V ktoré dni nie je dobré piť kávu a prečo?

Horúce počasie prináša zvyčajne väčšie zdravotné riziká skôr u seniorov ako u mladých ľudí. S pribúdajúcim vekom, chronickými chorobami a užívaním liekov môže byť pobyt v teplom prostredí rizikový. Aké najčastejšie problémy sa spájajú s extrémnymi teplotami?

05.08.2023 06:00
káva, kofeín, ráno, životospráva, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Priame slnečné žiarenie, horúčavy a zanedbaný pitný režim sa môžu podpísať pod mnohé ochorenia, ktoré súvisia s vysokými teplotami. Ľudské telo sa ťažšie prispôsobuje zmenám počasia vo vyššom veku, a preto je pre seniorov náročnejšie adaptovať sa na vysoké teploty v porovnaní s mladými ľuďmi. K ťažkostiam, ktoré súvisia s teplom patria závraty, kŕče v bruchu, vyrážky, vyčerpanie z tepla aj úpal.

Odborník na výživu: Škodí káva zdraviu, alebo je to superpotravina?
Video
Zdroj: TV Pravda

Keď sa zatočí hlava

Závraty sa objavujú najmä vtedy, keď sme viac aktívni v horúčavách. V prípade, že ešte užívame lieky na srdce, môžu sa u nás objaviť aj mdloby. Pri závratoch sa zvyšuje riziko úrazu z pádu. V takýchto prípadoch je vhodné presunúť sa do chladnej miestnosti, ľahnúť si a nohy uložiť nad úroveň hlavy. Popri tom treba piť pomaly a v pravidelných intervaloch pitnú, ale nie studenú vodu. Spomínanú procedúru robíme dovtedy, kým sa nám neuľaví.

Extrémne teplé prostredie spôsobí aj kŕče

Ide najčastejšie o bolestivé sťahovanie svalov v žalúdku, ale aj v rukách a nohách. Kŕče sa objavujú najmä vtedy, ak pracujeme dlho v záhrade alebo intenzívne cvičíme, napríklad bicyklujeme. Pri kŕčoch sa nemusí objaviť zvýšená telesná teplota. Ide o mätúcu situáciu, pretože prehriatie organizmu sa prejaví v podobe vlhkej a chladnej pokožky. Bolesti v bruchu, ale aj v končatinách sa zbavíme nielen pitím vody. Kŕče sú často signálom nedostatku takzvaných elektrolytov. Ide o minerálne látky sodík, draslík, magnézium či chloridy, ktoré sa nachádzajú napríklad v športových nápojoch, ale aj v minerálnych vodách, ovocí a zelenine. Vyhýbať sa v tomto rizikovom čase treba pitiu nápojov s vysokým obsahom kofeínu, kde zaraďujeme kávu a čierny čaj.

Keď opuchneme

Prehriatie tela sa prejavuje aj opuchmi chodidiel a členkov. Takzvaného tepelného edému sa zbavíme pobytom v tieni alebo v chladnejšej miestnosti. Nohy si treba vyložiť na stoličku a vyčkať do odznenia opuchu. Rovnako nepríjemným je aj podráždenie kože. Objavuje sa vyrážka a silné potenie. Vyrážka je tvorená červenými zhlukmi drobných, na dotyk citlivých pľuzgierov. Podráždenú kožu udržiavame v suchu a na poškodené miesta nepoužívame mastné krémy, ale skôr prípravky na báze detského púdru.

Nevládzeme, lebo teplo

Celkové vyčerpanie z tepla sa prejavuje celým radom príznakov. Objavuje sa silný pocit smädu, závrat, slabosť a nevoľnosť. Typickým symptómom vyčerpania z horúčav je aj horšia koordinácia pohybov a pocit na omdletie. U niektorých ľudí sa zvykne zvýšiť pulz. Prvou pomocou je vyhľadanie chladného, tmavého prostredia a dostatočný príjem tekutín. Vyčerpanie z tepla môže viesť v krajných prípadoch k úpalu.

Úpal je nebezpečný pre ľudské telo

Prejavuje sa silnými mdlobami, zmätenosťou, netypickým správaním. Pri úpale sa, paradoxne, nezvykneme potiť, máme striedavo silný alebo príliš pomalý pulz. Telesná teplota sa môže vyšplhať až na 40 °C. V takýchto situáciách je najlepšou voľbou vyhľadanie lekárskej pomoci. Pred tým sa treba presunúť do chladného interiéru alebo tieňa, ochladzovať sa opatrne vírivým vzduchom z ventilátora a piť po dúškoch pitnú vodu.

Alkohol nerobí dobrotu

Okrem spomínaných zdravotných komplikácií môžu vysoké teploty vzduchu spôsobiť srdcovo-cievne, pľúcne ale aj obličkové ochorenia. V horúčavách sa rýchlejšie vyčerpáme za predpokladu, že užívame niektoré druhy liekov, napríklad lieky na odvodnenie organizmu, lieky na krvný tlak a sedatíva. Horšie to majú ľudia s nadváhou, ale aj podváhou. Prehriatie organizmu a jeho dehydratáciu urýchľuje takisto pitie alkoholu a chabý pitný režim.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #teplo #teplota #úpal