Zbaví vás bolestí chrbta, inkontinencie aj nadváhy, skúste rokmi overenú metódu

Cvičebná metóda pilates má už viac ako sto rokov a stále inšpiruje ľudí po celom svete. Viac o tomto druhu cvičenia prezradila lektorka Elena Galajdová z centra HAPPY v Stupave.

24.06.2023 06:00
ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Na čo sa zamerieva toto cvičenie a čo má navyše od iných posilňovacích či aeróbnych cvičení?

Cvičebná metóda Pilates sa zameriava hlavne na vyrovnávanie disbalancie v našom tele, posilňuje vzpriamovače (vystierače) chrbtice, flexory (priťahovače) a extenzory (odťahovače) bedrového kĺbu. Napríklad pri nečinnosti sú povrchové svaly viac ochabnuté a tie vnútorné svaly, ktoré nás stabilizujú sú preťažené, a postupne sú skracované. Bežne cez deň v práci, alebo aj doma, sa dostávame do komfortnej zľahčujúcej polohy, kde pustíme ramená dopredu, hrbíme chrbát a neuvedomujeme si, že celá váha chrbtice je vpredu na prsných svaloch, ktoré sú preťažené, čiže skrátené a tie medzilopatkové svaly vzadu sú ochabnuté, nezaťažované.

Akonáhle sa pekne vystrieme, váha tela sa rozloží, takže váha z prsných svalov ubudne, keďže ramená ťaháme dozadu, medzilopatkové svaly sa zrazu zapnú a posilnia sa. Pri športovcoch, ktorí sa jednostranne sústreďujú na svoju činnosť, pri nich sú povrchové svaly skrátené, čiže veľmi posilňované a vnútorné svaly sú zanedbávané, čiže majú sklon k ochabnutiu a už nás tak veľmi nestabilizujú. Napríklad futbalisti – majú preťažené dolné končatiny, ktoré treba naťahovať a menej posilnené sú horné končatiny, ktoré treba spevniť a následne natiahnuť.

Pilates však nie je len o posilnení svalov či udržiavaní rovnováhy.

Okrem disbalancie sa pilates venuje dýchaniu, laterálnemu, bočnému, do rebrových svalov, kde dochádza k maximálnemu okysličeniu tela, aby sme mohli posilniť hlboké vnútorné svaly. To je hlavný rozdiel oproti iným cvičeniam.

Hovorí sa, že je určený primárne pre ženy. Pre koho vlastne je a ktoré vekové kategórie?

Pilates je určený pre všetkých. Mladých aj starých, športovcov aj „nešportovcov“, zdravých aj zranených. Mužov aj ženy. Najčastejšie cvičia ženy, no u nás v centre máme aj mužov, ktorých si vážime, že prídu a myslia na to, že kvalitne zaťažia svoje telo a hlavne sa neporovnávajú so ženami, ktorých svaly sú menšie a tým aj pružnejšie. Pri pravidelnom cvičení človek cíti, že silnie. Je úžasné, že súčasne až kričíme (na čele so mnou) od bolesti a tá energia, ktorá je medzi nami je úžasná. Snažíme sa klientov motivovať a ťahať a zrazu vládzeme všetci. Hodina rýchlo ubehne a potlesk na konci hodiny je silný. Teda v pilatese.

Nejde zrejme len o jeden druh cvičenia?

Pilates zdravý chrbát je napríklad zameraný na chrbticu a bedrové kĺby, cviky sa vykonávajú pomalšie a dosť dbám na držanie tela pri jednotlivých cvikoch. Pre ľudí so zranením je najlepší individuálny prístup pod stálym dohľadom. Pri mladých ľuďoch, ktorí ešte pravidelne necvičili a väčšinou prídu dobrovoľne nasilu s maminým presvedčením, tí sa vďaka pilatesu „naštartujú“, zvyknú si na pravidelnú záťaž svojho tela, spoznajú pritom svoje telo, svaly a pokračujú vo fitness centrách a v posilňovniach. A dokonca mám aj také klientky, ktoré nikdy necvičili, na telesnej výchove v škole mali stále ospravedlnenky a vďaka priateľskému prístupu milujú pohyb a záťaž svojho tela.

Aké zdravotné benefity má pilates pre ľudí, ktorí sa mu pravidelne venujú?

