Ocenia ho cukrovkári, posilňuje imunitný systém, kosti, znižuje krvný tlak, pomáha pri chudnutí a vraj zlepšuje náladu

Prázdne kalórie verzus živiny navyše. Nielen toto je základný rozdiel medzi bielym rafinovaným cukrom a tým, ktorý sa vyrába z kokosovej palmy. I napriek rozdielom v množstve živín si na nadmernú konzumáciu tejto chutnej potraviny treba dávať pozor. Ako pomáha a je vhodné ho používať napríklad pri pečení koláčov a pri príprave iných dobrôt?

18.06.2023 06:00
kokosový cukor Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Domovom voňavej sladkej pochúťky s výraznou zlatistou, niekedy aj bielou farbou sú tropické a ázijské krajiny. Napríklad v Indonézii sa vyrába už stovky rokov a v posledných desaťročiach sa dostáva v rámci boomu zdravej výživy aj na európske trhy. Na rozdiel od tradičného cukru z repy, ktorý patrí medzi vysoko rafinované potraviny, obsahuje kokosový cukor vzácne polyfenolové zlúčeniny, vlákninu, antioxidanty, vitamín C a celú sadu minerálnych látok vrátane draslíka, horčíka, vápnika a medi.

Odborníci sa zhodujú na tom, že chutné prírodné sladidlo má zopár pôsobivých zdravotných výhod. Ocenia ho cukrovkári, posilňuje imunitný systém, kosti, znižuje krvný tlak, pomáha pri chudnutí a vraj zlepšuje náladu.

Dobrý pri chudnutí?

Kokosový cukor obsahuje prírodnú fruktózu. Ide o jednoduchý druh sacharidu. Poznáme najmä dva druhy týchto látok, glukózu a fruktózu. Druhá spomínaná látka sa prirodzene vyskytuje v ovocí a kokos nie je výnimkou.

Podľa výskumov je menej pravdepodobné, že prispieva k ukladaniu tuku v tele. Zatiaľ čo organizmus spracováva glukózu, uvoľňuje zároveň triglyceridy vo forme tuku. To by malo znamenať, že priberieme na hmotnosti aj z ovocia. Fruktóza, ktorú však konzumujeme z ovocia sa považuje za zdravú alternatívu rafinovaného súrodenca.

Zatočí s cholesterolom

Vláknina je látka bez energetickej hodnoty, zato má však mnoho pôsobivých zdravotných benefitov. V bežnom cukre, ktorý je súčasťou cukorničiek budeme vlákninu hľadať márne. V kokosovom cukre sa nachádza jej vzácna forma vlákniny – inulín, ktorý sa spája so znižovaním celkovej hladiny cholesterolu v krvi. Netreba zabúdať, že poznáme dva druhy cholesterolu, takzvaný zlý (LDL) a dobrý (HDL). Nízka hladina zlého cholesterolu takisto prispieva k znižovaniu rizika kardiovaskulárnych chorôb a predchádza vzniku aterosklerózy (kôrnateniu tepien).

Menej zápalov, lepšia kondícia

V rafinovanom cukre ich nenájdeme, ale v kokosovom je ich neúrekom. Obsahuje totiž polyfenolové zlúčeniny, ktoré patria do skupiny antioxidantov. Ide o účinné látky, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu a spôsobujú ho voľné radikály. Oxidačný stres zvyšuje riziko chronických ochorení, zápalov a vzniku rakoviny. Zápaly sú nebezpečné, často driemu v tele bez toho, aby sme o nich vedeli. Prejavia sa však dlhotrvajúcimi ťažkosťami, mnohokrát i únavou, fyzickou vyčerpanosťou či zhoršeným duševným stavom.

Silná dvojica

Zaujímavé na kokosovom cukre je aj to, že obsahuje už spomínané druhy elektrolytov. Ide o minerálne látky, napríklad draslík či železo. Tieto mikroživiny sa nenachádzajú v rafinovanom repnom cukre. Draslík je dôležitý pre normálne fungovanie každej našej bunky a zvlášť je vhodný pre srdce a cievny systém. Železo má inú úlohu v organizme. Patrí medzi kľúčové zložky červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík po celom tele. Dostatok železa v tele bráni anémii, únave, svalovej slabosti, bolestiam hlavy i žalúdočným problémom.

A čo cukrovkári?

Diabetici by sa mali vyhýbať rafinovanému cukru, ale opatrní treba byť aj pri sacharidoch, ktoré pochádzajú z kokosových plodov. Hoci ide o zdravú a chutnú alternatívu klasického cukru, má rovnakú kalorickú hodnotu. I napriek je vhodnejší pre ľudí, ktorí majú problémy so zažívaním. Vláknina, ktorá sa nachádza v tejto potravine podporuje tvorbu zdravých baktérií v črevách. Takýmto spôsobom sa zlepšuje nielen trávenie, ale prospešné baktérie pomáhajú aj imunitnému systému a chránia telo pred choroboplodnými zárodkami a vírusmi.

Silnejšie kosti

Starší ľudia, ktorých trápi rednutie kostí majú dôvod na radosť. Kokosová dobrota má v sebe aj dostatok minerálnej látky zvanej vápnik. Ide o mikro živinu, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri budovaní minerálnej hustoty kostí a pomáha pri znižovaní výskytu osteoporózy. Benefity kokosového cukru sa však nekončia iba pri zlepšovaní telesných funkcií. Čo-to môže povedať aj pri redukcii stavov depresie a úzkosti, čo sa o rafinovanom cukre nedá povedať. Zaujímavé je aj to, že stabilizuje hladiny energie v tele počas dňa a nespôsobuje prudké zmeny nálad.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #cukor #kokosový cukor