Znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, dobrá je na krv aj pri srdcových ochoreniach, pomáha pri chrípke + špeciálny recept starých mám

Táto jednoduchá fermentovaná zelenina, je plná živín a prospešných látok. Okrem toho, že je bohatá na vitamíny a vlákninu, výskumy ukazujú, že kyslá kapusta má aj potenciálne protirakovinové účinky. Do jedálnička by ju mali zaradiť najmä seniori.

15.09.2023 06:00
polievka, červená kapusta Foto:
Polievka z červenej kapusty.
debata (1)

Kyslá kapusta je tradičná a obľúbená potravina, ktorá je známa svojou výraznou chuťou a bohatým obsahom vitamínov. Takisto je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vitamínu K, vlákniny a ďalších dôležitých živín.

Proces výroby kyslej kapusty je veľmi jednoduchý. Kapusta sa najprv nakrája na tenké prúžky a potom sa kombinuje so soľou a ďalšími koreninami. Tento zmes sa potom nechá kvasiť počas niekoľkých týždňov, čo umožňuje vytvorenie probiotík a enzýmov, ktoré sú prospešné pre tráviaci systém.

Nie každá kapusta je vhodná

Kyslá kapusta obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravie črevnej mikroflóry, zlepšujú trávenie a posilňujú imunitný systém. Taktiež sa ukazuje, že pravidelná konzumácia kyslej kapusty môže pomôcť znížiť riziko niektorých ochorení, ako je rakovina hrubého čreva a srdcové ochorenia.

Vďaka procesu kysnutia v kyslej kapuste totiž vznikajú látky nazývané izotiokyanáty, ktoré majú silné protirakovinové účinky. Tieto látky však neobsahuje čerstvá, varená alebo sterilizovaná kapusta. Podľa štúdií fínskych a amerických vedcov je proces kysnutia nevyhnutný na vytvorenie týchto prospešných látok.

Bojuje proti vírusom

Okrem protirakovinových vlastností má kyslá kapusta aj mnoho ďalších výhod pre zdravie. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém. Taktiež obsahuje vitamín B12, ktorý je prospešný pre nervovú sústavu. Kyslá kapusta je bohatá na minerály, ako je draslík, železo, vápnik, zinok, horčík a fluor, ako aj na enzýmy. Tieto živiny pomáhajú pri tvorbe krvi, posilňujú imunitný systém a podporujú látkovú výmenu v tele.

Podľa výskumu z Južnej Kórey obsahuje kyslá kapusta baktérie, ktoré účinne bojujú proti vírusom. Tento výskum sa uskutočnil na kurčatách infikovaných vírusom vtáčej chrípky a ukázalo sa, že kŕmenie kvasenou kapustou výrazne zlepšilo ich stav.

Takže ak hľadáte prírodný spôsob, ako posilniť svoje zdravie a chrániť sa pred rôznymi chorobami, pridanie kyslej kapusty do svojho jedálnička môže byť vynikajúcim rozhodnutím. Je to chutný a prospešný spôsob, ako využiť výhody tohto tradičného fermentovaného je­dla.

Vynikajúca príloha

Kyslá kapusta je vynikajúcou prílohou k mnohým jedlám. Môže sa použiť ako ingrediencia v polievkach, šalátoch alebo ako prísada do rôznych jedál. Obľúbené sú tradičné jedlá z nej, ako je kapustnica alebo halušky s kapustou.

Ak chceš vylepšiť svoju stravu a pridať do nej viac zdravých potravín, určite by si mal zvážiť pridanie kyslej kapusty do svojho jedálnička. Je to jednoduchý a chutný spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie a vychutnať si jedlo plné vitamínov a živín.

Recepty starých mám

Kvasená kapusta

Potrebujeme: 5 kg červenej kapusty, 2 cibule, 20 g soli, niekoľko bobkových listov, hŕstka kmínu, niekoľko gulôčok čierneho korenia, stredný koreň chrenu, 4 jablká, 3 zrelé slivky

Kapustu umyjeme, očistíme a nakrájame na prúžky. Na dno sudu alebo inej vhodnej nádoby dáme trochu vyššie uvedených korení a rozložíme celé listy kapusty. Na tieto listy pokladáme nakrájanú kapustu a stláčame ju, každú vrstvu osolíme, posypeme kmínom, pridáme niekoľko bobkových listov, chren a korenie. Každú vrstvu dôkladne postláčame. Ak pridávame jablká, rovnomerne ich rozložíme do každej vrstvy. Keď je sud plný a kapusta stlačená, necháme ju 2 týždne na teplom mieste. Potom do drážky na nádobe nalejeme vodu,a necháme fermentovať niekoľko ďalších týždňov.Kapusta musí byť na povrchu pokrytá listami kapusty a šťavou, nesmie vyschnúť, inak by sa začala kazit. Pri odoberaní kapusty je potrebné do nádoby dolievať vodu.

Rýchlokvasená kapusta

Potrebujeme: 2 kg bielej hlávkovej kapusty, 1 zemiak, trochu chleba, kmín, soľ a korenie, bobkový list

Kapustu umyjeme a nakrájame na prúžky. Na dno väčšieho hrnca dáme kôrku chleba, surový zemiak celý a navrch nasypte kapustu. Jednotlivé vrstvy kapusty posypeme soľou, korením, kmínom a na vrch pridáme bobkový list. Nakoniec kapustu prelejeme prevarenou teplou vodou a zakryjeme. Necháme kvasiť 2 – 3 dni. Takto pripravenú kapustu je potrebné ihneď konzumovať, inak by sa pokazila.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #kapusta #kyslá kapusta