Zníži tlak, upraví cholesterol, zlepší trávenie a fantastický je pri chrípke. Treba si len vedieť vybrať správny druh

Tento nápoj si už roky meria sily s jeho nie menej lahodným „súrodencom“ a hoci sa na prvý pohľad zdá, že káva vyhráva nad čajom na celej čiare, opak je pravdou

24.09.2023 06:00
anízový čaj Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do nášho pitného režimu sa pre množstvo zdravotných benefitov pretláčajú aj rôzne druhy horúcich nápojov z mnohých bylín, lístkov rastlín či kvetov. Ako účinkujú a prečo si ich treba dopriať každý deň?

Vyhráva nad kávou? Niekedy áno

Čierny čaj je skvelou alternatívou kávy. Získava si obľubu najmä pre menej trpkú chuť. Podáva sa bez prísad, ale aj s cukrom, sladidlami či mliekom. Spomínaný druh čaju sa vyrába fermentáciou, čím si získava množstvo výživných látok, ktoré dokážu pohladiť najmä srdce. Podľa odborníčky na výživu Amy Goodsonovej majú niektoré druhy čajov, ako napríklad čierny, zelený či ibištekový pozitívne účinky na správne fungovanie srdcového svalu. „Dokáže znižovať krvný tlak, upravuje hladinu zlého „LDL“ cholesterolu a celkovú kondíciu kardiovaskulárneho systému,“ vysvetľuje expertka pre eatthis.com. Spomínaný čaj dodáva telu theaflavíny a thearubigíny, ktoré pôsobia súbežne a znižujú riziko srdcových chorôb.

Zelený je istota pohody

Milovníci zeleného čaju sa majú na čo tešiť. Chutný nápoj s jemne trpkou chuťou a výraznou bylinkovou arómou povzbudzuje mozgové funkcie. Nachádza si uplatnenie najmä u ľudí, ktorí sa sťažujú na pokrivkávajúcu pamäť. Zelený drink, ktorý sa môže podávať horúci i studený, sa chváli obsahom L-theanínu. Ide o aminokyselinu, ktorá sa skvele hodí k stimulačnej látke zvanej kofeín. Kombinácia týchto dvoch látok poskytuje organizmu energiu postupne a na dlhšiu dobu. Pre porovnanie, káva povzbudzuje rýchlejšie a na kratší čas.

Dobrý na žalúdok

Rozhádzanému žalúdku nesvedčí zrejme ani len dúšok čiernej kávy. Čierny mok nerobí dobre podráždenému zažívaciemu traktu. Opačne však pôsobia niektoré druhy bylinných čajov ako harmančekový, mätový či zázvorový. Podporujú trávenie, zmierňujú nadúvanie a dokonca znižujú aj nevoľnosť. Spomínané druhy čajov však nemajú len krátkodobý efekt, ale pôsobia na zažívací trakt aj dlhodobo. Špeciálne, čierny čaj môže mať mierne antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým sa ničia zlé baktérie a množia sa zdraviu prospešné. Do hry prichádza aj pri rôznych „otravách“ z jedla či pri pokazenom žalúdku.

Čaje sú bohatým zdrojom kvalitných živín

Zaraďujeme k nim fytochemikálie a fytonutrienty, pretože pochádzajú z rôznych druhov rastlín. Podľa National Library of Medicine sú fytonutrienty bežné rastlinné živiny, ktoré majú vysokú biologickú hodnotu a podporujú zdravie na viacerých frontoch. Do tejto kategórie spadajú aj antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály a znižujú tak poškodenie buniek v tele a rakovinu.

Medzi čaje s najvyšším antioxidačným účinkom zaraďujeme predovšetkým zelený čaj. Výživová expertka Trista Bestová dokonca tvrdí, že je najlepším preventívnym prostriedkom pri chronických ochoreniach. „Zelený čaj je bohatý na špecifické antioxidanty, ktoré nazývame katechíny. Pomáhajú neutralizovať škodlivé radikály v našom tele, znižujú oxidačný stres i chronické choroby.“

Do boja so zápalmi

Netreba zabúdať, že niektoré druhy čajov majú aj protizápalové účinky. Podľa štúdie z International Journal of Molecular Science existuje pravidelné pitie čaju jednoznačne pomáha pri zápaloch rôzneho druhu, najmä tých, ktoré trápia ľudí vo vyššom veku. Odborníci sa zhodujú, že v tomto smere vynikajú najmä čierny a zelený čaj, pretože znižujú zápal už na bunkovej úrovni. Jeden z výskumov tiež presviedča, že pravidelná konzumácia čierneho a zeleného čaju pomáhali aj ľuďom s rôznymi autoimunitnými ochoreniami, a to za podmienky pravidelného pitia.

Čaj si môžeme vybrať aj podľa obsahu kofeínu

Čierny a zelený sa môžu pochváliť obsahom tohto prírodného stimulačného alkaloidu. V prípade zvýšenej citlivosti na kofeín si treba vyberať iné druhy čajov. Do tejto kategórie patria tie, ktoré navyše upokojujú a relaxujú organizmus.

Pohodu pre telo a dušu navodí napríklad medovka, harmanček. Materina dúška zlepší vykašliavanie, harmanček pomáha zase pri vírusoch a mäta chráni žalúdok. Pri poslednom spomínanom čaji si však treba dávať pozor. Vo veľkom množstve môže mať opačné účinky a nepríjemne sa pohrá so žalúdkom. Pozornosť treba zvýšiť aj pri pití zázvorového čaju, ktorý síce príjemne prehreje organizmus, ale na druhej strane môže spôsobiť zvýšený odliv tekutín z tela, čo je nebezpečné najmä u starších ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #žalúdok #čaj #srdce