Pilates vyrovnáva svalovú disbalanciu, prináša správne držanie tela, ktoré vidno hneď na prvý pohľad, zlepšuje rovnováhu a koordináciu tela, chráni oblasť driekovej chrbtice, zbavuje bolesti chrbtice, spevňuje vnútorné a vonkajšie svaly bez záťaže kĺbov a chrbtice. Okrem toho zlepšuje spájanie dýchania s pohybom, čo má za následok odbúranie stresu. Ďalej zbavuje bolesti bedrového kĺbu, odstraňuje osteopéniu a osteoporózu tým, že cvičením sa zaťažuje bedrový kĺb. Zlepšuje tiež telesnú kondíciu odstraňuje inkontinenciu, lebo pri cvičení sa posilňuje panvové dno, uľahčuje sa počatie. Pomáha aj po psychickej stránke, pretože zvyšuje koncentráciu. zvyšuje sa pocit sebavedomia, zvyšuje sa energetický výdaj, zbavujeme sa únavy a chronických bolestí. Pilates učí správnym pohybovým princípom a nedochádza k zraneniu pri cvičení doma. V neposlednom rade zvyšuje pružnosť tela a ohybnosť tela a pomáha pri vykonávaní elegantných pohybov.

Je pilates vhodný aj pri chudnutí, formovaní postavy?

Pilates sa cviči minimálne dvakrát týždenne. Pri pravidelnom cvičení, premáhaní sa, zaťažovaní svojho tela prichádza aj sebadisciplína a ľútosť nad tým pokaziť si námahu niečím sladkým. Kto sa pravidelne odmeňuje, chudnutie nie je viditeľné. Každý z nás je iný, primárne sa pilatesom nechudne, ale postava sa pritom tvaruje, spevňuje, nevidno to ale na váhe, lebo nám rastie svalová hmota. Ale centimetre idú dole, krásne sa vyrysuje brušný sval, zmenšia sa boky, zúži sa pás, vyformujú sa ramená a pri umývaní zubov sa nebude hojdať triceps, lebo bude spevnený.

Na čo sa majú pripraviť ľudia, ktorí chcú cvičiť pilates a prečo sa ho nemusia obávať?

Ľudia, ktorí k nám prídu uvíta nádherná svetlá a útulná miestnosť na cvičenie, ako doma v obývačke. Spoločná energia medzi ľuďmi je úžasná a motivujúca. Všeobecne, každý kto príde na cvičenie na pilates, je odhodlaný vyjsť zo svojej komfortnej zóny a začať posilňovať svoje telo. Lebo klasický pilates je o zvyšovaní kondície. Začína sa s variáciami cvikov pre jemne pokročilých a postupne sa záťaž zvyšuje. Preto pri cvičení počúvame svoje telo a ak náhodou sa objaví cvik, ktorý je veľmi náročný pre naše telo, tak ho vynecháme. Pilates je pre každého a pri dodržaní princípov ho dokáže zacvičiť každý. Nikto nikoho nehodnotí, jednoducho radosť z pohybu a poznávanie svojho tela.

Na čo sa treba zamerať, aby cvičenie prinieslo výsledky?

