Hmotnosť a dlhovekosť spolu súvisí, dokázali vedci. Ktoré znaky predpovedajú skoré úmrtie?

Prečo je rizikové chudnutie vo vyššom veku? Čo sa môže stať? Všetko je v poriadku, ak sa vedome pri nadváhe snažíme upraviť si hmotnosť smerom nadol. V prípade, keď hmotnosť padá sama od seba a ťažko sa zastavuje, nastáva problém.

20.08.2023 06:00
hendikep, hendikepovaní, opatrovateľ, penzia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Chudnutie, ktoré nie je výsledkom našej vlastnej vôle a úpravy životného štýlu je hazardom so životom u ľudí vo vyššom veku. Náhla, neočakávaná strata hmotnosti nastáva najmä u ľudí, ktorým ubúdajú chuťové poháriky. Ide o bežný jav, ktorý sa vyskytuje v seniorskom veku, viac po dosiahnutí šesťdesiateho piateho roku života. Hoci ide o prirodzený proces, pokles chuti do jedla môže spôsobiť závažné poruchy príjmu potravy.

Hmotnosť a dlhovekosť?

Štúdia, ktorú publikoval JAMA Network Open sa zaoberala zmenami telesnej hmotnosti a dlhovekosti medzi staršími dospelými ľuďmi. Na výskume sa zúčastnilo vyše 16-tisíc ľudí vo veku nad 70 rokov, ktorí pochádzali z Austrálie a vo veku nad 65 rokov zo Spojených štátov amerických. Žiaden z účastníkov výskumu nemal zdravotné problémy, ktoré súvisia s predčasnou smrťou ako napríklad kardiovaskulárne ochorenia, demencia, fyzické postihnutie alebo rôzne vážne chronické choroby.

Odborníci sledovali starších ľudí po dobu takmer päť a pol roka, pričom počas tohto obdobia zomrelo viac ako 1200 ľudí. Strata váhy už pri 5 % z celkovej telesnej hmotnosti sa spájala až s 33 % vyšším rizikom úmrtnosti u mužov a o 26 % vyšším rizikom úmrtnosti u žien. V prípade, že starší muži v spomínanom vekovom rozmedzí nechcene schudli 10 % svojej váhy mali až trojnásobne vyššiu úmrtnosť, pričom u žien bol pri rovnakom percente dvojnásobok úmrtí. Podľa autorky štúdie Sultany Moniry Hussainovej z Monash University v Melbourne je kľúčové, aby si seniori všímali akýkoľvek „nevynútenú“ stratu váhy. „Seniori by si mali uvedomiť, že aj malý úbytok hmotnosti o 5 %, a to najmä pri absencii akéhokoľvek zjavného ochorenia, môže výrazne zvýšiť riziko úmrtnosti,“ hovorí pre portál everydayhealth.com.

Chudnutie a srdcové choroby

Rýchly pokles hmotnosti sa u starších ľudí často spájal so srdcovocievnymi ochoreniami a rakovinou. Napríklad pri poklese váhy pod 10 % sa strojnásobilo riziko úmrtia u mužov práve na choroby srdca a ciev. Nevysvetliteľná strata váhy má zväčša jeden hlavný dôvod – stratu chuti do jedla. Spomínaný problém potom na seba reťazí ďalšie ťažkosti v podobe podvýživy, únavy, chronických ochorení a infekcie. Krehké kosti, slabé kosti a neschopnosť udržať rovnováhu sú potom príčinami pádov, invalidity a úmrtí.

Ako si pomôcť?

Nechajme si poradiť od blízkych, ak si na nás všimnú problémy s nedostatočným príjmom potravy. Vyhýbanie sa jedlu, ale aj pitiu tekutín „predpovedá“ skoré úmrtie. Naopak, vyvážená strava i pitný režim život predlžujú a dokonca dokážu obmedziť rozvoj niektorých chorôb, ktoré sa bežne spájajú s vysokým vekom. Jedlo si preto treba dopriať pravidelne, minimálne v troch až piatich porciách počas dňa. Základom je dostatočný príjem sacharidov, bielkovín a tukov. Sacharidy získame napríklad z celozrnného pečiva, cestovín či zemiakov. Bielkoviny sa nachádzajú v mäse, vajíčkach, mliečnych výrobkoch, ale aj v strukovinách a sóji. Z tukov si vyberajme najmä tie, ktoré majú označenie zdravé. Ide predovšetkým o omega-3 mastné kyseliny, ktoré zvlášť potešia starnúci mozog, srdce i cievy. Zdravé tuky sa nachádzajú v mastných morských rybách, ale aj v orechoch a semenách rastlín.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #nadváha #strata kilogramov