Tieto lístky majú zázračné účinky, ak ich máte, nepotrebujete prípravky z lekárne

Pomôcť pri niektorých problémoch si môžeme aj bez chémie a vystačíme si s bylinami, pochutinami či drobnosťami, ktoré nájdeme v kuchyni či komore.

26.08.2023 06:00
bazalka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Skupine nepríjemného a vskutku dotieravého hmyzu kraľujú komáre, ktorých bodnutie nepríjemne svrbí a bolí. Existuje zopár šikovných trikov na to, ako si rýchlo pomôcť.

Nestihneme si to ani všimnúť. Komáre totiž nenápadne napádajú našu kožu a registrujeme ich zväčša až vtedy, keď už stihnú vykonať svoju „prácu“. Po ich návšteve na našom tele však zostávajú boľavé a začervenané miesta, ktoré znepríjemňujú život aj niekoľko hodín či dní. Problém sa stupňuje v prípade, keď sa na postihnutom mieste zvykneme poškriabať. Do rany sa totiž dostane rýchlo infekcia a drobné bodnutie hmyzom nadobúda iný rozmer. Pomôcť si môžeme aj bez chémie a vystačíme si s bylinami, pochutinami či drobnosťami, ktoré nájdeme v kuchyni či komore.

Bazalka čerstvá aj tepelne upravená

Skvelým pomocníkom pri hojení štípanca po komárovi je bazalka. Voňavá bylina patrí v prvom rade do talianskych pokrmov, zeleninových šalátov či niektorých druhov mäsa. Uplatnenie si však nájde aj po útoku komára. Výskumy ukazujú, že bazalka obsahuje špecifickú látku, ktorá pomáha upokojovať ranu po poštípaní. Ide o eugenol, chemickú zlúčeninu, ktorá upokojuje svrbenie pokožky. Na postihnuté miesto môžeme používať čerstvú ale aj tepelne upravenú bazalku. V prvom prípade si z hrste sušenej rastliny pripravíme odvar, ktorým po vychladnutí natierame svrbivú ranku. Pokiaľ je pálenie veľmi nepríjemné, použiť môžeme aj čerstvé listy bazalky, ktoré rozotierame priamo na kožu. Úľava by sa mala dostaviť do niekoľkých minút.

Menej voňavým „liekom“ je cesnak

Používa sa ako prírodné liečivo na problémy, ktoré sa spájajú so srdcovocievnymi ochoreniami a vysokým krvným tlakom. Rozmliaždený cesnak aplikujeme priamo na uhryznutú časť kože a necháme pôsobiť zopár minút. Netreba zabúdať, že cesnak je sám osebe veľmi aromatickou a štipľavou bylinou. Pre ľudí s citlivejšou pokožkou sa odporúča najprv cesnak nadrobno nakrájať a zmiešať s kokosovým olejom. Ak nemáme poruke kokosový olej, môžeme si pomôcť neparfumovaným telovým mliekom. Spomínaná kombinácia uľaví svrbeniu a zároveň vhodne ošetrí boľavý vpich po komárovi.

Vážne, aj med?

Tak toto by sme si ako prvú pomoc na štípanec od komára zrejme netipovali. Na bodnutie hmyzu sa, paradoxne, používa aj med, ktorý môže pritiahnuť ďalší zvedavý hmyz. Pravdou je, že jeho účinky sú rýchle a príjemné. Pre vlastnú bezpečnosť pred inými škodcami si treba miesto po štipnutí komárom potierať radšej vo vnútri bytu či domu, kde nie je takmer žiadna frekvencia lietajúceho hmyzu. Med má silné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý znižuje zápaly a vyživujú poškodenú pokožku. Sladká tekutá pochúťka rovnako zmierňuje opuchy a potláča pocity svrbenia.

Jablčný ocot aj zubná pasta

Jablčný ocot sa tradične používa ako prírodný liek na mnohé zdravotné problémy. Najčastejšie zatočí s infekciou, ale poradí si aj s uhryznutím hmyzom. Na boľačku stačí dať už len jednu kvapku spomínanej aromatickej tekutiny. Ocot by mal okamžite znížiť pocit pálenia a zmierniť bolesť. Navyše sa mu pripisujú aj silné antibakteriálne účinky, keďže sa používa ako bežný dezinfekčný, no najmä prírodný prostriedok. Zaujímavé je, že na bolestivé miesta po uhryznutí hmyzom pomáhajú aj iné netypické triky. Na štípanec môžeme natrieť aj trochu zubnej pasty, ktorá vraj dobre funguje aj po uhryznutí mravcom. Zubná pasta zmierňuje svrbenie vďaka mentolu, ktorého vo väčšine prípadov obsahuje neúrekom.

debata chyba
Viac na túto tému: #komár #med #cesnak #bazalka #ocot #uštipnutie hmyzom