Aby cviky boli účinné, pri cvičení dodržiavame pohybové princípy ako postavenie krčnej chrbtice, lopatiek, hrudníka, panvy a správne dýchanie. Pri cvičení sa sústredíme na vykonaný pohyb, kontrolujeme si jednotlivé pohyby, ktoré robíme ťahom, preto nezaťažujeme kĺby a chrbticu, presne a plynule vykonávame pohyb, predstavivosť – rôzne prirovnania a navádzanie do správnej pozície. Je úžasné, že niekedy pri poznávaní svojho tela sami klienti sú moji radcovia a radia mi, čo povedať, aby sa pri tej predstave dostali do správnej polohy. Následné spojenie dýchania a pohybu odbúrava z tela stres a prináša pohodu. Pri cvičení pilatesu sa precvičia brušné svaly, vnútorné aj vonkajšie, vzpriamovače (vystierače) chrbtice, flexory (pritiahnutie) a extenzory (odtiahnutie) bedrového kĺbu. Existujú zdravotné obmedzenia, pre ktoré sa mu niektorí ľudia nemôžu venovať? Na kurze nás športoví lekári učili, že aj keď nás niečo bolí a sme zranení, aj tak sa treba hýbať. V mojej praxi to tiež platí. Ale vždy len v rámci individuálnej hodiny. Klient má celú moju pozornosť a aj keď má nejaký hendikep, spolu to zvládneme, lebo pre mňa je to výzva ešte viac sa zdokonaliť. Prispôsobiť cvičenie jeho telu. Aj keď je na vozíku. Prezraďte nám, ako ste sa dostali k pilatesu a čo vás najviac baví na tejto práci? V mojom živote stretávam samých dobrých ľudí, ktorí ma podporujú a ťahajú dopredu. A tak aj dobrá priateľka Tinka, ktorá si spravila kurz pilatesu ako prvá, ma dotiahla na hodinu, nech si to vyskúšam. Bolo to fajn, chodila som s prestávkami na pilates 6 rokov. Okrem toho som behávala v našom parku v Stupave, bicyklovala, chodila na turistiku. A potom som si v roku 2012 spravila inštruktorský kurz aj ja a až vtedy som pochopila pilates. S nadšením som si robila ďalší a další kurz, a zistila som, že je to moja cesta. A potom prišla Marcelka, ktorá vedie naše centrum v Stupave. Ďalší skvelý parťák v mojom živote.

Čo na pilates hovorí vaše telo?

Cítim sa fantasticky, nič ma nebolí, prirodzene chodím vystretá, lebo moje telo sa posilnilo a naučilo byť uvoľnené vo vystretej polohe, necítim sa na svoj vek, stále si myslím, že mám 30 rokov. A hlavne, vidieť, že moji klienti sú spokojní, usmiati, šťastní, spolu sa smejeme (aj na hodine). Je skvelé pomáhať ľuďom, motivovať ich, chrániť ich, napravovať ich. Vždy vravím, že ja som tie remienky a struny, ktoré ich držia v bezpečí.

Aká je stručná história tohto druhu cvičenia?

Zakladateľom pilates metódy je Joseph Hubertus Pilates (1880–1967), ktorý sa narodil v Nemecku. V detstve bol často chorý, trpel astmou, reumatickou horúčkou a dýchacími ťažkosťami. Za pomoci mamy začal s pravidelným cvičením, hlavne jogou, postupne ako silnel a dostával sa do kondície, začal byť zručný v rôznych športoch. Svoju cvičebnú metódu zverejnil v roku 1914, keď začal londýnskych detektívov učiť sebaobrane. Počas prvej svetovej vojny ako pomocný ošetrovateľ pracoval so zranenými vojakmi. Vytvoril cvičebný program pre nepohyblivých pacientov, zo stoličiek, strún z postelí vytvoril cvičebné pomôcky, ktoré napojil na posteľ, a tak posilňoval a naťahoval končatiny a chrbticu zraneným vojakom v ľahu. Svoj vynález nazval neskôr reformer. (pretváranie). Doteraz sú vo fitness centrách cvičiace stroje, ktorých výrobu inšpiroval Pilates.

Prvé štúdio v New Yorku otvoril so svojou ženou v roku 1926 a využívali ho hlavne tanečníci a predstavitelia baletu. Neskôr sa jeho cvičenie rozšírilo medzi ostatných športovcov, ale aj obyčajných ľudí aj známych osobností. Joseph Pilates mal krásne vyšportované telo a veľmi rád, aj vo vyššom veku, sa ukazoval v plavkách. Zomrel v roku 1967 vo veku 83 rokov po požiari v jeho štúdiu. Nezanechal žiaden závet, ktorý by určil pokračovateľa v jeho práci, preto jeho cvičenie rozširujú do sveta jeho žiaci. A preto jeden cvik môže mať viacero variácií.

Ako sa dostal na Slovensko?

Pilates na Slovensku pomohla rozšíriť Ing. Marta Koleničová – diplomovaná trénerka prvej triedy FTVŠ UK. V roku 2005 po akreditácii na Ministerstve školstva ako prvá v republike začala so seminármi o metóde pilates. Učila sa od Mgr. Renaty Sabongui, bývalej tanečnice, ktorá sa osobne učila od žiaka Pilatesa Rona Fletchera. Ďalší inštruktori pilatesu na Slovensku získali od pani Koleničovej certifikát Inštruktor metódy Pilates s celoštátnou platnosťou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pilates #inkontinencia