáte mesačný kúpeľ? Nebojte sa, nejde o žiadnú mágiu, aj z mesačného svetla získate napríklad vitamín D

Vyhrievanie sa vo svetle, ktoré vyžaruje Mesiac nie je na škodu. Takzvaný mesačný kúpeľ si môžeme užiť nielen vonku, pod holým nebom, ale aj napríklad pri otvorenom okne v byte či dome.

13.05.2023 08:00
Sovinsky-Cile-Moon Over Volcanoes SMALL Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odporúča sa mať na sebe minimum oblečenia a užívať si žiarenie plnými dúškami, aj mimo pohľadov zvedavých ľudí. Spomínané nebeské teleso odráža slnečné lúče, hoci intenzita je o päťstotisíc krát menšia než žiara Slnka. I napriek tomu netreba podceňovať pôsobenie takto sprostredkovaného slnečného žiarenia.

Déčko sa tvorí aj z tohto svetla

Už aj mierne množstvo slnečného žiarenia pomáha vytvárať v ľudskom tele dôležitý vitamín D. Ide o živinu, ktorú si na rozdiel od mnohých iných naše telo dokáže vytvoriť samo. Potrebuje však na to prirodzené svetlo zo Slnka či to „sprostredkované“ z Mesiaca. Stačí pol hodina pod odhalenou oblohou a telo si vytvorí vitamín D v množstve, ktoré potrebuje na približne jeden deň.

Tento vitamín chýba skoro stále

Netreba zabúdať, že aj Slováci patria k ľuďom s trvalo nízkou hladinou tejto živiny v organizme. Predpokladá sa, že chýba až 60 % obyvateľstva. Zvlášť majú menej tí, ktorí sa boja slnenia alebo trávia veľa času medzi štyrmi stenami domu. Vitamín D je takzvaný slnečný vitamín. Ide o dôležitú látku, ktorá podporuje vstrebávanie vápnika do kostí. Takýmto spôsobom sa kostrový systém posilňuje a môže sa vyhýbať osteoporóze, chorobe rednúcich kostí. Okrem toho posilňuje imunitný systém, zvyšuje vitalitu organizmu a zmierňuje poruchy nálady.

Svetlo Mesiaca je jedinečné

Mesačné svetlo sa vraj nedá replikovať, na rozdiel od toho slnečného. Pozostáva z červeného a žltého spektra lúčov. Zástancovia mesačného kúpeľa veria, že môže ovplyvňovať ľudské telo podobne ako príliv a odliv, keďže organizmus obsahuje vyše 80 % vody. Počas splnu je žiarenie najsilnejšie a v tomto čase si môžeme užívať spomínané „opaľovanie“ plnými dúškami. Fanúšikovia Mesiaca veria, že „vyhrievať“ sa pod ním môžeme pri hociktorej jeho fáze.

Komu najviac pomáha?

Mesiac údajne vyžaruje svetlo, ktoré je prospešné pre ľudí po operáciách, ale aj pre dospievajúcu mládež. Hovorí sa, že pomáha aj ľuďom, ktorí pracujú napríklad vo finančnom sektore, pretože podporuje ich duševnú rovnováhu. Mesačný kúpeľ poteší aj starších ľudí, tehotné a dojčiace matky. Rýchla prechádzka v noci, keď jasne svieti Mesiac, môže pomáhať znížiť hladinu stresu. K znižovaniu tvorby stresových hormónov (napríklad kortizolu) dochádza aj vďaka tichu, ktorý je v noci. K ďalším výhodám mesačného kúpeľa patrí to, že si pri ňom nemôžeme spáliť pokožku. Vonku, pod holým nebom za mesačného svitu môžeme bez časového obmedzenia. Pomôcť dokáže každej vekovej kategórii a výborne pôsobí aj na celkové duševné zdravie unavených a vystresovaných ľu­dí.

debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #vitamín D #svetlo