Upraví krvný tlak, vyčistí cievy od cholesterolu, pomáha srdciarom. Stačí lyžica denne

Kombinácia vitamínov a najmä prítomnosť minerálu draslíka v tomto oleji pomáha pri úprave krvného tlaku. Zdravé tuky, ktoré sú reprezentované omega-3 mastnými kyselinami čistia cievy od cholesterolu a dokážu tak preventívne pôsobiť pred vznikom mŕtvice či srdcového infarktu.

10.09.2023 06:00
srdce, cieva, bomba, infarkt, mŕtvica,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Slnečnicový, repkový či olivový. Najčastejšie druhy rastlinných tukov, ktoré používame pri príprave šalátov i varených pokrmov. Zatiaľ čo si tieto oleje získali natrvalo našu pozornosť, do popredia sa pretláča ešte jeden ich „súrodenec“. Vyrobený je z mandlí a prináša aj pre starnúce telo množstvo skvelých benefitov. Čo dokáže?

Vitamínová bomba

Vyniká jemnou, sladkou, podmanivou vôňou, a výrazne orechovou chuťou. Tento druh tekutého zlata si nedokážeme pomýliť s inými druhmi oleja. Pri takmer žiadnom inom oleji nedosiahneme taký kulinársky zážitok ako pri tom, ktorého zdrojom sú orechy zvané mandle. Spomínaný olej však neočarí len arómou a dokonalou chuťou. Jeho výnimočné vlastnosti siahajú omnoho ďalej a pripisujú sa množstvu vitamínov, minerálov a stopových prvkoch. Spomedzi týchto mikro živím obsahuje tento druh oleja veľa vitamínu E a minerály draslík a zinok.

Stopka starnutiu

Vek poznačí každú pleť. Otázkou však je, do akej miery. Vrásky môžu byť hlboké, ale aj menej viditeľné. Pleť môže byť unavená, ale aj svieža. Trik sa skrýva v používaní napríklad aj mandľového oleja. Používať ho môžeme zvonku i zvnútra. K jeho kľúčovým benefitom pre ľudské zdravie patrí schopnosť hydratovať a vypínať pokožku. Netreba sa čudovať, že to dokáže tak ľahko. Vitamín E sa totiž považuje za elixír mladosti, ktorý bojuje proti starnutiu už na bunkovej úrovni. Ide o jeden z najsilnejších antioxidantov, ktoré potláčajú oxidačný stres a zároveň bojujú aj so zápalmi. Pleť je vďaka mandľovému zázraku hladšia a zároveň aj pružnejšia.

Špatia každú tvár

Hnevajú, pretože sa objavia v čase, keď ich najmenej potrebujeme. Stretnutia, dovolenky pokazia vyrážky na tvári minimálne tým, že znížia sebavedomia svojho „pána“. Týmto nedokonalostiam pleti však dokážeme zabrániť používaním mandľového oleja priamo na tvár, alebo zaobstaraním si kozmetiky, ktorého je súčasťou. Hoci mastné prípravky nezlepšujú stav pleti s vyrážkami, o mandľovom oleji sa to nedá povedať. Pokožku premasťuje bez akýchkoľvek vedľajších príznakov.

Nechty na seba vždy upozornia

Prezrádzajú o nás, ako sa o seba staráme. Ak sú deformované, s pigmentami či divne sfarbené, prezrádzajú náš celkový zdravotný stav, ale aj úroveň starostlivosti o vlastné telo. Pokiaľ nejde o vážne mykózy (plesňové ochorenia), ktoré patria do rúk lekára, stav nechtov môžeme zlepšiť aj používaním mandľového oleja. Nechty si zaslúžia dostatok vitamínov skupiny B, ale aj minerálu železa, ktorých je v žltej voňavej tekutine neúrekom. Nechty sa pri pravidelnom natieraní stávajú odolnejšie, menej sa štiepia a príjemne sa lesknú.

Preč s pocitom svrbenia

Už ste sa zobudili s nepríjemným pálením a svrbením pokožky hlavy? Dôvodom môžu byť slnečné lúče, pot, rôzne zápaly. Kvalita kože na hlave ovplyvňuje aj rast vlasov a ich odolnosť. Ak sa o ňu nestaráme častejšie nám padajú vlasy, lámu sa, strácajú farbu a lesk. Jedným z najlepších spôsobov ako sa vyhnúť podráždeniu pokožky hlavy je pravidelné používanie mandľového oleja, ktorý si môžeme jemne masírovať ku korienkom vlasov. Vitamín E skóruje aj v tomto prípade, pretože dokáže potlačiť zápal a podráždenie kože.

Pomáha srdciarom

Mandľový olej sa však používa aj zvnútra, nielen zvonka. Na svoje si tak prídu najmä ľudia, ktorých trápia srdcovocievne ochorenia. Kombinácia vitamínov a najmä prítomnosť minerálu draslíka v tomto oleji pomáha pri úprave krvného tlaku. Zdravé tuky, ktoré sú reprezentované omega-3 mastnými kyselinami čistia cievy od cholesterolu a dokážu tak preventívne pôsobiť pred vznikom mŕtvice či srdcového infarktu. Mandľový olej nepatrí k lacným potravinám, ale blahodarné účinky pre naše telo prináša už pri minimálnom, ale pravidelnom používaní. Odporúča sa ako súčasť studenej kuchyne, kedy nedochádza k strate živín tepelným spracovaním. Osvedčuje sa aj priama konzumácia mandľového oleja, napríklad jedna čajová či polievková lyžica denne pred hlavným jedlom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #olej #mandľový olej #starnutie pleti