Tieto šťavy vám dajú do poriadku srdce aj tlak. Prečo by ich ale mali piť všetci seniori?

Ako sa udržať fit aj vo vysokom veku rýchlo a jednoducho vďaka šikovným nealko drinkom? Horúce počasie si vyžiadava svoju daň nielen v podobe dehydratácie, ale aj straty dôležitých minerálnych látok. Výsledkom môžu byť srdcové problémy, ťažkosti s tlakom, svalové kŕče, ale aj horšia kvalita kostí.

11.08.2023 13:00
slivky Foto:
debata

Minerály sa vyplavujú z tela doslova raketovou rýchlosťou. Prispieva k tomu najmä teplo, nedostatok tekutín a zvýšená fyzická námaha. Kľúčovú úlohu v mnohých procesoch nášho organizmu zohráva najmä draslík. Ide o minerálnu látku, ktorá je dôležitá pre udržanie rovnováhy tekutín v tele, správnu funkciu srdca a svalovú kontrakciu. Potrebné množstvo draslíka sa pohybuje na úrovni do 4 700 mg na deň, pričom si ho nedokáže dlho udržať v zásobách. Draslík si preto musíme dožičiť pravidelne. Ak tak neurobíme, nastanú problémy.

Mrkvová šťava

Ide o podceňovaný nápoj, hoci kedysi žal veľké úspechy. Obľúbený bol najmä u ľudí, ktorí túžili získať rýchle opálenie. Mrkvová šťava je totiž skvelým zdrojom takzvaného beta-karoténu. Ide v podstate o provitamín, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Málokto však vie, že tento lahodný zeleninový drink v sebe ukrýva aj slušnú dávku draslíka. Pre porovnanie, šálka nastrúhanej mrkvy má asi 400 mg spomínanej minerálnej látky a len 50 kilokalórií, čo je dobré pre udržanie stabilnej hmotnosti. Väčší pohár mrkvovej šťavy obsahuje však až 700 mg draslíka a dvakrát viac energie. Mrkvovú šťavu však nezahŕňajme pravidelne do nášho pitného režimu. Problém je v tom, že spomínaný beta-karotén sa môže pri premene na vitamín A akumulovať v tele a poškodiť tak pečeň. Spozorovať to môžeme aj na zažltnutých očiach a oranžovej koži.

Kokosová voda

Kokosová voda je vo vnútri mladých kokosových orechov a ide o prírodný a zdravý zdroj draslíka. Približne dva a pol decilitrový pohár tejto tekutej maškrty obsahuje až 430 mg draslíka, čo je skoro desatina dennej odporúčanej potreby tohto minerálu. Kokosová voda je však skvelým zdrojom ďalších kľúčových elektrolytov. Ide najmä o fosfor a horčík. Prvý spomínaný poteší kosti a zuby, druhý minerál bojuje proti kŕčom a únave. Kokosová voda skvele hydratuje telo najmä po zvýšenej fyzickej námahe, prechádzke či práci v záhrade.

Mix ovocných štiav

Ovocné šťavy môžu zvýšiť príjem draslíka až na 15 % odporúčanej dennej potreby. Ideálnou voľbou v horúcich letných dní je kombinácia pomaranča, grapefruitu a ananásu. Šťava z prvého spomínaného ovocia má až do 500 mg draslíka na dva a pol decilitra. Grapefruit a ananás prinášajú telu o čosi menej, ale stále zaujímavé množstvo tohto minerálu. Dobrou voľbou pre hydratovanie tela, podporu tela a odstránenie únavy je aj mix hroznovej a jablkovej šťavy, ktoré majú zhodne asi 250 mg draslíka na štvrť litra tekutiny.

Slivkový nápoj

Najlepším zdrojom draslíka je podľa všetkého slivková šťava, ktorá v jednom pohári ponúkne telu až 20 % dennej potreby. Okrem toho však poteší telo aj v iných oblastiach, pretože mu dodá dostatok vitamínu B6, železa a vlákniny. Vitamín B6 sa označuje aj ako pyridoxín a zlepšuje vstrebávanie horčíka do tela, čím znižuje pocit únavy. Železo je kľúčovou látkou pre seniorov, u ktorých bojuje proti podvýžive a zmierňuje vyčerpanie. Vláknina nemá výživovú hodnotu. Ide však o látku, ktorá je kľúčová pre náš tráviaci systém a pomáha najmä u ľudí, ktorí sa nepravidelne stravujú alebo majú problémy s nadúvaním, zápchou či hnačkou. Slivková šťava je o čosi viac nabitá energiou. Štvrť litra obsahuje do 180 kcal, čo nie je zanedbateľné množstvo. Aj z tohto dôvodu je vhodné si ju dopriať sporadicky.

Rajčinový zázrak

Zaujímavé na paradajkovej šťave je to, že má vysoký obsah draslíka a zároveň nízky obsah sodíka. Ocenia to najmä ľudia s vysokým krvným tlakom, ktorí si musia dávať pozor na zvýšený príjem soli. Rajčinová tekutá dobrota má nízky obsah cukru a tým aj kalórií, zato draslíka má neúrekom. V jednom väčšom pohári sa nachádza aj okolo 900 mg tohto minerálu. Okrem toho paradajková šťava ponúka široké spektrum vitamínov. Ide najmä o vitamín A a C. Vitamín A zlepšuje stav kože a očí, vitamín C bojuje proti infekciám a osviežuje telo.

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #slivky #draslík #rajčiaky