Poradí si so zápalmi, artritídou, zabraňuje infarktu, znižuje tlak aj cholesterol. Tento olej rozhodne v kuchyni musíte mať

Na tekutom zlate si pochutnávajú ľudia už tisíce rokov. Tvorí súčasť stredomorskej stravy a je základom európskej kuchyne. Vďaka obsahu vzácnych látok je voľbou číslo jeden pre tých, ktorí trpia chronickými ochoreniami. V starobe dokáže dodať telu stratenú energiu, vitamíny a pomôže aj s cholesterolom.

01.07.2023 06:00
olivový olej Foto:
Ilustračné foto.
debata

Olivový olej neobsahuje žiadne cukry ani bielkoviny, čomu sa pri čistom zdroji tuku netreba vôbec čudovať. Tekuté zlato sa vyrába priamo z olív, ktoré patria medzi ovocie. Všetky jeho kalórie pochádzajú z jednej zo základných mikro živín, tukov. Našťastie, spomínané tuky sú tvorené mononenasýtenými kyselinami, ktoré vhodne dopĺňajú v tukoch rozpustné vitamíny E a K.

Zdroj zdravých mastných kyselín

Pre ilustráciu, jedna polievková lyžica tejto iskrivej tekutiny obsahuje takmer 10 g mononenasýtených kyselín, približne 1,5 g polynenasýtených a do 2 g nasýtených kyselín. Prvé dva druhy patria k najzdravším druhom tukov. Nasýtené tuky, ktoré sa vyskytujú napríklad v mäse, ale aj v kokosovom oleji nie sú najväčším priateľom nášho zdravia. V spomínanom množstve olivového zázraku sa nachádzajú takmer 2 miligramy vitamínu E, ktorý pomáha udržiavať naše bunky v skvelej kondícii, tým že ich chráni pred voľnými radikálmi, posilňuje imunitný systém a zabraňuje zrážaniu krvi v cievach. Okrem toho má polievková lyžica tohto druhu oleja viac ako 8 mg vitamínu K, ktorý je potrebný pre správne fungovanie a mineralizáciu kostí. Vďaka vitamínu K sú kosti najmä v starobe pevné a odolnejšie voči pádom a úrazom.

Pozor na kalórie, stačí ho málo

Netreba zabúdať, že olivový olej poskytne telu aj malé množstvo minerálnej látky zvanej draslík. Hlavnou úlohou draslíka je podpora obličiek, srdca a je kľúčový pri správnom fungovaní svalov. V praxi to znamená, že draslík uľaví kŕčom a zlepší celkovú pohyblivosť vo vyššom veku.

Ako každý olej, aj tento vyrobený z olív, nepatrí do skupiny nízkoenergetických jedál. Polievková lyžica má až takmer 120 kilokalórií, čo je prakticky energeticky nabité jedlo. Rovnaké množstvo kalórií obsahujú však aj iné druhy olejov, napríklad z vlašských orechov, arašidov, repky či sezamu. Rozhodovanie sa pri výbere oleja podľa jeho energetickej hodnoty sa preto zdá zbytočné. Prekvapivo vyznieva fakt, že rovnaké množstvo masla má asi o 20 kcal menej ako olivový olej. Maslo má okrem tuku i mliečnu sušinu, čo sa odráža na množstve kalórií z tuku. Keďže maslo patrí do kategórie živočíšnych potravín, má prirodzene nižší obsah mononenasýtených tukov a viac nasýtených oproti olivovému oleju.

Pomáha aj črevám

Olivový olej je skvelým bojovníkom proti rôznym zápalovým ochoreniam. Trápia zväčša ľudí vo vyššom veku a sú výsledkom oxidačného stresu, ktorý spôsobujú voľné radikály. Vitamín E pomáha pri zvládaní imunitných zápalových ochorení, akými sú napríklad reumatoidná artritída a zápalové ochorenie čriev. Pri návšteve lekára si môžeme všimnúť, že nám robí vyšetrenie s názvom CRP. Ide o meranie c-reaktívneho proteínu, ktorý indikuje zápal v ľudskom tele. Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelné používanie extra panenského olivového oleja môže výrazne znížiť zápaly v tele.

Nižší tlak a prevencia infarktu

Polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, bránia zhlukovaniu krvných doštičiek, čo môže pôsobiť preventívne proti infarktu. Výskumy v tomto prípade hovoria jasnou rečou. Konzumácia viac ako polovice polievkovej lyžice oleja z olív denne môže znížiť riziko srdcových chorôb. Olivový olej obsahuje najvyššie percento mononenasýtených tukov a preto účinne znižuje krvný tlak. Ďalší zaujímavý výskum ukazuje, že ľudia ktorí si doprajú lyžicu tohto oleja každý deň majú nižšiu mieru predčasných úmrtí.

Cholesterol mu nestojí v ceste

Pokiaľ bojujeme s vysokým cholesterolom, lieky nie sú vždy prvou voľbou pri riešení tohto problému. Zdravé tuky v olivovom oleji preukázateľne zvyšujú hladinu HDL „dobrého“ cholesterolu a znižujú hladinu LDL „zlého“ cholesterolu. Ľudské telo potrebuje pre svoje fungovanie dobrý cholesterol na bunkovej úrovni a celkové hormonálne zdravie. Naopak, vysoké hladiny zlého cholesterolu môžu zvýšiť riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody.

Výskumy tiež presviedčajú, že konzumácia olivového oleja poskytuje ochranu pred takzvaným kognitívnym poklesom. Ide najmä o problémy s pamäťou a sústredením, ktoré sa s pribúdajúcim vekom prirodzene hromadia. Konzumácia olivového oleja prispieva podľa rôznych štúdií k menšiemu výskytu Alzheimerovej choroby, pre ktorú sú typické ťažkosti s pamäťou a orientáciou v čase i priestore.

debata chyba
Viac na túto tému: #olej #olivový olej #zdravý olej