Dobrá správa pre všetkých vo vyššom veku, vedci potvrdili, že užívanie vitamínov spomaľuje starnutie. Ktorý vitamín je top?

Americkí vedci sa nechali po trojročnom bádaní počuť, že mikro živiny v podobe vitamínov majú pozitívny vplyv na starnúci mozog. Čo presne zistili?

23.06.2023 09:15
vitamíny Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Výživový doplnok v podobe multivitamínu zlepšuje pamäť u starších ľudí. Kombinácia základných mikro živín, ktoré poznáme ako šumivé tablety, tobolky, či prášok dokáže pri každodennej konzumácii spomaliť výpadky pamäti, ktoré prirodzene prichádzajú so starobou.

Aké dávky vitamínu D sa odporúčajú pre imunitu a aké pri prevencii osteoporózy?
Video
Zdroj: TV Pravda

„Kognitívne starnutie je hlavným zdravotným problémom starších ľudí a táto štúdia naznačuje, že môže existovať jednoduchý a lacný spôsob, ako im pomôcť pri spomaľovaní straty pamäti,“ hovorí šéf výskumu, profesor neuropsychológie Adam M. Brickman pre portál sciencedaily.com. Veľa starších ľudí podľa neho užíva výživové doplnky a vitamíny s cieľom udržať celkovú telesnú a duševnú kondíciu. Odborníci potvrdzujú, že vitamínový koktail ovplyvňuje pozitívne nielen telesné funkcie, ale najmä činnosť mozgu.

Výsledky štúdie príjemne prekvapili

Aktuálny výskum si zobral na mušku približne 3500 ľudí nad 60 rokov. Jednej skupine boli podávané každý deň multivitamínové doplnky a druhej takzvané placebo. Výskumníci pátrali po pozitívnych účinkoch spomínaných živín celé tri roky. Na konci každého roka hodnotili kognitívne funkcie, najmä pamäť, reč, schopnosť sústrediť sa. Veľkú časť pozornosti zamerali na časť mozgu zvanú hipokampus.

Spomínaná oblasť centra nervovej sústavy má veľký vplyv na stav pamäti, ktorá je ovplyvňovaná starnutím. Po skončení prvého roka výskumu sa výrazne zlepšila pamäť u ľudí, ktorí užívali multivitamín denne v porovnaní s tými, ktorým podávali placebo. Spomínané zlepšenie sa držalo na približne rovnakej a mierne vyššej úrovni aj počas zostávajúcich dvoch rokov výskumu. Štúdia, ktorá zhrnula výsledky bádania poukazuje ešte na jednu zaujímavosť. Pozitívny efekt vitamínov bol výraznejší u ľudí, ktorí mali nejaký druh kardiovaskulárneho ochorenia. „Existujú dôkazy o tom, že ľudia s kardiovasku­lárnymi ochoreniami môžu mať nižšie hladiny mikro živín. V takomto prípade užívanie multivitamínu môže tento stav korigovať,“ hovorí profesor Brickman.

Ktorý vitamín je top?

Vedci, žiaľ, nepátrali po tom, ktorá konkrétna zložka výživového doplnku mohla mať pozitívny účinok na zlepšenie pamäti. Multivitamín je zväčša starostlivo vybranou zmesou vitamínov rozpustných vo vode, a to s označením písmenami C a B. Okrem toho obsahujú aj v tukoch rozpustné vitamíny A, E, K a D. Netreba zabúdať, že spomedzi vitamínov B viaceré zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane mozgu a správnej funkcii nervovej sústavy. Odborníci sú presvedčení, že kognitívne funkcie mozgu zlepšuje vzájomný synergický efekt všetkých vitamínov, ktoré sa do tela dostávajú v určitom prirodzenom pomere. Poukazujú rovnako na skutočnosť, že starší ľudia majú vo všeobecnosti väčšie problémy s dodržiavaním zdravej životosprávy a preto im môže dopĺňanie vitamínov výrazne prospievať po všetkých zdravotných aspektoch.

Bezpečný spôsob ochrany pamäti

Podľa lekára Lok-Kin Yeunga z kolumbíjskeho Taubovho inštitútu pre výskum Alzheimerovej choroby táto štúdia jednoznačne ukazuje, že mozog seniorov je citlivejší na výživu. „Nie je pritom dôležité, ktorá konkrétna živina pomáha spomaliť kognitívny pokles súvisiaci s vekom,“ zdôrazňuje odborník. Súčasný výskum vedci porovnali s ďalšími obdobnými a prišli na to, že dopĺňanie vitamínov širokého spektra do stravovacieho plánu seniorov je bezpečný a cenovo dostupný spôsob na ochranu ich kognitívneho zdravia. Jedným dychom však dodávajú, že „umelé“ vitamíny nemajú v žiadnom prípade nahradiť pestrú a vyváženú stravu. Podľa nich ide len o doplnky, nie o základ výživy človeka. I napriek bezpečnosti multivitamínov si na ich užívanie treba dávať pozor. Každý doplnok výživy má na etikete návod na užívanie a odporúčanú dennú dávku, ktorá sa nesmie prekročiť. Napríklad, pri predávkovaní v tukoch rozpustných vitamínov môže dochádzať k vážnym zdravotným problémom, čoho príkladom je nadmerné užívanie vitamínu A a poškodenie pečene.

Ako fungujú vitamíny?

Patria do kategórie nutričných látok. Poznáme makro a mikro živiny. Do prvej kategórie patria tuky, cukry a bielkoviny, bez ktorých by naše telo nevedelo rásť, hýbať sa a ani premýšľať, pretože majú kalorickú hodnotu. Pri mikro živinách ide často nielen o vitamíny, ale aj o minerálne látky a stopové prvky. Minerálne látky sa označujú tiež ako elektrolyty a zabezpečujú správne fungovanie buniek. Nedostatok minerálov nastáva pri veľkej fyzickej záťaži, nesprávnej strave, v horúčavách a vyúsťuje do kŕčov, slabosti a malátnosti. Medzi najbežnejšie vitamíny patrí kyselina askorbová (vitamín C). Zohráva kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému, Vitamíny skupiny B pomáhajú nielen mozgu, ale sú užitočné aj pri metabolizovaní tukov a cukrov. Vitamín A chráni kožu a oči. Vitamín E sa považuje za elixír mladosti, zmierňuje starnutie, zlepšuje kvalitu pleti. Vitamín D je nevyhnutný pre správne fungovanie kostí.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #vitamíny #vitamín #multivitamín