Chráni pred rakovinou hrubého čreva, znižuje cholesterol, pomáha srdciarom, zlepšuje zrak. Na túto potravinu by ste to nikdy nepovedali

Ponúka množstvo vitamínov a minerálnych látok. Mnohí ju ale považujú len za obyčajnú obilninu a vhodnú skôr na kŕmenie hospodárskych zvierat ako do kuchyne. Kukuricu pozná takmer celý svet, ale len málokto tuší, že už dávno prekročila tieň obyčajného klasu. Čo všetko dokáže ponúknuť nášmu telu a prečo je zvlášť vhodná pre starších ľudí?

29.08.2023 06:00
kukurica - šalát s kukuricou Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

ýši sa len asi 90 kilokalóriami, množstvom vitamínov a minerálnych látok. Stredne veľká kukurica obsahuje asi 19 gramov sacharidov, takmer 3 a pol gramu bielkovín a poldruha gramu tuku. Z mikro živín v nej dominuje najmä vitamín B1 (tiamín), vitamíny C, E a A. Z minerálnych látok sa môže pochváliť slušným množstvom draslíka, približne 250 mg na jednu porciu. Okrem toho má dostatok horčíka a trochu železa. Dobrou správou je, že má aj potrebný obsah vlákniny, ktorá je potrebná na trávenie.

Aké výhody z nej majú diabetici?

V celých zrnách kukurice je dostatok polyfenolov, ktoré sa takisto nachádzajú aj v ovocí, zelenine a orechoch. Tmavšie sfarbené druhy tejto rastliny obsahujú polyfenol zvaný antokyanín, pri ktorom sa ukazuje, že zlepšuje reguláciu inzulínu a glukózy. Inzulín je hormón, ktorý je potrebný na štiepenie krvného cukru. Vďaka primeranému glykemickému indexu si túto potravinu pochvaľujú ľudia, ktorým hrozí riziko vzniku cukrovky. Niektoré výskumy dokonca tvrdia, že dokáže pôsobiť preventívne v boji proti diabetu.

Ochrana pred rakovinou

Benefity kukurice sa nekončia len pri ochrane pred cukrovkou, ale idú ešte ďalej. Keďže obsahuje slušné množstvo vlákniny, podporuje rast takzvaných dobrých baktérií v našich črevách. Tieto mikroorganizmy produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine hrubého čreva. Kukuricu môžeme konzumovať varenú, grilovanú, ale aj vo forme neosolených pukancov. Kombinácia bielkovín a vlákniny v tejto zlatistej potravine je ideálnym pomocníkom aj pre ľudí, ktorí nemajú svoju hmotnosť pod kontrolou. Proteíny a vláknina zasycujú na dlhší čas a majú schopnosť potláčať baženie po sladkostiach.

Oči dostávajú extra dávku živín

Výživová hodnota kukurice zahŕňa aj dostatočné množstvo antioxidantov. Spomedzi nich najviac vynikajú luteín a zeaxantín. Spolu s vitamínom A dokážu chrániť oči pred degeneratívnymi ochoreniami, a preto je ich potrebné dopĺňať najmä do jedálne lístka starších ľudí, ktorí sa prirodzene stretávajú s vyšším výskytom ochorení očí. Spomínané antioxidanty a vitamín A sa koncentrujú v očnej sietnici a pôsobia preventívne proti vzniku makulárnej degenerácie. Ak sa luteín a zeaxantín spojí s vitamínmi C a E, či minerálmi zinkom a meďou, ochrana zraku je na vysokej úrovni.

Silná skupina látok pre srdce

Na svoje si pri konzumácii tejto potraviny prídu aj srdciari. Vláknina totiž pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol má dve podoby. Ide o jeho dobrú a zlú formu. V tom druhom prípade upcháva cievy a v najhorších scenároch stojí za mozgovou príhodou alebo srdcovým infarktom. Srdcovocievne choroby drží na uzde aj minerál draslík. Jeho hlavnou úlohou je znižovanie krvného tlaku. Kukuričný klas obsahuje asi až 6 % dennej potreby draslíka. Horčík zase dokáže zlepšiť vyhliadky na ochranu tela pred ischemickou chorobou srdca.

Nie všetko čo je z kukurice je zdravé

Príkladom sú napríklad slané pukance alebo kukuričný sirup. Pukance sú zdravou pochúťkou, pridané veľké množstvo soli však robí pravý opak. Pri pravidelnej konzumácii slanej varianty tejto maškrty dochádza totiž k zvyšovaniu krvného tlaku.

Kukuričný sirup je sladidlo, ktoré nemá vo všeobecnosti veľmi dobrú povesť. Najmä v prípadoch, ak má vysoké množstvo fruktózy. Ide síce o jednoduchý cukor, ktorý však naše telo nepotrebuje vo veľkom množstve. Fruktóza sa totiž prioritne spracováva v pečeni, ktorej dáva poriadne zabrať. Kukuričný sirup môže spôsobiť aj priberanie na váhe, a preto je vhodné jeho používanie obmedziť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #zrak #srdce #kukurica #potravina