Pomáha srdcu, pľúcam, obličkám a predchádza stareckým škvrnám. Kde treba túto látku hľadať?

Spomínaná látka sa nachádza v mnohých, ľahko dostupných potravinách a s ľudským telom v primeranom množstvo dokáže takmer zázraky.

23.09.2023 06:00
Batáty Foto:
Ilustračná foto.
debata

Žiadne zbytočné pilulky, len niekoľko kvalitných potravín. V mnohých z nich sa nachádza betakarotén, ktorý sa zaraďuje do skupiny rastlinných pigmentov.

Spomínané zložky sa starajú o sfarbenie ovocia a zeleniny a typickým predstaviteľom pigmentov je oranžová a žltá farba. Netreba sa preto čudovať, že betakarotén nájdeme v ovocí, zelenine a často sa označuje aj za provitamín A, pretože sa v ľudskom tele mení na vitamín s označením prvého písmena v abecede.

Betakarotén má silné antioxidačné vlastnosti a okrem redukcie vrások chráni zdravie aj na iných frontoch. Napríklad dáva pozor na zrak, povzbudzuje organizmus v boji s vírusmi a môže strážiť aj telesnú hmotnosť. Pomáha tiež správnemu fungovaniu srdca, pľúc, obličiek a ďalších orgánov. Navyše predchádza hnedým škvrnám a zvyšuje vstrebávanie železa. Chráni pokožku, nechty a vlasy-

Silná oranžová

Klasickým zdrojom provitamínu A je mrkva. V každom jednom grame žltej či červenej mrky sa nachádza cca 83 mikrogramov (µg) betakaroténu. Porcia s hmotnosťou 100 g má preto poriadnu dávku tejto živiny. Podľa štúdie, ktorú publikoval časopis European Journal of Nutrition ľudský organizmus dokáže vstrebávať podstatne viac tejto látky, ak sa prijíma v podobe varenej mrkvy alebo pyré a menej pri surovej mrkve. V tomto prípade však treba byť na pozore. Pri nadmernej konzumácii tejto pochúťky môže dôjsť k predávkovaniu vitamínom A, ktoré sa prejaví sfarbením kože a očných bielkov do žlta.

Prekvapivé zistenie? Ani nie

O citrusových plodoch sa hovorí ako o protagonistoch vitamínu C, ktorý chráni bunky pred infekciami a vírusmi. Pravdou však je, že pomaranče či grapefruity ponúkajú aj slušnú dávku provitamínu A. Spomedzi citrusov ho majú najviac ružové a červené grapefruity, pričom už v polovici jedného kusu tohto ovocia nájdeme viac ako 800 µg provitamínu A. Pre porovnanie, stredne veľký pomaranč obsahuje asi 93 mikrogramov betakaroténu, ale polovica šálky konzervovaných mandarínok až 282 µg a stredne veľká mandarínka 136 µg betakaroténu. Citróny a limetky v tomto smere príliš nevynikajú.

Sladký pomocník

Vodné melóny majú viac ako 95 % vody a v nej sa skrýva viacero živín. Nechýba vitamín C, ale aj minerál draslík, ktorý pomáha slabšiemu srdcu. Melón sa hoc už len v množstve malej misky pýši obsahom asi 50 µg betakaroténu. Žlté a svetlejšie melóny majú ešte väčšie množstvo tejto živiny.

Žltou či oranžovou farbou vynikajú sladké zemiaky. Len 1 gram batátov má vyše 200 µg betakaroténu, čím predbieha aj tradičný zdroj tejto látky, mrkvy. Podľa štúdie, ktorú publikoval časopis Food Chemistry sladké zemiaky s dužinou sýtej oranžovej farby obsahovali až 226 mikrogramov betakaroténu na jeden gram. Čím sú odrody batátov svetlejšie, tým menej majú provitamínu A. Betakarotén nájdeme aj v špenáte, paprike a tropickom ovocí rôzneho druhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #mrkva #sladké zemiaky