Strácate chuť do jedla a nie ste skoro nikdy smädní? Hrozia vám tieto problémy

Strata chuti do jedla aj znížený pocit smädu často trápia ľudí vo vyššom veku. Pridružujú sa problémy v podobe zníženého vstrebávania živín, anémie či straty svalovej hmoty. Špecialistka na výživu a dietetiku Ing. Janka Pastrnáková z Poradne výživy, dietológie a prevencie nadváhy vysvetľuje ako sa majú seniori stravovať, ktoré živiny musia prijímať a ktoré potraviny radšej obísť.

31.05.2023 08:00
pastrnakova
Odborníčka na výživu Janka Pastrnáková vysvetľuje, že seniorský vek má iné nároky na stravovanie, pretože starším ľuďom napríklad hrozí aj strata svalovej hmoty, čím sa zníži ich pohyblivosť
debata

Ako sa menia s pribúdajúcim vekom požiadavky ľudí na výživu?

V období starnutia dochádza nielen k fyziologickým, ale aj metabolickým zmenám, a to sa dotýka hlavne nutričných požiadaviek a energetického nároku na správne fungovanie organizmu. Vekom sa znižuje sekrécia slín, preto aj vnímanie chuti či prehĺtanie nie je ako v mladosti.

Čo presne sa deje s metabolizmom ?

Bazálny metabolizmus klesá v každej dekáde v priemere o 2 – 3 %, zároveň klesá aj celkový energetický výdaj. Dôvody sú jasné, pretože vzhľadom na zníženie pohybovej aktivity u seniorov dochádza postupom času k úbytku kostrovej svaloviny a prevláda tukové tkanivo. Prvé náznaky sarkopénie (úbytku kostrovej svaloviny) sa začínajú objavovať už v 45. roku života a predpokladá sa, že až 50 % 80 – 90-ročných seniorov trpí sarkopéniou.

Ktoré faktory ju ovplyvňujú?

Je to ovplyvnené rôznymi faktormi ako sú napríklad hormonálne zmeny spojené so starnutím, nedostatočný príjem bielkovín v strave, znížené vstrebávanie bielkovín z dôvodu zníženej tvorby HCl (kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku), strata pohybovej aktivity a iné.

Čo musia mať seniori zastúpené v strave a prečo?

Tak ako to platí aj pre všetky ostatné populačné skupiny, tak aj u seniorov je potrebné prijímať všetky makro i mikro nutrienty v optimálnom pomere. Keďže mnoho seniorov aj po nástupe na dôchodok pracuje, nároky na príjem bielkovín sú vyššie ako u nepracujúcich seniorov. Odporúčania sa pohybujú od 0,8 – 1 g na kilogram telesnej hmotnosti počas jedného dňa.

Ktoré zdroje bielkovín sú vhodné na udržanie hmotnosti?

Príjem bielkovín by mal byť zastúpený z rastlinných aj živočíšnych zdrojov v rovnakom pomere. V pokročilom veku dochádza k zníženej sekrécií žalúdočnej kyseliny – hypochlórhydrii, a to môže následne ovplyvniť ich trávenie a resorpciu živín.

Ako je to s príjmom ďalších makro nutrientov, tukov a sacharidov?

Príjem tukov by nemal presiahnuť 30 % denného odporúčaného kalorického príjmu, čo môže predstavovať približne 60 – 70 g denne. Vekom sa taktiež znižuje aktivita laktázy, enzýmu na štiepenie mliečneho cukru laktózy. Preto sú vo vyššom veku mliečne výrobky horšie tolerovateľné. Ostatné zdroje sacharidov sú tolerovateľné bez problémov. Z celkového denného odporúčaného príjmu sa odporúča 55 – 60 % sacharidov.

Ktoré druhy živín chýbajú najčastejšie ľuďom vo vyššom veku a čo spôsobuje ich nedostatok v ľudskom tele?

Síce požiadavky na príjem železa predovšetkým u žien po menopauze sa znižujú, avšak z dôvodu možnej anémie je potrebné konzumovať potraviny, v ktorých sa vyskytuje biovyužiteľné hémové železo prítomné najmä v mäse. Jeho resorpciu podporuje vitamín C. Rovnako vekom klesá vstrebávanie vápnika, preto je potrebné ho prijímať v podobe mlieka, mliečnych a kyslomliečnych výrobkov, ak sú dobre tolerované. Odporúčaná dávka je 1 200 mg pre populačné skupiny mužov aj žien. Znížená je aj resorpcia vitamínu B12, a to vplyvom spomínanej hypochlórhydrie a zníženou chuťou na mäso. Všetky lipofilné vitamíny (v tukoch rozpustné) – A, D, E, K, vrátane hydrofilných (vo vode rozpustných) vitamínov skupiny B, vitamín C. Z minerálnych látok sú kľúčové horčík, draslík, meď a zinok.

Je potrebné, aby ľudia s pribúdajúcim vekom siahali aj po výživových doplnkoch?

V porovnaní s mladšou populáciou práve seniori užívajú mnoho liekov a antibiotík, preto by som odporúčala príjem probiotík. Ide o živé organizmy (bifidobaktérie, laktobacily a pod.), ktoré sú súčasťou črevného mikrobiómu a v dostatočnej dávke majú prospešné zdravotné účinky. Práve probiotiká potláčajú rast mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobovať hnačky a iné ťažkosti. Pri rozmanitej a racionálnej strave a príjme kyslomliečnych výrobkov nie je potrebné probiotiká užívať. Zdrojmi probiotík sú bryndza, kefír, jogurty, kyslá kapusta, kvasené uhorky.

Prečo majú seniori problém s dodržiavaním pitného režimu?

S pribúdajúcim vekom dochádza k zníženej citlivosti osmoreceptorov, preto sa stáva, že starší ľudia nevnímajú pocit smädu. Preto veľmi ľahko dochádza u seniorov k dehydratácii a hypernatrémii (zvýšená koncentrácia sodíka v plazme). Odporúčaný príjem tekutín u seniorov je 1,5 –2 litre denne. Odporúčaný príjem tekutín sa, samozrejme, môže líšiť od telesnej teploty, fyzickej aktivity, vonkajšej teploty a iných faktorov. V zásade je potrebné držať sa základných odporúčaní a predchádzať tak zápche, infekciám močových ciest či prípadnej zmätenosti v prípade dehydratácie.

Ktorým druhom potravín či jedlám by sa mali seniori vyhýbať?

Absolútne by sa mali vyhýbať hyperkalorickým potravinám s vysokým podielom jednoduchých sacharidov a nasýtených tukov, polotovarom a potravinám s upravenými senzorickými vlastnosťami. Dôležité je minimalizovať príjem alkoholu. Alkohol na lačno znižuje glykémiu a spôsobuje dilatáciu ciev. Aj v období seniorského veku je potrebné si vybudovať rutinu v oblasti výživy aj pohybu. Zdravá a vyvážená strava dokáže stabilizovať telesnú hmotnosť a spolu s pohybom navodí aj duševnú pohodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #sacharidy #bielkoviny