Je tu vlna horúčav, odborníci kričia, že treba veľa piť. Koľko? Minimálne dva litre alebo stačia dva poháre?

Najmä seniori sú v nadmerných horúčavách ohrození vyššou stratou tekutín, ktorá môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Hoci máme vo vyššom veku prirodzene menší pocit smädu, vodu by sme sa mali naučiť piť pravidelne. A nejde len o vypitie dvoch či troch pohárov denne.

09.07.2023 06:00
voda, piť vodu, pitný režim Foto:
debata (3)

Voda je dôležitá pri regulovaní telesnej teploty, udržiava pokožku v dobrej kondícii a podporuje trávenie. Horúce letné počasie prehrieva organizmus, čím sa zvyšuje potenie a odliv tekutín z tela. I keď niekedy považujeme vodu za nudný nápoj, vyhnúť sa jej nemôžeme.

Na to, aby sme ju do tela dostali aj napriek tomu, že nás netrápi smäd, existuje zopár šikovných trikov. Nič nehovoriacu chuť vody zmení zopár kvapiek citrónovej šťavy, mäta či medovka. Letné mesiace prajú aj pitiu chladených nesladených bylinkových čajov. Voda s citrónom je obohatená o vitamín C, ktorý sa považuje za silný antioxidant a pomáha udržiavať v telo v dobrej kondícii. Rovnako poteší každého kto si potrpí na udržaní stabilnej hmotnosti.

Prvá pomoc – fľaša vody

Nosenie vody so sebou nemá byť v lete štandardom iba pre starších ľudí. Priame slnečné žiarenie dokáže počas niekoľkých minút vyplaviť z tela veľké množstvo tekutín. Voda mizne z tela nielen potom, ale aj dýchaním. Z dehydratácie sa zahusťuje krv, pociťujeme malátnosť a v horších prípadoch nám hrozí kolaps. Tradičným, prvým príznakom nedostatočného pitia vody v lete je silná, pulzujúca bolesť hlavy. Týmto problémom dokážeme predísť pravidelným popíjaním tekutín. V takýchto prípadoch pomáha nosenie pitnej vody so sebou, ktorú netreba vypiť naraz, ale postupne. Nezabúdajme, že v lete dehydruje telo aj klimatizácia v autobusoch či autách, pretože vysušuje vzduch.

Dve muchy jednou ranou

Konzumácia ovocia pomôže dodať telu dostatočné množstvo vitamínov a minerálov a okrem toho aj veľké množstvo vody. Napríklad vodný melón obsahuje vyše 96 % vody, a preto sa považuje za ideálnu hydratačnú zeleninu v horúcich letných mesiacoch. Okrem melónu nás potešia pomaranče, hrozno, ale aj čerstvé jahody. Doplnenie vody si môžeme zabezpečiť aj konzumovaním tekutej stravy. Dobrou voľbou sú zeleninové polievky. V tomto prípade sa netreba obávať toho, že môžu mať vyšší obsah soli. Horúce počasie totiž vplýva aj na stratu dôležitých minerálov z ľudského tela a jedným z nich je aj sodík, ktorý je súčasťou soli.

Koľko vody potrebujeme?

Podľa výživovej poradkyne Lauren Minchenovej z New Yorku to závisí na viacerých faktoroch. Ide najmä o vek, hmotnosť a typ tela. „Presné množstvo vody sa líši od človeka k človeku, ale 2 až 4 litre pre aktívnych dospelých sú všeobecným cieľom na ktorý sa treba zamerať,“ vysvetľuje odborníčka. Príjem vody je potrebné zvýšiť pri fyzickej aktivite a extrémnych horúčavách. Ako zdôrazňuje, vodu treba piť preventívne. V čase, keď začneme pociťovať smäd sa už telo nachádza v stave dehydratácie. Vo všeobecnosti sa tak podľa Mayo Clinic odporúča vypiť 2,7 litra vody denne u žien a 3,7 litra pre mužov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #dehydratácia