Zlepšujú trávenie, pomáhajú pri zápche, zmierňujú bolesti brucha, nahradia olej a vajcia pri varení. Ktoré potraviny vám nesmú doma chýbať?

Menší pocit smädu, ktorý prirodzene trápi najmä starších ľudí, si často žiada svoju daň nielen v podobe dehydratácie, ale aj iného problému. Upchaté črevá sú typickým príznakom nedostatku tekutín v tele a bojovať so zápchou môžeme viacerými spôsobmi. Najmä pitím vody, ale aj konzumáciou niektorých potravín.

22.07.2023 06:00
Chia jogurt Foto:
Ilustračné foto.
debata

So semenami rastlín máme rôzne skúsenosti. Pri niektorých z nich sa nedá vskutku hovoriť o laxatívnom pôsobení, ba priam naopak. Chia semená však patria do inej ligy. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny, ktorá dokáže absorbovať až 10-násobok svojej hmotnosti. Výborným príkladom je to, keď si namočíme tieto semienka do vody a po niekoľkých minútach zbadáme, že z čírej tekutiny vznikol hustý gél. Podobne pôsobia aj v ľudskom tele a spomínaný gél zlepšuje priechodnosť čriev.

Chia semienka sa teda môžu konzumovať ako v surovom stave, aj ako súčasť teplej alebo studenej kuchyne. Ako múka sa nachádzajú v pečive či dezertoch, keď sa zalejú vodou, vytvoria výživný rôsol nahrádzajúci olej a vajcia.

Komu nepasuje chuť chia, siahnuť môže po ich tuzemskom súrodencovi. Ľanové semená majú rozpustnú, ale aj nerozpustnú vlákninu a urýchľujú prepravu stravy z tela smerom von.

Sušené slivky

Slivky sa považujú za najznámejšie prírodné preháňadlo. Fungujú na každého a ich účinky sa prejavia najmä pravidelným vyprázdňovaním, ktoré robí ťažkosti ľuďom s horším stravovaním a nedostatočným príjmom tekutín. Za pozitívnym vplyvom spomínaného ovocia v surovej či sušenej forme stojí vysoký obsah vlákniny a sorbitolu.

Prvá spomínaná látka zlepšuje trávenie a umožňuje rýchlejší prechod stráveného jedla zažívacím traktom. Druhá látka patrí do skupiny alkoholových cukrov, ktoré majú pri pravidelnej konzumácii blahodarný účinok na črevá. Jednoducho povedané, pomáhajú im rýchlejšie sa hýbať. Podľa štúdie, ktorú zverejnil magazín The American Journal of Gastroenterology potvrdzuje, že na zmiernenie zápchy potrebujeme denne skonzumovať 8 – 10 kusov sušených sliviek.

Prekvapivo, aj tropické ovocie

Hoci slivky patria k tradičným pomocníkom nášho trávenia o kivi sa to často nehovorí. Pravdou však je, že aj toto tropické ovocie so sladko-kyslou chuťou a extra dávkou vitamínu C pomáha uľaviť pri zápche. Niektoré výskumy prezrádzajú, že pravidelné pochutnávanie si na kivi uvoľňuje črevá, a to bez vedľajších nepríjemných príznakov, medzi ktoré patria nadúvanie či hnačka. Kivi sa chváli vysokým obsahom vlákniny. Špecifikom vlákniny je to, že zadržiava vody a v konečnom dôsledku zmäkčuje stolicu. Okrem toho v sebe kivi skrýva aj látku zvanú aktinidín. Ide o enzým, ktorý stimuluje takzvané laxatívne receptory (bunky) v hrubom čreve. Na to, aby sme sa zbavili nepríjemného problému s vyprázdňovaním potrebujeme denne zjesť 2 – 3 kusy tohto osviežujúceho ovocia.

Zázračný ovos

Aj niektoré druhy obilnín môžu mať laxatívny účinok. Patrí k ním ovos, ktorý obsahuje veľké množstvo rozpustnej vlákniny. Ide o látku, ktorá absorbuje vodu a vytvára zo stravy a tekutiny gél, ktorý uľavuje tráveniu. Ovsené vločky je vhodné konzumovať ráno, pretože majú vyšší obsah sacharidov a energie. Pri konzumácii tejto potraviny treba mať trochu trpezlivosti, pretože nepoháňa črevá počas niekoľkých minút či hodín. Väčšinou sa ich vplyv na trávenie prejaví na ďalší deň. Ovos je okrem toho skvelým zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré pomáhajú metabolizovať tuky, cukry a bielkoviny. V konečnom dôsledku zlepšujú nielen premenu živín na energiu, ale svojou troškou prispejú aj k zdraviu tráviaceho traktu.

Starý dobrý kefír

Zápchu zmierňuje aj pravidelná konzumácia zakysaných mliečnych výrobkov. Okrem jogurtov padne vhod napríklad aj pitie kefíru. Pri silnej zápche sa odporúča piť do pol litra kefíru každý deň, minimálne počas štyroch týždňov. Za pozitívne účinky vďačí tento lahodný nápoj probiotikám, ktoré sa v hojnom množstve nachádzajú vo všetkých fermentovaných mliečnych výrobkoch. Spomínané probiotíká nie sú vhodné len pre zažívanie, ale aj pre lepšie fungovanie imunitného systému. Niektoré kefírové produkty však môžu obsahovať pridané cukry, ktoré pri dennej pollitrovej dávke môžu zvýšiť telesnú hmotnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #zápcha #slivky #chia #ľan