Upravuje zvýšený tlak aj cholesterol, bojuje proti krvným zrazeninám aj vírusom. Počíta sa len čerstvé alebo aj to v červenom víne?

Únava neobchádza žiadnu vekovú skupinu. Pokiaľ sa nevieme zbaviť neustáleho zívania a polihovania, na pomoc prichádza obyčajné ovocie. Sladké, chutné a osviežujúce hrozno je najmä sezónnym ovocím a energiu zo slnečných lúčov, ktoré prijíma, odovzdá aj nášmu telu.

01.09.2023 06:00
Víno / Beaujolais Nouveau / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Hrozno je skvelým pomocníkom najmä v prípadoch, keď máme problém s chuťou do jedla. Tieto ťažkosti sa objavujú najmä u seniorov, pretože majú prirodzene menší počet chuťových pohárikov a tým aj menej bažia po jedle. Spomínané ovocie má rôzne farby a odrody. Biele, ružové či červené. S malými či veľkými bobuľami ohuruje ľudí celé storočia. Je ideálnym doplnkom syrov, studenej kuchyne, ale zvláda nás potešiť aj bez rôznych kulinárskych pomocníkov.

Čo s kalóriami?

Faktom je, že hrozno patrí medzi stredne kalorické potraviny. Netreba mu však ihneď dávať červenú, pretože jeho energetická hodnota je kľúčom v boji proti telesnej únave. Navyše nejde o prázdny zdroj energie. Naopak, ponúka množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré v tejto dokonalej kombinácii pomôžu organizmu presne tam, kde to najviac potrebuje.

Takmer 100 gramov tohto sladkého ovocia obsahuje viac ako 70 kilokalórií (kcal), pričom väčšina tejto energie pochádza zo sacharidov. Pre porovnanie, rovnaké množstvo vlašských orechov má takmer desaťnásobok kcal. Uvedené množstvo hrozna má 16 g cukrov, takmer žiadne bielkoviny ani tuky. Obsahuje zároveň veľa vody, v ktorej je rozpustený vitamín C.

Zaujímavé je, že obsahuje aj vitamín K, ktorý je rozpustný v tukoch a preto sa spája s mastnými potravinami, orechmi či semenami rastlín. Okrem neho má aj vitamín A. Sto gramov hrozna má asi 1 g vlákniny a z minerálnych látok v ňom nájdeme asi 2 mg sodíka.

Šikovní pomocníci

V hrozne sú jednoduché, takzvané rýchle cukry. Predstavme si, že každá jedna bobuľa môže mať asi gram cukru. Pozor, nejde o rafinovaný produkt z cukorničky, ale o zdroj prírodných, ľahko stráviteľných cukrov. Ide najmä o fruktózu a glukózu, s ktorými sa v obchodoch či lekárňach môžeme stretnúť pod jednoduchým názvom hroznový cukor.

Glykemický index hrozna je o čosi vyšší, to znamená, že po ňom môže mierne stúpnuť hladina cukru v krvi a trochu práce má aj pankreas pri tvorbe hormónu inzulínu, ktorý tieto látky štiepi. Keďže ide o rýchly zdroj energie, tento druh lahodného ovocia dokáže dodať telu v priebehu niekoľkých minút potrebnú dávku osvieženia. Hrozno vzpruží nielen telo, ale aj dušu. O čosi viac zlepší náladu a uľaví chuti na sladké.

Na čo je dobrý vitamín K?

Okrem pasovania sa s únavou však dokáže omnoho viac. Vďaka obsahu vitamínu K je hrozno kľúčové pre zrážanlivosť krvi, ale aj pevné kosti. V prvom prípade zabezpečuje normálnu viskozitu krvi, ale aj ochranu pred nadmerným krvácaním z drobných rán. V druhom prípade posilňuje kosti, lepšie hospodári s minerálom vápnikom v tele, ktorý je najdôležitejšou mikro živinou pre naše, v starobe zvlášť oslabené kosti.

Zatočí so zápalmi

Hrozno víťazí aj v boji s takzvaným oxidačným stresom, ktorý majú na svedomí takzvané voľné radikály. Od oxidačného stresu sme len na krok k zápalom a riziku vzniku rakoviny. V spomínanom strapcovitom ovocí je pomerne vysoké množstvo fytonutrientov. Ide najmä o flavonoidy, spomedzi ktorých vyniká resveratrol. Nachádza sa najmä v šupkách bobúľ červeného hrozna. Okrem znižovania zápalu dokáže tlačiť smerom k nižším hodnotám hladinu cholesterolu v krvi, upravuje krvný tlak, bojuje proti krvným zrazeninám a srdcovým chorobám. Hrozno má takisto flavonoid kvercetín, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením. Pôsobí tiež proti vírusom a zápalom.

Lepšia pamäť a pomoc cukrovkárom

Niektoré výskumy presviedčajú, že pravidelná konzumácia antioxidantu resveratrolu pomáha omnoho viac, než len pri ničení zápalov. Pripisujú sa mu silné účinky pri zlepšovaní pamäti, pozornosti a môže fungovať aj v rámci prevencie neurodegenera­tívnych ochorení. V koncentrovanej podobe sa nachádza v červenom víne. Niektoré štúdie uvádzajú, že tento druh flavonoidu je užitočný aj u ľudí s cukrovkou 2. typu, zlepšuje glykémiu (cukor v krvi) a znižuje inzulínovú rezistenciu, čo je kľúčové v boji proti diabetu.

Pozor na skladovanie a plesne

Ako pri každom ovocí, aj pri hrozne treba mať na pamäti bezpečnosť potraviny. Niekedy máme obavy z bieleho povlaku, ktorý sa nachádza na bobuliach. Ide o ochrannú vrstvu, ktorou sa ovocie chráni pred stratou vlhkosti a pred hnilobou. Tento povlak by sme mali bez problémov zmyť pod tečúcou vodou. Naopak, hrozno môžu postihnúť rôzne plesne či hniloba.

Akýkoľvek zvláštny tvar, deravé bobule či pleseň je signálom, že takýto strapec patrí jedine do koša. Hrozno môžeme skladovať v chladničke i mimo nej. Treba ho však udržiavať mimo aromatických potravín ako sú cibuľa, pretože absorbuje silné pachy. Po vybratí z chladničky by sme ho mali nechať na nejaký čas pri izbovej teplote. V takomto prípade je vraj ľahšie stráviteľné a nenarobí žalúdočné ťažkosti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #únava #hrozno