Čo pôsobí proti rakovine hrubého čreva, zabraňuje starnutiu očí a obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč?

Veľa či málo? Priemerne vraj každý z nás skonzumuje viac ako šesť kilogramov jahôd ročne. I napriek tomu, že ide na prvý pohľad o vysoké číslo, odborníci vravia úplný opak. Žiarivo červené ovocie má podľa nich tvoriť základ každého jedálneho lístka a jeme ho málo.

02.07.2023 06:00
vitamíny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jahody sú podľa odborníčky na výživu z Austinu v Texase Jenny Volpeovej jedinečnou zásobárňou antioxidantov. Pridávanie tejto sladkej maškrty do stravovacieho plánu prináša nášmu telu širokú škálu výhod. Podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému, znižujú zápaly, chránia čreva a osvedčili sa aj v rámci prevencie rakoviny. Jahody sa pýšia vysokým obsahom vitamínu C, karotenoidov a luteínu, ktorý napríklad chráni oči pred starnutím.

Menší strach z rakoviny

Červené ovocie v tvare srdca patrí medzi potraviny s najväčším množstvom antioxidantov. Okrem nich sa na prvé priečky „tlačia“ čučoriedky, černice a čierne ríbezle. Jahody podľa vedcov jednoznačne spomaľujú starnutie, a to už na bunkovej úrovni. „Všetky bunky v našom tele bojujú s oxidačným stresom z okolitého prostredia, čo výrazne prispieva k starnutiu buniek a chronickým ochoreniam,“ hovorí spomínaná odborníčka. Antioxidatny neutralizujú voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a spôsobujú celý rad rôznych ochorení. Podľa nedávnej štúdie ľudia, ktorí jedli viac ako dve šálky jahôd denne počas štyroch týždňov mali výrazne nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Ako pomáha céčko?

Najúčinnejším antioxidantom je vitamín C. Patrí ku kľúčovým látkam, ktoré podporujú správne fungovanie imunitného systému. Odporúčaný denný príjem vitamínu C je približne 75 mg pre ženy a 90 mg pre mužov. Šálka jahôd dokáže ľahko pokryť vyše 100 % dennej potreby vitamínu C, čo je viac ako urobí rovnaké množstvo pomaranču. Podľa výskumov vitamín C chráni telo pred rôznymi patogénmi. Imunita sa napríklad zhoršuje s pribúdajúcim vekom, pri chronických ochoreniach a strese.

Jahody pohladia aj naše srdcia

Podľa nedávneho výskumu sú jahody nepriamo spojené s takzvaným kardio-metabolickým rizikom. Ide o rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko závažných cievnych príhod, srdcového infarktu a cukrovky. Štúdia, ktorú publikoval portál Nutrients dospela k záveru, že pravidelná konzumácia jahôd výrazne zlepšila inzulínovú rezistenciu u dospelých s obezitou a vysokým „zlým“ cholesterolom. Inzulínová rezistencia je charakteristickým znakom cukrovky 2. typu.

Preč s mozgovou hmlou

Pocity zmätenosti či straty pamäti môžu byť vďaka chutnému ovociu minulosťou. Mierny kognitívny pokles v podobe porúch pamäti, sústredenia a učenia dokáže vytrápiť napríklad v USA až desatinu populácie. Jahody priamo podporujú zdravie mozgu v každom veku a bránia takzvanej mozgovej hmle, ktorú dobre poznajú najmä starší ľudia. Zvýšená konzumácia jahôd preukázateľne znižovala riziko Alzheimerovej choroby. Proti tomuto ochoreniu tasia najväčšie zbrane, a to flavonoidy, vitamín C a minerálne látky. Článok z portálu Nutrients sa zmierňuje o tom, že stačí konzumovať jahody dvakrát do týždňa a mozog vraj omladne asi o dva a pol roka.

Keď to bolí, ale pridlho

Chronické choroby sú typické najmä pre vyšší vek. Prichádzajú postupne a trápia telo dlhú dobu, nevieme sa ich ľahko zbaviť. Príčinou dlhotrvajúcich ochorení je zápal, ktorý považujeme za normálnu reakciu imunity nášho tela. Podľa Harvard Health Publishing sa chronický zápal spája so srdcovými chorobami, rakovinou, cukrovkou, artritídou a inými chorobami. Vysoký obsah flavonoidov v jahodách pomáha pomerne rýchlo zmierňovať zápal v tele. Prispievajú k tomu aj ďalšie antioxidanty ruka v ruke s vitamínom C.

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #jahody