Ktoré nápoje upravujú hladinu cukru v krvi? Doprajte si tieto a skákanie cukru nehrozí

Ktoré nápoje pomôžu cukrovkárom? Je účinná aj obyčajná voda a čo káva?

13.08.2023 06:00
voda pohar vody Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Krvný cukor pod kontrolou. Toto je základné heslo každého, koho trápi diabetes 2. typu. Dodržiavať toto pravidlo je zvlášť komplikované u starších ľudí. Majú prirodzene menší pocit smädu a pri cukrovke si musia vyberať aj nápoje, ktoré nevystrelia hladinu cukru nad bezpečnú úroveň.

1. Voda nad zlato

Číry nápoj bez chuti neobsahuje žiadne kalórie, ale jeho účinky pre diabetikov sú na nezaplatenie. Voda totiž hydratuje organizmus, čo je kľúčové pre udržanie hladiny cukru v krvi. Pravidelné pitie vody je podľa výskumu spred niekoľkých rokov spojené so 6 % nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Spomínaná tekutina, ktorá nemá žiadnu farbu navyše zvyšuje objem krvi. Aj vďaka tomu sa do tela začne vyplavovať aminokyselina, ktorá ovplyvňuje reguláciu krvného cukru. Jednoducho povedané, drží ju na bezpečnej úrovni. Odborníci odporúčajú popíjať vodu bez sladkých príchutí či umelých sladidiel. Cukor môžeme nahradiť prírodnými arómami v podobe bylín, napríklad mäty či medovky.

2. Čierny mok pomáha

Podľa výskumu, ktorý zverejnil časopis Nutrients je pravidelné pitie kávy spojené s nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Pozitívne účinky na stabilizáciu a znižovanie hladiny cukru v krvi má čierny mok s obsahom kofeínu, ale aj bez tohto prírodného stimulantu. Okrem toho lahodný povzbudzujúci nápoj obsahuje celú sériu rastlinných zlúčenín, ktoré označujeme súhrnným názvom fytochemikálie. Káva preto môže chrániť pečeň a pankreas na viacerých úrovniach. Pečeň ochraňuje pred jej stukovatením. Pomáha rovnako zachovávať normálne fungovanie pankreasu, v ktorom sa tvorí hormón inzulín potrebný na štiepenie cukru. Pozitívne účinky kávy na diabetikov však môže zmariť to, čo si do nej pridávame. Ide najmä o rafinovaný cukor či smotanu.

3. Funguje aj u milovníkov čaju

Ak vám káva nevonia, na rad prichádza iná alternatíva tohto horúceho nápoja. Čierny čaj má takisto povzbudzujúce účinky. Časopis Antioxidants uvádza, že pravidelné pitie kvalitného čierneho čaju má vplyv na nižšie riziko cukrovky, ale znižuje aj komplikácie spojené s touto metabolickou poruchou. Čajové zlúčeniny, a to rôzne antioxidanty či fytochemikálie zlepšujú takzvanú inzulínovú rezistenciu a zároveň znižujú oxidačný stres a zápaly. Niektorí vedci sa nechali počuť, že výťažky z čaju sa môžu v budúcnosti používať na liečbu diabetu. Aj pri pití čaju je dôležité, aby sme prijímali čo najmenej kalórií. Netreba ho preto „vylepšovať“ cukrom ani príliš sladiť medom.

4. Aj zelený súrodenec boduje

Zelený čaj na rozdiel od jeho tmavého súrodenca neprechádza celým procesom fermentácie. Zachováva sa v ňom množstvo živín, ktoré môžu mierne znižovať hladinu glukózu v krvi pri jeho pití nalačno. Zelený čaj má menej kofeínu než čierny čaj a preto je vhodné ho popíjať aj v popoludňajších hodinách. Magazín Nutrition & Metabolism uvádza, že čajové katechíny môžu blokovať vstrebávanie cukrov počas trávenia, čo zlepšuje premenu glukózy v tele.

5. Pitie rajčinovej šťavy ráno?

Paradajková šťava údajne funguje na cukor iným spôsobom. Podľa výskumu, ktorý sa uskutočnil na mini vzorke asi 25 žien je ideálnym prostriedkom v boji proti cukrovke. Na spomínanom výskume sa zúčastnili len ženy, ktoré pili minimálne 2 dcl paradajkovej šťavy asi polhodinu pred konzumáciou jedál s vyšším obsahom sacharidov. Ukázalo sa, že pitie tohto nápoja napríklad pred raňajkami bohatými na cukry, spomaľuje ich uvoľňovanie do krvného obehu v porovnaní s pitím vody. Šťava z rajčín zároveň obsahuje veľa vlákniny, ktorá je užitočná práve pri cukrovke 2. typu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #nápoj #diabetes #cukrovka #cukor #krvný cukor