Vedci potvrdili, že vitamíny spomaľujú starnutie. Ako ale spoznáte, že vám chýba doležitý vitamín? A čo jeho nedostatok robí s telom?

Aj sezóna dokáže meniť požiadavky nášho tela na živiny. Posvietiť si treba v letnom období najmä na vitamíny A, C a E. Zaujímavé je, že vynechať netreba v niektorých prípadoch ani vitamín D, hoci sa nám v tele tvorí vďaka slnku. Starší ľudia ho majú omnoho menej než mladšie ročníky, a to po celý rok.

08.07.2023 06:00
seniori, penzisti, manželia, čítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vitamín A

Mikroživina, na ktorú sa sypú samé chvály. Vitamín A má široké spektrum použitia. Chráni totiž pokožku, vlasy, nechty, oči, ale dokonca aj zuby. V lete pomáha pri obnove pokožky, ktorú poškodzuje nadmerné slnenie. Okrem toho chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú oxidačný stres a zápaly. Voľné radikály sa tiež podpisujú pod starnutie pokožky a tvorbu hlbokých vrások. Aj do tohto procesu dokáže aspoň preventívne vstúpiť vitamín A.

Považuje sa tiež za silný posilňovač imunity a silu ukazuje najmä v zápase so škodlivými látkami, ktoré sa do tela dostávajú vplyvom cigaretového dymu či slnečného žiarenia. Starších ľudí poteší pozitívny vplyv vitamínu A na zrak. Medzi potraviny s najväčším obsahom tejto mikro živiny patrí mrkva, špenát, petržlen, melón, mango. Okrem čerstvej zeleniny a ovocia ho nájdeme aj v živočíšnych potravinách, napríklad v tuniakovi, treske, masle, kravskom mlieku, syroch i rybom oleji.

Vitamín C

Hovorí sa o ňom tak často, že nás už vraj ničím neprekvapí. Opak je však pravdou. Vitamín C nepatrí do skupiny „nudných“ vitamínov. Hoci je najviac známy ako bojovník proti infekcii, v lete prichádza aj s niečím navyše. Kyselina askorbová, ako sa tiež hovorí spomínanej živine, dokáže regulovať teplo a odvracia s tým spojené problémy, ku ktorým patrí vyčerpanie z tepla a vyrážky.

Céčko tiež pôsobí ako prírodná látka na znižovanie zápalov, opuchov a symptómov, ktoré súvisia s alergiou. Vitamín C zažiari svojimi účinkami aj pri sennej nádche, kožných vyrážkach a podráždeniach kože. Pokožka si ho pochvaľuje ešte z jedného dôvodu. Vitamín C totiž stimuluje produkciu kolagénu, ktorý zabezpečuje pružnosť a lepší vzhľad pokožky. Vo vyššom veku je v tele žalostne málo kolagénu. Spomínaný vitamín nájdeme najmä v čerstvej zelenine a ovocí. V lete sa nemusíme obávať jeho nedostatočného prísunu, keďže jeho potrebu pokryje zopár kusov citrusov, jabĺk, marhúľ, papriky či rajčín.

Vitamín E

Považuje sa za ideálnu výzbroj najmä v letnom období. Vitamín E chráni kožu pred škodlivými slnečnými lúčmi. Vytvára v bunkách kože prirodzenú obranu tela pred voľnými radikálmi a toxínmi, keďže sa považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov vôbec. Vitamín E takisto podporuje tvorbu kolagénu a znižuje zápaly, ktoré vznikajú pri nadmernom opaľovaní sa v letných mesiacoch, ale aj pri chorobách, ktoré sprevádzajú starnutie.

Vďaka tejto látke sa rýchlejšie hoja rany, regenerujú tkanivá a obnovuje sa hormonálna rovnováha. Tento vitamín, ktorý sa označuje aj ako elixír mladosti, sa nachádza najmä v rastlinných olejoch, orechoch, semenách rastlín. Bohatým zdrojom vitamínu E je aj avokádo, arašidy, mandle, tekvica a červená paprika.

Vitamín D

Slnečný vitamín. Tento prívlastok si vyslúžil vďaka tomu, že si ho dokáže náš organizmus vytvoriť vďaka slnečným lúčom. Na jeho tvorbu stačí priame pôsobenie na ľudskú pokožku. Hoci sa vo všeobecnosti nepredpokladá jeho nedostatok v letných mesiacoch, opak môže byť pravdou. Nedostatok vitamínu D sa môže objaviť najmä vtedy, ak sa nedostatočne chránime pred slnkom. Príznaky z nedostatku tejto živiny sa prejavujú priberaním na hmotnosti, bolesťami svalov, tráviacimi ťažkosťami, ale napríklad aj depresiami. V lete nie je nevyhnutné ihneď si kupovať výživové doplnky s touto látkou. Postačí hoci aj desaťminútový pobyt na slnku alebo konzumácia mastných rýb, tuniaka, hovädzej pečene, syrov či vaječných žĺtkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #vitamín D #vitamín A