Pomáha diabetikom, kontroluje hladinu cukru v krvi, upravuje cholesterol, bráni infarktu. A nájdete túto látku aj tam, kde by ste to najmenej čakali

Čo pomôže diabetikom? Sú dobré aj pukance? Jedna látka a množstvo výhod. Vláknina je ideálnym, prírodným prostriedkom na stabilizovanie chuti do jedla. K jej kľúčovým vlastnostiam totiž patrí kontrolovanie hladiny cukru v krvi. Pochvaľujú si ju najmä diabetici. Ktoré potraviny tomto smere ponúkajú rýchlu pomoc?

23.07.2023 06:00
UP-zena cukrovka 5x 2 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hoci sa popcorn považuje za potravinu, ktorá má bližšie k rýchlemu a nezdravému občerstveniu, opak je pravdou. Typickým znakom pukancov je to, že neprechádzajú zložitou úpravou a pochádzajú z celých zŕn kukurice. Obal každého zrniečka je pritom zložený z vlákniny, ktorá chráni jeho vnútro pred stratou živín i vlhkosti.

Dávka pukancov, ktorá sa zmestí do väčšej ľudskej dlane dodá nášmu telu 7 gramov vlákniny. Odporúčaná denná dávka tejto látky je na úrovni 25 – 30 g. Vďaka vláknine sa cukry v tele spaľujú postupne a nedochádza tak k prudkým výkyvom v uvoľňovaní hormónu inzulínu, ktorý štiepi sacharidy. Pukance sa odporúča soliť minimálne alebo vôbec. Vysoký príjem sodíka zo spomínanej látky môže narobiť problémy ľuďom s vysokým krvným tlakom, ktorý sa tiež veľmi často vyskytuje u diabetikov.

Strukoviny potešia diabetikov

Bezpečným a zdraviu prospešným zdrojom vlákniny sú aj strukoviny. Zvlášť medzi nimi vyniká fazuľa a cícer. Hoci majú nevýhodu v podobe zvýšeného nafukovania oproti iným potravinám, nič iné sa im však nedá vytknúť. Pokiaľ túžime po chrumkavej dobrote môžeme si pripraviť napríklad praženú fazuľu alebo cícer. Spomínané druhy strukovín obsahujú vysoký obsah rozpustnej vlákniny. Fazuľu si necháme odstáť vo vode počas noci, precedíme ju, osušíme, okoreníme podľa vlastnej chuti a sprudka osmažíme na troche rozpáleného olivového oleja. Podobne si pripravíme aj cícer, ktorý zväčša dostaneme spracovaný v konzervách. Cícer môžeme dochutiť aj sladkým korením, napríklad škoricou alebo kurkumou. Obidve koreniny majú silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu napríklad zmierňovať sprievodné ochorenia cukrovky vo vyššom veku.

Chutný a sýty zázrak

Dostaneme sa k nim aj mimo sezónu. Sušené slivky doslova udržujú diabetes pod kontrolou. Aj v tomto prípade platí, že sa nesmú konzervovať spolu s pridaným cukrom. Tak či onak, slivky majú dostatok vlastných sacharidov, ktoré z nich robia atraktívnu rýchlu pochúťku na zahnanie hladu pri poklese cukru v krvi. Spomínané sušené ovocie patrí k potravinám s nízkym glykemickým indexom, a preto nie je dôvod, aby sa mu cukrovkári vyhýbali. Sušené slivky môžu vhodne poslúžiť napríklad aj ako náhrada rafinovaného cukru. Nasekané nadrobno a vo

väčšom množstve dodajú lahodnú, sladkú chuť mnohým dezertom a šikovne tak zastúpia ich tradičnú sladkú zložku, cukor.

A čo s cholesterolom?

Podľa American Heart Association môže cukrovka súvisieť s nárastom cholesterolu v krvi. Ide o nenápadnú tukovú látku, ktorá sa lepí na steny ciev a postupne ich upcháva. Výsledkom nahromadeného cholesterolu môže byť infarkt srdcového svalu. Do kategórie ideálnych potravín pre diabetikov zaraďujeme aj ovos. Chutná obilnina sa pýši vysokým množstvom kvalitných, zložených sacharidov, ktoré sú priateľské k hladine cukru v krvi a zároveň vďaka vláknine likviduje cholesterol v krvi.

Ovos môže mať v našom jedálničku miesto ihneď na úvod dňa. Dokážeme si z neho pripraviť kašu, kombinovať ho tiež s jogurtom alebo ovocím. Tento druh obilniny dodá telu potrebnú energiu na dlhú dobu a stabilizuje hladinu cukru v krvi.

Orechy sú kombináciou troch kvalitných látok

Vynikajú množstvom bielkovín, vlákniny a zdravých tukov. Vláknina zasycuje, upravuje hladinu cukru v krvi, čistí telo od toxínov a zlepšuje trávenie. Bielkoviny regenerujú svaly, zlepšujú pohyblivosť u starších ľudí a nepochybne aj udržujú väčší pocit zasýtenia.

Zdravé tuky v orechoch sú zastúpené najmä mononenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré chránia cievy, srdce i mozog pred poškodením. Starší ľudia sa môžu potešiť aj ďalším výhodám orechov. Obsahujú totiž dostatočné množstvo vitamínu E a minerálnych látok ako železo, horčík a zinok. Vitamín E je silný antioxidant, ktorý chráni ľudské telo (najmä pokožku) pred poškodením a predčasným starnutím. Železo umožňuje prenos kyslíka červenými krvinkami do celého tela a tým znižuje únavu. Horčík zmierňuje kŕče v nohách a zinok zlepšuje stav vlasov, nechtov a imunitného systému.

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #vláknina