Máte problémy s tlakom? Bolieva vás hlava? Skúste vsadiť na tieto látky a srdce vám za ne poďakuje

Hoci máme pitný režim v teplých mesiacoch pod kontrolou, telo možno trpí. Problémy s únavou, bolesťami hlavy i kŕčmi v bruchu sa objavujú aj vtedy, keď si dávame poriadny pozor na dostatočný príjem tekutín. Leto z nás neodčerpáva len vodu, ale aj iné dôležité látky. Ich nedostatok môže mať nebezpečné následky.

29.07.2023 06:00
seniori, manželia, úsmev, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ľudské telo má viac ako 60 % vody. V rannom detstve viacej, v starobe menej. Jediným spôsobom, ako si udržať hladinu tekutín v organizme pod kontrolou je pravidelný pitný režim. Zvlášť letné obdobie je náročné na výdaj vody. Mizne z nášho tela nielen pri pohybe, ale už aj pri bežnom vydychovaní vzduchu. Organizmus sa potrebuje ochladzovať a najprirodzenejším spôsobom, ako to dosiahnuť je piť dostatok vody a potiť sa. Leto je z tohto hľadiska náročné nielen pre mladých ľudí, športovcov, ale najmä pre seniorov. Trápi ich totiž niečo, čo sa ostatným vekovým skupinám vyhýba. Prirodzene u nich klesá pocit smädu.

Dve vedecky podložené praktiky, ktoré spomaľujú starnutie
Video
Zdroj: TV Pravda

Keď prichádzame o dôležité minerály

Počas horúcich dní neplatí, že nám stačí vypiť približne dva litre vody. Pitný režim má tvoriť nielen dostatok pitnej vody, nesýtených minerálnych vôd, ale aj konzumovanie polievok. V niektorých prípadoch sa však stáva, že ani pravidelný a dôsledný pitný režim nepomôže prekonať teplo a aj tak sa dostaneme do stavu dehydratácie.

V lete sa okrem vody z tela rýchlejšie vytrácajú aj látky, ktoré nesú názov elektrolyty. Ide o bežné minerály, s ktorými sa stretávame po celý rok. Hoci sa vo všeobecnosti hovorí, že športovci míňajú najviac minerálov, podobná rovnica platí aj pre seniorov. Kombinácia straty tekutín a elektrolytov môže byť fatálna.

Nejde o triviálnu záležitosť

Elektrolyty sa nachádzajú všade v našom tele, a to v krvi, pote i moči. Z fyzikálneho hľadiska na tieto látky pozeráme ako na častice, ktoré nesú kladný aj záporný elektrický náboj, ktorý sa využíva počas metabolizmu a je kľúčový pre fungovanie nervového systému, sťahovanie svalov a udržiavanie hydratovaného organizmu. Ak sa niečo v tomto mechanizme pokazí, problém je na svete. Napríklad, nedostatok niektorých kľúčových minerálov môže spôsobiť ťažkosti pri fungovaní najdôležitejšieho svalu v tele, srdca.

Ktoré sú naj?

Medzi dôležité minerálne látky patria sodík, draslík, vápnik, horčík a chloridy. Strácame ich priam raketovou rýchlosťou v čase, keď sa vystavujeme sálavému teplu, slnečnému žiareniu. Prichádzame tak o tekutiny a spolu s nimi sa z organizmu vyplavujú aj minerály. Na to, aby sme boli v poriadku potrebujeme mať hladinu elektrolytov v rovnováhe. Odborne sa tento proces nazýva homeostáza. Zahŕňa príjem a výdaj tekutín, acidobázickú rovnováhu, sekréciu hormónov a normálne fungovanie buniek.

Čo sa s nami všetko deje?

Podľa certifikovaného trénera Johna Friga z amerického National Strength and Conditioning Association sa poruchy homeostázy prejavujú pri nedostatku tekutín a minerálnych látok viacerými následkami. „Nedostatok elektrolytov môže viesť k únave, bolestiam hlavy, nevoľnosti, zmenám krvného tlaku a svalovým kŕčom,“ vysvetľuje pre cnet.com. Strata elektrolytov sa objavuje aj pri zvýšenej fyzickej námahe a počas extrémnych horúčav. Okrem spomínaných problémov vyvoláva aj zmätenosť, nepravidelný tlkot srdca, závraty, kŕče v bruchu či zvracanie.

Soľ nie je nepriateľ, ale…

Dôležitým elektrolytom je sodík, ktorý spolu s chloridom tvorí molekulu bežnej soli. Biele zlato má dve tváre. Ak ho konzumujeme priveľa, môžeme si privodiť napríklad problémy s vysokým krvným tlakom. V lete je však situácia iná, pretože spolu s vodou sa z tela rýchlo vyplavujú aj spomínané minerály. Spoločne zabezpečujú transport tekutín po celom tele a udržiavajú v ňom stabilné pH. V lete sa preto netreba obávať zvýšeného príjmu sodíka a chloridu. Doplnenie spomínaných elektrolytov je jednoduché. V horúčavách stačí piť veľa tekutín, najmä vody, bylinných čajov, konzumovať ovocie, zeleninu a soliť si o čosi viac jedlo.

Čo ešte potrebujeme

Zabúdať však netreba ani na dopĺňanie draslíka. Tento elektrolyt spolupracuje takisto so sodíkom a je dôležitý pre správne fungovanie buniek. Zjednodušene povedané, vytvára akúsi pumpu, ktorá umožňuje prechod živín do a von z bunky. Príjem draslíka netreba zanedbávať, pretože jeho nízke hladiny môžu zapríčiniť rôzne srdcové ťažkosti.

Podobne viac pozornosti venujme magnéziu. Horčík je potrebný pre správnu funkciu nielen svalov. V prípade, ak ho máme málo, objavujú sa problémy s únavou a bolestivé kŕče v nohách. Skôr než siahneme po výživových doplnkoch, je vhodné dopĺňať si elektrolyty aj z minerálnych vôd, z potravy (ovocie, zelenina, obilniny), piť potrebné množstvo pitnej vody a vyhýbať sa najväčším horúčavám počas dňa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #draslík #magnézium