Vajíčka opäť v nemilosti? Zistite pravdu o tejto potravine, Američania tvrdia toto

Variť bez tejto potraviny si veľa ľudí nevie predstaviť. Vajíčka sú dostupným zdrojom bielkovín a ďalších živín. Sú tiež ale prirodzene bohaté na cholesterol a to môže byť zdrojom zdravotných problémov.

16.09.2023 06:00
IMG-20230318-WA0038 Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Ak krvné testy ukazujú vyššie hladiny cholesterolu, automaticky mnoho ľudí zníži spotrebu vajíčok. Viaceré štúdie ale považujú tento postup za zbytočný. Vajíčka totiž patria k skvelému zdroju kvalitných bielkovín, obsahujú deväť aminokyselín, trinásť základných vitamínov a minerálnych látok, najmä vitamín D, B12, minerály fosfor a vápnik. Väčšina z týchto živín sa nachádza práve vo vaječnom žĺtku, ktorý sa ale považuje za hlavný zdroj cholesterolu.

Kedy sa treba báť

„Cholesterol vo vajciach nezvyšuje hladinu cholesterolu takým spôsobom, ako to robia niektoré iné potraviny, ako napríklad tie s vysokým obsahom transmastných kyselín a nasýtených mastných kyselín,“ hovorí Francisco Lopez-Jimenez, M.D zo známej americkej Mayo Clinic. A platí to pre seniorov, ktorí mávajú problém s vyšším cholesteolom.

Hoci niektoré štúdie zistili spojenie medzi konzumáciou vajec a srdcovými ochoreniami, môže byť aj iný dôvod pre tieto zistenia. Potraviny, ktoré ľudia zvyčajne konzumujú s vajcami, ako je slanina, klobása a šunka, môžu viac zvyšovať riziko srdcových ochorení ako samotné vajcia. Okrem toho, spôsob prípravy vajec a iných potravín – najmä ak sú opekané na oleji alebo masle – môže zohrávať väčšiu úlohu pri zvýšenom riziku srdcových ochorení ako samotné vajcia.

Väčšina zdravých ľudí v staršom veku môže jesť až sedem vajec týždenne bez zvýšenia rizika srdcových ochorení. Niektoré štúdie ukázali, že takáto úroveň konzumácie vajec dokonca môže pomôcť predchádzať určitým typom mozgových cievnych príhod a vážnemu ochoreniu oka nazývanému degenerácia žltej škvrny, ktoré môže viesť k slepote.

Aký počet je správny

Avšak ak máte cukrovku, niektorý výskum naznačuje, že konzumácia sedem vajec týždenne zvyšuje riziko srdcových ochorení. Avšak iný výskum nedokázal nájsť rovnaké spojenie. Ďalší výskum naznačuje, že konzumácia vajec môže zvýšiť riziko vzniku cukrovky.

Odborníci odporúčajú jesť čo najmenej potravín s obsahom cholesterolu a snažiť sa udržiavať príjem pod 300 miligramov (mg) denne. Jedno veľké vajce obsahuje približne 186 mg cholesterolu – ktorý sa nachádza v žĺtku. Ak vaša strava obsahuje málo iného cholesterolu, podľa niektorých štúdií konzumácia jedného vajca denne môže byť v poriadku.

Ak máte radi vajcia, ale nechcete cholesterol, používajte len bielka. Vaječné bielka neobsahujú žiadny cholesterol, ale stále obsahujú bielkoviny. Môžete tiež používať vaječné substitúty bez cholesterolu, ktoré sú vyrobené z bielka.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #vajce #vajíčka