Pijete málo vody a neviete sa donútiť vypiť viac? Skúste trik s uhorkou, telo vám poďakuje

Potreba napiť sa vody sa s pribúdajúcim vekom znižuje. Výsledkom nedostatočného príjmu tekutín je dehydratácia, únava, choroby a predčasné úmrtia. Ako je možné do seba dostať viac vody, hoci na ňu nemáte chuť?

25.06.2023 06:00
Uhorka v miešaných nápojoch prinesie zaujímavú... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každá bunka tela potrebuje vodu. Pomáha totiž vyplavovať toxíny z tela, prispieva k udržiavaniu stabilnej hmotnosti, ale dokonca bojuje aj s miernymi depresiami. Hydratovanie tela je podľa výživového experta Tobyho Amidora kľúčové z viacerých dôvodov. „Voda tvorí veľké percento krvi, ktorá prenáša základné živiny do buniek a tiež prenáša odpadový materiál do obličiek,“ hovorí Amidor. Odpad sa spolu s vodou vylučuje z tela močom.

Pozor na teplé počasie

Okrem toho veľké množstvo vody strácame pri vysokých teplotách, horúčke a fyzickej námahe. Voda udržuje aj tráviaci trakt v dobrej kondícii, zlepšuje vyprázdňovanie a optimalizuje energiu každého z nás. "Každý deň strácame vodu pri potení, tvorbe moču, pri pohyboch čriev. V prípade straty tekutín máme bolesti hlavy, závraty, problémy s trávením, zápchu a únavu. Dehydratácia tiež negatívne ovplyvňuje náladu, pamäť a kognitívne schopnosti.,“ vysvetľuje Amidor.

Koľko vody treba vypiť?

Zlatý štandard je do 2 litrov vody denne. Americký Inštitút medicíny však stanovil, že primeraný príjem vody je iný pre mužov a ženy. Muži by mali denne prijať až 3,7 litra, ženy 2,7 l tekutín. Do tohto množstva sa, samozrejme, nezapočítava len pitná voda, čaje či džúsy. Podľa Tobyho Amidora prijímame asi 20 % vody zo stravy, najmä z ovocia a zeleniny. Príjem tekutín sa líši aj podľa fyzickej aktivity, životného prostredia a výskytu chorôb.

Pomáha sezónne ovocie

Ideálnym časom na to, ako zásobiť telo dostatočným množstvom tekutín je jar a leto. Na pulty obchodov sa totiž dostáva veľa sezónneho ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú v niektorých prípadoch nad 90 % vody zo svojho objemu. Na rozdiel od „obyčajnej vody“ majú tieto chutné potraviny aj veľké množstvo minerálnych látok. Ide o elektrolyty, ktoré sa z tela vytrácajú napríklad pri fyzickej námahe a spôsobujú kŕče či únavu. Hydratovať sa môžeme napríklad vodným melónom, ktorý má vyše 92 % a obsahuje elektrolyty horčík a draslík. Horčík pomáha nervovej sústave a draslík chráni srdce. Okrem toho obidva minerály zabraňujú kŕčom.

Trik, ktorý treba skúsiť

Ak zabúdame piť dostatok vody, potrebujeme niekoho, kto by nám to pripomenul. Hodinky napríklad na mobilnom telefóne si nastavme na každú pol či celú hodinu a po pípnutí „budíka“ si doprajte asi 2 –3 dcl šálku čerstvej pitnej vody. Poslúžiť môže aj bylinný čaj či jemne perlivá minerálka. Naopak, káva vďaka kofeínu odvodní organizmus. Viacej „vlahy“ potrebujú aj fajčiari.

Nemusíme recyklovať všetky plastové fľaše

Jednu si odložme bokom. Poslúži ako mierka na to, koľko vody denne vypijeme. Ide o skvelý trik, ako sa naučiť prijímať dostatočné množstvo tekutín. Motívom tohto „ťahu“ s fľašou je pravidelné popíjanie vody približne v rovnakom objeme. Napríklad dopoludnia 1 – 1,5 litra a popoludní rovnaké množstvo. Ľudia, ktorí nie sú zvyknutí na pravidelný pitný režim môžu začať s jednou poldruha litrovou fľašou vody denne. Z dôvodu navyšovania kalorického príjmu sa neodporúča do pitného režimu natrvalo zaradiť sladené vody, ani vodu ochutenú umelými sladidlami.

Ako si to osladiť?

Voda za normálnych okolností nemá chuť. To sa však môže zmeniť pridaním čerstvo vytlačenej ovocnej alebo zeleninovej šťavy. V teplom počasí je ideálne ochucovať vodu čerstvými bylinami, napríklad mätou či medovkou. Pitný režim mnohých ľudí zlepší aj voda s kvapkou citrónu či šťavou z uhorky. Posledná spomínaná zelenina má silné hydratačné vlastnosti. Dokáže osviežiť zvnútra, ale aj zvonku. Minerálne látky z uhorky doplnia stratu elektrolytov počas fyzicky náročnejších a horúcich dní.

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #smäd #tekutiny