Vyhnite sa týmto potravinám, nenakŕmia len vás, ale aj rakovinové bunky, zhoršia problémy s kosťami a ničia pankreas

Starší ľudia by mali výrazne obmedziť konzumáciu niektorých produktov. Aj keď sú chutné, môžu byť nebezpečné a zvyšovať riziko mnohých ochorení.

08.09.2023 06:00
Seniori rakovina chudnutie Foto:
Ilustračné foto.
debata (38)

Pre seniorov sú nebezpečné okrem iného aj výrobky z bielej múky, ktoré prispievajú k silnému okysľovaniu organizmu – rednutiu kostí a osteoporóze, znižujú hladinu vitamínov a minerálov a zaťažujú pankreas. Sú tiež potravou pre nádorové bunky, uvádza český portál celostnimedici­na.cz.

Lepšie pre nich je vymeniť ich za iný zdroj uhlohydrátov a tými sú celozrnné pečivo, obilniny ako pohánka, ovos, pšeno, quinoa, z pšenice kuskus a bulgur a nelúpaná ryža. Sú zdrojom vysokého množstva živín, ako aj vitamínov, minerálov a vlákniny. Pripraviť si z nich možno chutné pokrmy v podobe rizôt, kaší alebo ich pridávať do polievok.

Rafinovaná klasická biela múka navyše zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo vedie k nárastu produkcie inzulínu. Práve to je dôvod, prečo je človek po zjedení výrobku z bielej múky rýchlo opäť hladný, vysvetlila výživová poradkyna z Harvardu Amy Shahová.

"Ide o nevyváženú zložku potravy. Ak takéto nekomplexné prírodné produkty konzumujeme deň čo deň (po mnohé roky), následky sa neskôr prejavia na našom zdraví, ! píše Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc. na webe slovenský pacient. "Navyše, v bielej múke sa sacharidy neviažu na vlákninu, ale rýchlo uvoľňujú, a spôsobujú náhlu a veľkú produkciu inzulínu, s následnou hypoglykémiou, " dodáva.

Celozrnné výrobky s dobrým zdrojom nestráviteľnej vlákniny. Povzbudzujú aj činnosť čriev, čo je dôležité pri prevencii rakoviny hrubého čreva. Rovnako znižujú hladinu cholesterolu, čím výrazne znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb. Vláknina aktívne spomaľuje vstrebávanie cukrov a tukov z potravy a vytvára vhodné podmienky na množenie zdravej črevnej mikroflóry.

Biela múka sa vyrába zo zrna, ktoré je zbavené svojho obalu. Práve ten pritom obsahuje toľko potrebnú vlákninu, veľa vitamínov a minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok. V bielej múke ale tieto látky nie sú. Jediné, čo konzumujete, sú kalórie a lepok, čo pre telo nie je prirodzené ani zdravé.

A výrobky z akej múky sú vhodné?

Špaldová múka

Špaldová múka sa vyrába z nešľachtenej pšenice. Je bohatá na vitamíny, minerály aj vlákninu. Navyše má podobné vlastnosti ako biela múka, takže ju možno použiť ako priamu alternatívu za múku bielu aj do tradičných receptov.

Mandľová múka

Vyrába sa z mletých orieškov. Bohatá je na tuk a bielkoviny. Okrem vyššie zmienených látok je mandľová múka bohatá na vitamíny a minerály a je možné ju jednoznačne označiť za zdraviu prospešnú.

Ryžová múka

Túto múku z rozomletej ryže môžete použiť na zahustenie polievok a omáčok, tu je skvelou alternatívou bielej múky. Má neutrálnu chuť, neobsahuje lepok. Ani pri pečení sa ale ryžová múka nestratí.

Kukuričná múka

Pre nás ide o alternatívnu surovinu, a pritom ide v niektorých krajinách o primárne využívanú múku. Typická je napríklad pre mexickú kuchyňu, využitie má ale aj v kuchyni talianskej. Je bezlepková.

Žitná múka

Vyrába sa z celých zŕn a je preto bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Má tiež nižší obsah lepku.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #biela múka #biely cukor