Mnohí seniori sú v ohrození. Hladní síce nie sú, ale...

Podvýživa známa pod odborným názvom malnutrícia trápi starších ľudí viac, ako si len vieme predstaviť. Prečo je to problém a čo treba robiť vysvetľuje špecialistka na výživu a dietetiku Ing. Janka Pastrnáková z Poradne výživy, dietológie a prevencie nadváhy.

30.06.2023 07:00
zdravá strava, ovocie, zelenina, bielkoviny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo je malnutrícia a ako vzniká?

Výživa a fyzická aktivita síce starnutie nezastavia, ale sú obidve veľmi dôležité pri zachovaní dlhodobého zdravia. A práve s pribúdajúcim vekom sa zvyšuje výskyt malnutrície aj u seniorov. Malnutrícia je stav kedy nedochádza k pokrytiu energetickej potreby a dôležitých nutrientov na správne fungovanie organizmu, telo sa stáva tak zraniteľnejšie voči chorobám. Znížený energetický príjem vedie k zníženému energetickému výdaju. Vo vyššom veku je procesom starnutia ovplyvnené aj centrum sýtosti a hladu, produkcia hormónov, niektorých receptorov a môže vznikať aj inzulínová rezistencia. A práve aj ich súbežný nedostatok sa spolupodieľa na zníženom príjme potravy, nechutenstve a či možnej sarkopénií (strata svalovej hmoty) vo vyššom veku.

Nerob z toho vedu, ja v tvojom veku... hovoríte podobné vety deťom aj vy? Psychologička vysvetľuje, prečo by ste nemali
Video
Zdroj: TV Pravda

Aké druhy tohto stavu poznáme?

Na základe hyponutričného stavu môžeme malnutríciu rozdeliť na malnutríciu podmienenú zníženým príjmom energie (energetická malnutrícia), podmienenú príjmom bielkovín (proteínová malnutrícia – kwashiokor) a ich kombinácia v podobe bielkovinovo-energetickej malnutrície BEM. Malnutrícia môže byť podmienená aj znížením príjmom vitamínov a minerálnych látok.

Čo sú jej hlavné príčiny?

Ide najčastejšie o starobné zmeny: starecká anorexia, znížená fyzická aktivita, bolesti. Ďalej ide o sociálne faktory: chudoba, izolácia, ovdovenie, týranie, nedostatočná informovanosť, zanedbávanie starostlivosti o seniora, nesprávne návyky. Neurologické a psychiatrické príčiny sú depresia, alkoholizmus, úzkosť, Parkinsonova choroba, stavy po mozgovo-cievnych príhodách. Patria sem aj ochorenia a liečenie: tumory, rakovina, ožarovanie, cytostatiká, poruchy príjmu potravy, poruchy prehĺtania, chronické infekty, diabetes mellitus, reumatologické ochorenia a mnoho iných. Podľa posledných dostupných údajov WHO a FAO (Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo) bolo v roku 2021 na svete viac ako 800 miliónov ľudí, ktorí boli chronicky podvyživení. To znamená, že tieto osoby nemali dostatočný príjem potravy, aby uspokojili svoje energetické a výživové potreby na udržanie zdravia a normálneho rastu. FAO taktiež potvrdilo, že viac ako 88 % krajín vo svete čelí dvoma až tromi formami malnutrície.

Na základe akých telesných a psychických príznakov dokážu seniori alebo ich blízki rozpoznať, že trpia podvýživou?

Veľmi rýchlou a jednoduchou pomôckou môže byť práve antropometrický parameter pomocou BMI (body mass index), ak klesne hodnota pod 18,5 kg/m2, tak má daná osoba podvýživu. Ak sa bavíme o malnutrícií u seniorov je možné spozorovať ju pri sarkopénií, zhoršení kognitívnych funkcií, pri zhoršenej koncentrácii, zníženej imunite, zhoršenom trávení a podobne. Malnutrícia sa zväčša môže vyskytovať aj sekundárne pri závažných základných ochoreniach či chirurgických zákrokoch, infekciách, chronických chorobách alebo nešpecifikovaných črevných zápaloch. Zväčša po takýchto stavoch je znížená chuť do jedla.

Nedostatok ktorých konkrétnych živín spôsobuje tento zdravotný problém a prečo?

Bez ohľadu na vek má byť strava vždy pestrá, striedma a vyvážená. Ak dlhodobo dochádza k negatívnej energetickej bilancii (zníženiu energie) a k tomu aj reštrikcii niektorých nutrientov, môže dôjsť k istým formám malnutrície. Či už akútnej, chronickej alebo deficitu mikronutrientov. Zväčša ide o deficitný príjem bielkovín v strave v kombinácií so zníženou celkovou energiou. Ak je hyponutričný stav podmienený deficitom bielkovín je narušená proteosyntéza (syntéza proteínov) a následne znížená syntéza hormónov, enzýmov a dochádza k úbytku kostrového svalstva.

Ktorých seniorov sa to týka menej?

Musím povedať, že ak sú seniori v zariadeniach sociálnych služieb, domovoch dôchodcov, tak ich jedálne lístky vychádzajú z výživových faktorov podľa OVD pre jednotlivé skupiny stravníkov. Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonávajú priebežné kontroly a monitoring, či sú dodržiavané všetky nutričné faktory v jedálnom lístku. Čiže príjem sacharidov, tukov, bielkovín a celkovej energie počas dňa. Z posledných výsledkov vyplýva, že príjem bielkovín a tukov je významne prevýšený. Takže, ak by sme hovorili o nedostatku celkovej dennej energie alebo bielkovín, skôr sa to môže týkať seniorov, ktorí žijú osamote, sú ovdovení alebo sú bez rodiny a podobne.

Akými spôsobmi je možné riešiť spomínaný stav?

Teórie o riešení malnutrície sú jedna vec, avšak na začiatok stačí iba všímavosť a záujem mladšej generácie o starších. Ak aj vy máte v okolí starých rodičov, tety a iných rodinných príslušníkov v seniorskom veku, všímajte si ich či nechradnú, navštevujte ich a pýtajte sa. To na začiatok úplne stačí. Zapájajme ich do fyzických a sociálnych aktivít, uvarme im niečo, nakúpme im. To je tá najjednoduchšia primárna intervencia. Ak začneme však sledovať, že dochádza k postupnému poklesu telesnej hmotnosti, treba spozornieť a vyhľadať lekára.

Prečo je nebezpečné podceňovať tento problém?

Jednoznačne by ho mal posudzovať lekár prvého kontaktu, jeho úlohou je zhodnotiť stav výživy seniora (pacienta). Ak sa bavíme o senioroch ubytovaných v domovoch dôchodcov, tak predpokladám, že takýto domov navštevuje pravidelne lekár a majú určite aj vyškolený zdravotnícky personál, ktorý dokáže v predstihu ovplyvniť režimovými opatrenia možný nástup malnutrície. V prípade, ak je senior už hospitalizovaný, používa sa okrem iných opatrení napríklad Nottinghamský screeningový systém, kde sa zisťuje cielene BMI, úbytok telesnej hmotnosti za posledné tri mesiace, stresový faktor (závažnosť základného ochorenia), zníženie príjmu potravy v poslednom mesiaci pred hospitalizáciou. Ak má pacient na základe tohto hodnotenia 5 a viac bodov, je tam vysoké riziko podvýživy a je potrebné riešiť cielene a urýchlene jeho nutričný stav. V takýchto prípadoch sa podávajú nutričné drinky s vysokým obsahom bielkovín, ktoré sú dnes dostupné už v rôznych príchutiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #choroba #jedlo #choroby #podvýživa