Zhoršila sa vám cukrovka alebo začal skákať tlak? Hľadajte za tým toto, vaše telo nezvláda jednu vec

Medzinárodné výskumy dokázali, že v ohrození sú najmä starší ľudia, ktorí na následky počasia zomierali a v lepšom prípade boli hospitalizovaní v nemocnici.

14.08.2023 06:00
seniori, staroba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Teplotné výkyvy aj okolo 20 °C a prudký prechod od horúcich slnečných dní k daždivým. Odborníci zbieraním zistili, že skokové zmeny v počasí ovplyvňujú nielen zdravie seniorov. Ako reagujú na teplotné rekordy?

Daždivé dni a povodne

Vplyvy klimatických zmien a extrémnych poveternostných podmienok môžu síce postretnúť každého z nás, starší ľudia však v tomto prípade čelia vážnejšiemu ohrozeniu. Viaceré štúdie upozorňujú, že sa to týka najmä ľudí nad 65 rokov, pričom zvlášť ohrozenou skupinou sú seniori nad 75 rokov. V tomto prípade sa hovorí o zvýšenej zraniteľnosti, ktorú stupňuje sociálna izolácia, nepriaznivý zdravotný stav, horšia mobilita či duševné problémy, píše portál ClimateJust.

Teplo i zima. Slnko a dážď

Hoci majú klimatické zmeny dopad na každého z nás ukazuje sa, že starší ľudia trpia v tomto smere o čosi viac. Pozornosť sa u seniorov sústreďuje najmä na vlny horúčav a záplavy. Starší ľudia však čelia aj ďalším nebezpečenstvám, ktoré sú spájané s extrémnymi výkyvmi klímy. Seniori podľa výskumov horšie znášajú tiež chladné počasie, sucho, znečistené životné prostredie či ultrafialové žiarenie.

Riziková skupina seniorov

Podľa medzinárodných výskumov existujú dôkazy o tom, že seniori sú viacej ovplyvnení vlnami horúčav v porovnaní s mladšími generáciami ľudí. Pre porovnanie uvádzajú horúčavy spred dvadsiatich rokov v Anglicku a Walse, kde najväčšiu časť úmrtí ľudí z dôvodu vysokej teploty vzduchu tvorili práve seniori. Zvlášť ohrození boli ľudia nad 75 rokov, ktorí na následky tepla zomierali a v lepšom prípade boli hospitalizovaní v nemocnici.

Počas horúceho leta hrozí…

U seniorov je vyššia pravdepodobnosť, že počas horúčav pociťujú vážne zdravotné problémy, ktoré sa prejavujú nielen dehydratáciou organizmu, ale aj zhoršením už existujúcich chronických chorôb. Prispôsobenie sa horúcemu počasiu do istej miery súvisí so zníženou schopnosťou regulovať telesnú teplotu. V prípade poruchy spomínanej termoregulácie sa u seniorov zhoršujú kardiovaskulárne, respiračné, obličkové ochorenia, cukrovka, ale aj poruchy nervového systému. K tejto skupine sa pridáva ešte Parkinsonova choroba a epilepsia.

Podceňujú riziko?

Starší ľudia nevnímajú následky pôsobenia vysokých teplôt vzduchu negatívne. Podľa britského výskumu na vzorke vyše 450 seniorov respondenti skôr privítali horúce počasie, menšia časť z nich vyjadrila obavy z tepla. Okrem toho spomínaní účastníci výskumu nedbali na ochladzovanie domácnosti. Napríklad, nedostatočne vetrali svoje domovy počas teplých nocí, pretože sa obávali hluku či krádeží.

Dážď a záplavy

Hoci sa hovorí, že pred ohňom a vodou sa nedá utiecť, seniori to môžu mať v tomto prípade ťažšie než ostatná časť populácie. Podľa staršej analýzy vplyvu povodní je u seniorov z dôvodu záplav zvýšené riziko podchladenia, srdcových problémov a úmrtia. Povodne môžu obmedziť prístup k liekom alebo sťažiť získanie vhodnej lekárskej starostlivosti v prípade núdze.

Následky povodní zvládajú horšie

Pre starších ľudí môže byť zvlášť ťažké zotaviť sa aj z následkov povodní, ktoré u nich vyvolávajú dlhodobý stres a negatívne spomienky. Niektorí starší ľudia sú zároveň vyčerpaní z opráv domovov po povodniach a riešenia poistných udalostí, ktoré sú s tým spojené. Zvlášť nebezpečné sú povodne pre seniorov s duševnými chorobami, napríklad demenciou, kedy seniori nevedia reagovať na blížiace sa nebezpečenstvo a včas prijať varovanie pred ohrozením.

debata chyba
Viac na túto tému: #dážď #teplo #zima #horúca voda