5 top potravín, ktoré predlžujú život. Patrí k nim prekvapivo aj zelenina, ktorú máte bežne doma. Čo urobia s vaším telom?

Dlhovekosť nemusí byť vecou génov a náhody. Vedci prichádzajú so zoznamom potravín, ktoré dokážu predĺžiť život. Chce to však trochu úsilia. Zmenu jedálnička. V niektorých prípadoch ide o zásadnú, v iných o kozmetickú úpravu stravy.

05.07.2023 06:00
dôchodci, seniori, penzia, dôchodkvý vek,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Roky navyše? Orechy majú na to vlastnú odpoveď. Pravidelnou konzumáciou týchto lahodných plodov sa výrazne znižuje predčasná úmrtnosť na rôzne, najmä civilizačné ochorenia. Stopku životu dávajú často choroby, ktoré spôsobuje životný štýl, stres, prostredie okolo nás, nedostatočný prísun živín či zápaly. Mandle, arašidy, pistácie, lieskovce a mnohé ďalšie z kategórie orechov prekvapujú vysokým obsahom takzvaných zdravých tukov. Ide najčastejšie o mononenasýtené a omega-3 mastné kyseliny.

Ľudia, ktorí si pochutnávali na tejto chrumkavej pochúťke mali výrazne nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych príhod v porovnaní s tými, ktorí sa vyhýbali jedeniu orechov. Jedna zo štúdií dokonca prišla s konkrétnym číslom zníženia úmrtnosti. Pravidelná konzumácia orechov podľa nej prispieva k zníženiu úmrtnosti až o 39 %. Orechy majú okrem zdravých tukov aj veľa vlákniny, antioxidantov a vitamínu E, ktoré chránia srdce, ale dokonca aj mozog. Zlepšuje sa vďaka nim pamäť, schopnosť učenia a sústredenia.

Zlatý zázrak

Kto by to bol povedal. Do skupiny top zdravých potravín patrí podľa odborníkov aj jeden druh korenia. Sýtožltá kurkuma je tradičným doplnkom indickej kuchyne. Vyniká príjemnou vôňou, chuťou a sladkým či slaným jedlám dodá ten správny šmrnc. Hlavnou výhodou tohto korenia je obsah látky zvanej kurkumín. Ide o bioaktívnu zlúčeninu so silnými protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Ak nás trápia bolesti kĺbov či máme problémy s chronickými ochoreniami, kurkumu by sme mali zaradiť do jedálneho lístka. Vedci sa zhodujú, že chronický zápal výrazne skracuje ľudský život. Štúdia spred dvoch rokov tvrdí, že kurkumín dokáže znížiť výskyt srdcových chorôb, ktoré zaberajú popredné priečky ochorení spôsobujúcich smrť.

Tekuté zlato nad zlato

Módna vlna olivového oleja sa zďaleka nekončí. Pred desiatkami rokov prišiel na náš trh v podobe zdravého boomu. A hoci sa v súčasnosti považuje za bežný druh tuku, mali by sme mu venovať väčšiu pozornosť. Olivový olej je totiž bohatý na antioxidanty. Chváli sa tiež vysokým obsahom zdravých tukov a netreba sa čudovať, že je základom takzvanej stredomorskej stravy, ktorá pomáha predlžovať životy ľudí nielen vďaka oleju, ale aj olivám, syrom, orechom, semenám rastlín a ďalším. Výskum, ktorý zverejnil časopis Journal of the American College of Cardiology prišiel so zistením, že ľudia, ktorí konzumovali viac ako polovicu polievkovej lyžice olivového oleja denne mali až o 19 % nižšie riziko úmrtia, a to z akejkoľvek príčiny. Zaujímavé je, že riziko Alzheimerovej choroby kleslo o 29 % a vznik srdcových chorôb o takmer 20 %.

Cibuľa hviezdi

Aj výlučne slovenská tradičná zelenina patrí do skupiny najzdravších potravín. Pochutnávame si na mladej cibuľke, ale aj jej rôznych zrelších a farebných odrodách. Tvorí základ mnohých polievok, mäsitých i vegetariánskych jedál. Varenie bez cibule je v niektorých prípadoch takmer nepredstaviteľné. Cibuľa nás však neteší len pre jej využitie v kuchyni a neopakovateľnú chuť. Výskum z vlaňajška dokázal, že patrí k najbohatším zdrojom látky zvanej kvercetín. Ide o silný antioxidant, ktorý plní ochrannú funkciu proti starnutiu. Okrem toho má cibuľa na svojom účte aj čosi navyše. Podľa časopisu Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition totiž konzumácia tejto zeleniny v čerstvom stave zlepšuje pamäť a znižuje stareckú demenciu.

Drobné, chutné a zdravé

Máme pri nich trochu viac do vrecka. Drobné bobuľovité ovocie má svoju cenu, ale stojí za to si ho z času na čas dopriať. Čučoriedky, maliny, černice či ríbezle majú okrem vysokého množstva vitamínu C aj takzvané flavonoidy. Ide o druh antioxidantov, ktoré idú ruka v ruke s dlhším životom. Podľa výskumu z magazínu British Journal of Nutrition existuje priama súvislosť medzi konzumáciou potravín bohatých na antioxidanty a nižším rizikom úmrtnosti z rôznych príčin. Viaceré druhy tohto bobuľovitého ovocia však pomáhajú aj pri ochrane pokožky, zjemňujú vrásky, napomáhajú pri redukcii stareckých škvŕn a v neposlednom rade zlepšujú zrak.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #dlhovekosť #potravinym vek