Tejto nenápadnej pilulky sa určite nebojte. Pôsobí preventívne proti rakovine, znižuje tlak a dať si ju môžete naozaj každý deň

Existuje zázračná pilulka na spanie? A ničí aj rakovinu?

22.09.2023 06:00
tabletka, tabletky, pilulka, pilulky, biela,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (42)

Nenápadná látka konkuruje návykovým tabletkám na spanie. Zaujímavé je, že účinkuje aj na iných frontoch. Hormón melatonín poznáme tiež ako skvelý antioxidant.

Ide o dôležité látky

Hormóny síce vzbudzujú pozornosť a obavy, ale sú kľúčovou súčasťou fungovania nášho organizmu. Regulujú chuť do jedla, rast svalov, ale aj schopnosť zaspať a udržať spánok. Kvalitný nočný odpočinok je problémom mnohých ľudí a netreba sa preto čudovať, že podľa štúdie zverejnenej v časopise Fronties in Sleep vyše štvrtina Američanov má chabý spánok.

Kľúčový hormón

Melatonín je látka, ktorej sa netreba báť. Horšie je to v prípade, ak jej telo produkuje málo. „Telo ho produkuje prirodzenou cestou. Ide o hormón spánku, ktorý organizmu hovorí, že je noc a čas na spánok. Všetky orgány tak prechádzajú do takzvaného nočného režimu,“ vysvetľuje pre portál eatingwell.com expert na spánkový režim z Kalifornie Roy Raymann.

Čo s modrým svetlom?

Ak všetko funguje tak ako má, epifýza z mozgu uvoľňuje melatonín krátko po západe slnka a počas noci. Šikovne tak nastavuje biologické hodiny a načasuje spánok do večerných a nočných hodín. Nedostatok denného svetla, ale najmä pôsobenie takzvaného modrého svetla z mobilov či televízora spôsobuje nižšiu produkciu spomínaného hormónu, Tvorba melatonínu klesá aj s pribúdajúcim vekom, kedy máme problém nielen so zaspávaním, ale aj dĺžkou a kvalitou nočného odpočinku.

Ako ho užívať

Vytváranie melatonínu nie je len „v rukách“ nášho tela. Viaceré výživové doplnky využívajú spomínaný hormón pre zlepšenie zaspávania a pohodové odpočívanie v noci. Aj v tomto prípade platí, že melatonín vo forme doplnku pôsobí inak na každého z nás a môže spôsobiť miernu ospalosť aj počas dňa. Primeraná dávka je 1 – 5 mg denne. Bežné pilulky s týmto hormónom zvyknú pôsobiť už do hodiny, pri tabletkách s postupným uvoľňovaním navodzuje relax organizmu postupne.

Žiaden „chemický“ zázrak pre mozog

Odborníci upozorňujú, že melatonín nie je tabletka na spanie a nemá štruktúru klasických liekov, napríklad hypnotík. Zaujímavé je, že po jeho užití nedochádza automaticky k ospalosti, len pomáha mozgu rýchlejšie sa uvoľniť.

Hormón upravuje prietok krvi v organizme, telesnú teplotu a znižuje krvný tlak. „Nepôsobí však ako hypnotikum alebo ako tradičná tabletka na spanie, a to tým, že vás uspí. Skôr vás na spánok pripraví,“ uzatvára Dr. Raymann.

Okrem toho pripomína, že sa vytvára z inej látky, hormónu šťastia – serotonínu. Aj z toho vyplýva, že dokáže zlepšovať dlhodobo náladu a celkovú pohodu.

Melatonín sa považuje aj za skvelý antioxidant, ktorý pomáha telu v boji proti voľným radikálom a nachádza si svoje miesto aj v rámci prevencie rakoviny.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #spánok