Chcete sa zbaviť liekov na trávenie? Stačí, ak ich vymeníte za tieto ovocné zázraky

Zdravé črevá sú kľúčom aj k zdraviu srdca, lepšej imunite i celkovej pohode a vitalite. Ktoré druhy ovocia a zeleniny sú najlepšie na podporu trávenia a zbavia vás liekov na trávenie?

20.05.2023 00:00
maliny, ovocie, vitamíny Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Medzi potraviny, ktoré podporujú zdravé trávenie patria jednoznačne čučoriedky. V obchodoch sú dostupné celoročne a tak z ich výživovej hodnoty môžeme čerpať kedykoľvek, keď nám na toto drobné ovocie príde chuť. Podľa odborníka na výživu Lona Bena Ashera z Pritikin Longevity Center sú čučoriedky nutričným zázrakom.

„Obsahujú antokyány, čo sú fytochemické flavonoidy, ktoré im dodávajú modrú až fialovú farbu a pôsobia ako antioxidanty, ktoré zabíjajú voľné radikály,“ povedal pre portál eatingwell.com. Antioxidanty znižujú zápaly v tele. Čučoriedky sa pýšia aj obsahom vitamínov C a K. Zo stopových prvkov im dominuje mangán. Vitamín C povzbudzuje imunitný systém, jeho súrodenec, ktorý je označený písmenom K sa stará o zdravú krvotvorbu, čo je zvlášť dôležité pri ochrane starších ľudí pred anémiou. Chutné fialové ovocie je bohatým zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá je podľa spomínaného odborníka dôležitá pri znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení a oceňujú ho aj ľudia s cukrovkou 2. typu.

Chýbať by nemali jablká

Prednosťou tohto druhu ovocia je obsah dvoch druhov vlákniny, rozpustnej a nerozpustnej. Prvá z nich absorbuje vodu, mení sa na gél a rýchlo presúva jedlo skrz tráviaci trakt. Nerozpustná vláknina uľahčuje vyprázdňovanie. Vďaka tejto látke sa cítime dlhšie sýty a klesá aj naša túžba po sladkých jedlách. Jablká sa chvália vysokým množstvom protizápalových látok, ktoré preukázateľne znižujú riziko mnohých chronických ochorení, najmä srdcovo-cievnych chorôb, cukrovky i rakoviny. Túto spomínanú ochrannú funkciu majú na starosti polyfenolové zlúčeniny, ktorých domovom sú rôzne odrody jabĺk.

Kombinácia živín, ktorá prekvapí

Pomaranče sú zaujímavou kombináciou vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Okrem známeho „céčka“ majú aj vitamíny skupiny B a vitamín E, ktorý sa označuje tiež ako elixír mladosti. Pre staršiu generáciu ľudí je dôležité, že toto tropické ovocie v sebe skrýva aj vyššie množstvo draslíka, železa a vápnika. Draslík je kľúčovou mikroživinou, ktorá podporuje kondíciu srdcového svalu. Železo zlepšuje presun kyslíka do všetkých kútov tela a znižuje tak únavu organizmu. Vápnik je dôležitý pre pevné a tvrdé kosti, znižuje rovnako riziko vzniku a rozvoja choroby rednúcich kostí. Pomarančová dužina má tiež vysoký obsah polyfenolov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením.

Nenápadne veľkosťou, obrovské výživovou hodnotou

Maliny sú známe tým, že majú vysoké množstvo vlákniny. Šálka chutného ovocia s výraznou sladko-kyslou chuťou ponúka až 8 gramov vlákniny. Hoci táto látka nemá žiadnu nutričnú hodnotu, zohráva dôležitú úlohu pri regulácii hmotnosti, znižuje riziko infarktu, mŕtvice, pomáha ľuďom s cukrovkou a udržuje črevnú mikroflóru v dobrom stave. Maliny sú však aj bohatým zdrojom horčíka. Ide o minerálnu látku, ktorá pomáha pri viacerých telesných funkciách. Zlepšuje najmä fungovanie svalov, znižuje krvný tlak a odstraňuje bolestivé kŕče v nohách i únavu.

Dobré nielen na črevá, ale i oči a srdce

Paradajky nájdeme na pultoch obchodov v sektore zeleniny, z botanického hľadiska však ide, prekvapivo, o ovocie. Plody zväčša s iskrivou červenou farbou obsahujú extra dávku vitamínu A a beta-karoténu. Seniori ocenia schopnosť týchto živín podporovať zdravie očí, pokožky, imunity i trávenia. Okrem toho v sebe skrývajú známy antioxidant s názvom lykopén, ktorý je ideálny v boji proti zápalom a pri prevencii nádorových ochorení. Zaujímavé je, že lykopén sa uvoľňuje viac z paradajok pri tepelnej úprave a aj z tohto dôvodu sa netreba vyhýbať rôznym rajčinovým omáčkam, domácim pretlakom či polievkam.

Znižuje tlak a uľavuje tráveniu

Vodný melón sa považuje za zeleninu, hoci jeho lahodná sýta sladká chuť ho zaraďuje v laickej verejnosti medzi ovocie. Aj červený melón má vysoké množstvo lykopénu a považuje sa za ideálny zdroj tekutín. Obsahuje totiž viac ako 92 % vody, v ktorej sa nachádzajú vysoké dávky vitamínu C, beta-karoténu a minerálnej látky draslíka. Melón sa považuje za ideálny nástroj na zníženie krvného tlaku a vďaka vláknine pomáha uľaviť aj pri tráviacich ťažkostiach.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #črevá #trávenie