Čo treba jesť, aby neboleli kĺby? 7 top potravín, ktoré znižujú a odstraňujú bolesť a zápal kĺbov

Zápal a bolesť trápi kĺby najmä vo vyššom veku. Postihnuté sú zápästia, kolená, lakte aj bedrá. Hoci tento problém, ktorý sa najčastejšie manifestuje vo forme artritídy, nevyliečime potravinami, predsa si len môžeme uľaviť od bolesti.

27.08.2023 06:00
artritída - problém - chôdza - kĺby - staroba Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Ananás robí zázraky

Tropické ovocie, ktoré pomáha na viacerých frontoch. Mnohí odborníci odporúčajú konzumáciu ananásu na potláčanie zápalov. Šťavnatá a osviežujúca pochúťka sa pýši obsahom látky bromelín. Ide o enzým, ktorý mnohí ľudia chvália vďaka jeho schopnosti pomáhať pri spaľovaní telesných tukov. Jeho ďalšou, nie menej významnou úlohou je bojovanie proti zápalom v tele.

Bromelínu navyše asistuje vitamín C, ktorý sa v ananáse nachádza vo veľkom množstve. Spomínanú dobrotu však treba konzumovať najmä v čerstvom stave. Ananásový kompót totiž obsahuje veľké množstvo pridaného cukru, o ktorom je známe to, že zhoršuje zápalové ochorenia.

Dobré sú aj banány

Potešia sa chuťové poháriky a zabrať dostane artritída. Banány sa pýšia vysokým obsahom mikro živín, najmä horčíkom a draslíkom. Ide o kľúčové minerálne látky, ktoré zlepšujú hustotu kostí. Horčík, ktorý poznáme aj pod názvom magnézium navyše uľavuje od bolesti a zmierňuje stuhnutosť svalov. Kombinácia týchto látok je účinná najmä vo vyššom veku, kedy dochádza k prirodzenej strate minerálov z kostí, ktoré následne ochabujú.

Drobný zázrak proti opuchom

Čučoriedky dávajú do boja so zápalmi a bolesťami kanón v podobe antioxidantov. Poznáme ich ako látky, ktoré sa vyskytujú v mnohých zdravých potravinách a ich úlohou je ničiť oxidačný stres. K tomuto stavu dochádza najmä vplyvom zlej životosprávy, horším životným prostredím, ale aj starnutím. Oxidačný stres je typickým vinníkom zápalov a čučoriedky majú v zásobe dostatok antioxidantov na jeho potlačenie a posilnenie imunitného systému. Dobrou správou je, že pravidelná konzumácia tohto drobného bobuľovitého ovocia zmierňuje opuchy, ktoré sprevádzajú bolesti kĺbov.

Ryby alebo sója, čo je lepšie?

Môžeme si vybrať podľa chuti. Komu nepasuje losos, môže si dopriať vegetariánsku cestu v podobe sóje. Obidve potraviny, jedna zo živočíšnej a druhá z rastlinnej ríše, pomáhajú znižovať zápal a stuhnutosť kĺbov. Za túto schopnosť vďačia takzvaným zdravým tukom, ktoré reprezentujú najmä omega-3 mastné kyseliny. Výskumy ukázali, že nedostatočný príjem zdravých tukov zhoršuje nielen zápalové ochorenia, ale aj choroby srdca či mozgu.

Pridanou hodnotou zdravých tukov je ich schopnosť zlepšovať pamäť a sústredenie v každom veku. Sójové bôby na rozdiel od lososa majú nízky obsah tuku a obsahujú veľké množstvo vlákniny, pričom sa považujú za skvelého pomocníka v boji proti reumatoidnej artritíde a chorobe rednúcich kostí.

Zázračný nápoj

Pomarančový džús osvieži a ponúka aj extra dávku vitamínu C. Tento vitamín menej poznáme pod názvom kyselina askorbová. Ľudské telo si ho však nevie, napríklad na rozdiel od vitamínu D, vytvoriť samo a to za žiadnych okolností. Vitamín C je pritom základnou mikro živinou, ktorá posilňuje nielen obranyschopnosť tela, ale zlepšuje aj stav chrupaviek.

Naopak, nedostatok „céčka“ spôsobuje degradáciu nielen kostí, chrupaviek, ale aj zubov. Vitamín C je skvelým pomocníkom aj pri tvorbe kolagénu. Je to bielkovina, ktorú si ľudské telo dokáže vytvoriť svojpomocne, ale len v mladom veku. Kolagén je známou látkou, ktorá je potrebná pre správne fungovanie kĺbov a má aj pridanú hodnotu. Zlepšuje stav pokožky a omladzuje.

Aj táto sladká dobrota prichádza na pomoc

Hoci by sme to o ňom nepovedali, fakty hovoria jasnou rečou. Arašidové maslo je zmesou rastlinného tuku, sacharidov a vitamínov. Spomedzi posledných spomínaných látok obsahuje najmä vitamín B3, ktorý pomáha bojovať proti zápalom a zároveň zlepšuje funkčnosť a flexibilitu kĺbov. Arašidové maslo má ešte jedného žolíka v rukáve. Ide o látku zvanú niacínamid, ktorá zlepšuje pohyblivosť aj vo vyššom veku. Vedci ho aj označujú vitamínom pre krajšiu pleť. Netreba zabúdať, že vitamíny skupiny B sú skvelými pomocníkmi aj v boji proti únave, zlepšujú fungovanie metabolizmu a nervovej sústavy

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #zápal #kĺby