Čo je dobré na trávenie, chráni pred infarktom, likviduje nádorové bunky, zabraňuje poškodeniu očí?Aké ovocie na stole nemôže chýbať?

Drobné bobuľovité ovocie síce niekedy odrádza vyššou cenou, ale stojí za to si ho z času na čas dopriať. Maliny pomáhajú srdciarom, chránia mozog a sú potrebné aj v rámci prevencie rakoviny. A to nie je všetko.

07.07.2023 06:00
maliny Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Maliny obsahujú vitamín C, E, stopový prvok selén a antioxidanty beta-karotén, luteín, lykopén a zeaxantín. Okrem toho sa maliny pýšia dostatočným množstvom flavonoidov. Ide o rastlinné antioxidanty, ktoré odstraňujú toxické látky z ľudského tela. Šálka tohto chutného ovocia, ktorá váži asi 125 g obsahuje až 8 g vlákniny. Odborníci odporúčajú, aby dospelí ľudia konzumovali priemerne 25 g tejto látky denne.

Znižujú krvný tlak

Vedci sa dušujú, že pravidelné jedenie malín pomáha chrániť mozog a zvyšok centrálnej nervovej sústavy pred poškodením. Viaceré dôkazy potvrdzujú, že silné antioxidanty, akými nepochybne sú vitamíny C a E, zlepšujú myslenie, pamäť a ukladanie nových informácií. Ďalšie štúdie zase poukazujú na silu skupiny flavonoidov, antokyánov, ktoré potláčajú zápal. V ľudskom tele sa zápaly tvoria najmä v dôsledku oxidačného stresu, vplyvom nezdravého životného prostredia a horšieho stravovania. Antioxidanty môžu znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení tým, že zabraňujú hromadeniu krvných doštičiek a znižujú krvný tlak.

Maliny vraj bránia infarktu

Podľa American Heart Association prináša pochutnávanie si na malinách aj iné benefity pre srdce človeka. Chutné červené ovocie s jemne kyslou chuťou má totiž vysoké množstvo draslíka. Ide o minerálnu látku, ktorá upravuje krvný tlak a chráni srdce pred infarktom. Zaujímavé je, že šálka malín má vyše 180 mg draslíka. Vláknina z malín špecificky pôsobí nielen na úpravu krvného tlaku, ale znižuje aj hladinu cholesterolu, chráni pred obezitou, ochoreniami srdca a mŕtvicou.

Likviduje nádorové bunky?

Americká spoločnosť National Cancer Institute Trusted Source uvádza, že antioxidanty z čerstvého ovocia chránia ľudské telo pred rakovinou pľúc, pažeráka, žalúdka a ďalšími typmi rakoviny. Zaujímavý je výskum, pri ktorom vedci použili výťažky z malín pri liečbe rakoviny hrubého čreva, žalúdka, ale i prsníka. Extrakt z malín vraj zlikvidoval v laboratórnych podmienkach až 90 % rakovinových buniek. Maliny sú ideálnou potravinou pre cukrovkárov Antioxidanty z nich sa šikovne pasujú so zápalmi, ktoré patria k rizikovým faktorom vzniku diabetu 2. typu. Autori výskumu z roku 2018 tvrdia, že vláknina z tohto druhu ovocia znižuje riziko vzniku cukrovky a dokonca zmierňuje prejavy tohto ochorenia u tých ľudí, ktorí sa už trápia spomínanou chorobou. Diabetici sa nemusia obávať konzumácie malín. Ide o prirodzene sladké ovocie s prírodnými, jednoduchými cukrami.

Tabletka nechýba

Pri problémoch so žalúdkom netreba ihneď siahať po nezdravej strave. V malinách sa totiž nachádza veľké množstvo vody a spomínanej vlákniny, ktoré lahodia žalúdku a ešte viac črevám. Kombinácia vlákniny a vody je ideálna na to, aby sme predišli zápche a udržiava naše zažívanie v dobrej kondícii. Vláknina v črevách vytvára hustý gél, ktorý je skvelou pascou na toxíny a urýchľuje tak ich odchod z organizmu.

Nebojte sa slepoty

Starší ľudia oceňujú schopnosť malín udržiavať zrak v dobrej kondícii. Skrývajú v sebe antioxidant zeaxantín, ktorý dokonca chráni oči pred poškodením slnečným žiarením. Vo vyššom veku toto drobné ovocie pôsobí preventívne pred vznikom makulárnej degenerácie očí, ktorá najviac trápi vyššie ročníky ľudí. Netreba zabúdať, že vitamín C z malín poteší aj vzhľad pokožky a bezproblémové fungovanie kĺbov.

Sú diétne či nie?

Pravidelnej konzumácie malín sa nemusia obávať ani ľudia, ktorí trpia nadváhou alebo podvýživou. Šálka malín obsahuje vyše 100 g vody, poldruha g bielkovín, 5,5 g cukru, trochu bielkovín, ale aj vápnik, selén, horčík, zinok, meď a mangán. Vápnik udržiava kosti pevné, silné a odolné voči pádom a úrazom. Horčík odstraňuje bolestivé kŕče v nohách. Zinok, meď a mangán sú skvelými partnermi imunitnému systému, ktorý dokáže čeliť nástrahám v podobe rôznych vírusov a baktérií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #maliny