5 top potravín pre seniorov. Prečo by ste ich mali mať na tanieri čo najčastejšie?

Existuje rad zdravých potravín, ktoré dokážu pomôcť najmä starším ľuďom. S chuťou do nich.

06.08.2023 06:00
seniori, dôchodvocia, nakupovanie, obchod,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ktoré potraviny zrýchľujú myslenie? A pomôžu aj starším ľuďom s pamäťou? Vraj dvaja z troch ľudí vo veku nad 70 rokov majú problémy s myslením, učením, pamäťou, pozornosťou, ale aj rozhodovaním. Hoci sa môže zdať, že v tomto veku ide o neprekonateľné ťažkosti, opak je pravdou.

Odborník na výživu: Majú byť huby bežnou súčasťou jedálnička?
Video
Zdroj: TV Pravda

1. Vajíčka

Obsahujú základné živiny, ktoré dodávajú mozgu „šťavu“. Vďaka cholínu, luteínu a zeaxantínu je centrálna nervová sústava v omnoho lepšom stave aj vo vysokom veku. Napríklad cholín podporuje zdravie mozgu po celý život. Zlepšuje pamäť, myslenie a upravuje náladu. Spotreba tejto látky klesá po dosiahnutí päťdesiatky a vraj len 4 % ľudí nad 70 rokov prijíma dostatočné množstvo cholínu. Luteín podporuje fungovanie očí a okrem toho zlepšuje schopnosť učenia u seniorov. Odborníci odporúčajú konzumovať celé vajíčka, pretože žĺtok obsahuje tak cholín ako aj luteín.

2. Huby

I keď existujú pochopiteľné obavy z konzumácie húb, predsa len patria do nášho jedálneho lístka. Niektoré druhy húb obsahujú ergotioneín. Ide o aminokyselinu (základnú zložku bielkovín), ktorá spomaľuje starnutie mozgu a znižuje hladinu stresových hormónov v tele. Podľa výskumu, ktorý publikoval British Journal of Nutrition sa ergotioneín považuje za vitamín dlhovekosti, pretože má množstvo pozitívnych účinkov aj na ďalšie kognitívne funkcie.

3. Vlašské orechy

Za hrsť vlašských orechov každý deň a dáme tak zbohom mozgovej hmle. Ide o pojem, ktorý sa používa v súvislosti so spomaleným myslením, horšou koncentráciou, poruchami pamäti a depresiami. Spomínaný druh orechov obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa považujú za najdôležitejšiu živinu nášho mozgu. Štúdia s názvom The Walnuts And Healthy Ageing (Orechy a zdravé starnutie) preukázala, že jedenie 30 – 60 gramov orechov denne počas dvoch rokov výrazne odďaľuje takzvaný kognitívny pokles.

4. Čučoriedky

Drobné bobuľovité ovocie so sýtou fialovou farbou poteší najmä staršie ročníky. Ide o chutné ovocie, ktoré je v obchodoch dostupné po celý rok. Výskum, ktorý zverejnil Nutritional Neuroscience ukázal, že ľudia, ktorí si pochutnávali na čučoriedkach minimálne šesť mesiacov bez prestávky mali o poznanie bystrejšie myslenie. Prejavovalo sa to najmä rýchlym spracovávaním informácií a zlepšením krátkodobej aj dlhodobej pamäti. Výskum prekvapil tvrdením, že najväčší úspech v tomto smere zaznamenali ľudia vo veku 75 – 80 rokov.

5. Vodný melón

Osvieženie nielen pre telo, ale aj myseľ. Vodný melón s iskrivou červenou dužinou ponúka mozgu hneď dve kľúčové látky, karotenoidy a lykopén. Druhá spomínaná živina má takzvané neuroprotektívne vlastnosti. To znamená, že dokáže chrániť nervové bunky pred poškodením a degeneráciou. Vodný melón vyniká takisto silnými antioxidačnými a protizápalovými funkciami. Podľa výskumu, na ktorý poukázal magazín Journal of Nutritional Science medzi príjmom lykopénu a zlepšením kognitívnych funkcií existuje priama úmera. Vedci zdôrazňujú, že nízka konzumácia potravín s touto látkou zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby, ktorá zasahuje najmä do pamäti človeka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čučoriedky #orechy #huby #vajíčka #melón