5 top potravín, ktoré chránia pred rakovinou. Jednu z nich by si mali dopriať najmä muži po päťdesiatke, ale aj tí mladší

Každé jedlo, ktoré si položíte na tanier, môže byť krokom, ktorý pomôže vášmu telu brániť sa proti jednej z najviac obávaných chorôb - rakovine. Zdravé stravovanie má podľa vedcov z Harvardu potenciál znížiť riziko tohto ochorenia o 10-20%. Výber potravín sa môže líšiť podľa typu onkologického ochorenia alebo regiónu, kde žijete, ale odporúčané zložky zdravej stravy sú často podobné. Ktoré potraviny by ste si mali dopriať pravidelne?

30.09.2023 06:00
rajčiny, pečené Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Hoci niektorí ľudia majú dané vyššie genetické riziko vzniku rakoviny, výskum, ktorý robila známa americká klinika Mayo ukazuje, že až pri takmer 25 % všetkých prípadov vzniku rakoviny by sa jej dalo predísť len stravou a výživou.

Rastlinné potraviny obsahujú chemické zlúčeniny, nazývané fytochemikálie, ktoré chránia telo pred poškodením. Fytochemikálie prerušujú v tele procesy, ktoré podporujú vznik onkologických ochorení. Rastlinné diéty sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá sa taktiež ukazuje ako účinná pri znížení rizika vzniku rakoviny.

1. Brokolica je superpotravina

Táto zelenina sa ukazuje ako veľmi silný hráč v rámci prevencie. Obsahuje sulforafán, považovaný za prirodzeného obrancu pred rakovinou. Tento zlúčenina aktivuje detoxikačné enzýmy, pomáha telu pri prirodzenom čistiacom procese a redukujúc zápaly, ktoré sú častým predchodcu závažných chorôb. Brokolica prispieva aj k zdraviu tráviacej sústavy a podporuje črevnú flóru. Táto zelená hlavička ale ponúka oveľa viac. Brokolica je súčasťou skupiny kapustovitých zelenín a ako univerzálna zelenina má v kuchyni široké využitie. Takže keď si pochutnávate na chrumkavom kúsku brokolice, nielenže potešíte chuťové bunky, ale aj poskytnete svojmu telu silného spojenca v boji proti rakovine.

2. Kurkuma má zázračné schopnosti

Kurkuma je známa už dlho pre pozoruhodné liečivé vlastnosti. Obsahuje urkumín, zlúčeninu známu svojimi protizápalovými a antioxidačnými schopnosťami. schopnosťami. Kurkumín môže byť tajná zbraň v boji proti rakovine, pretože výskumy ukazujú sľubné výsledky v inhibovaní rastu rakovinových buniek a redukcii chronického zápalu, známeho rizikového faktora pre vývoj rakoviny. Ale benefity kurkumy sa tým nekončia. Táto korenia významne prispieva k dobrému fungovaniu tráviaceho systému, pomáha pri chrípke či nachladnutí.Zah­rnutie tohto korenia do našej stravy je jednoduché. Pridať ju môžete do mnohých jedál, dokonca sa pije aj čaj s kurkumou. Ak si ju doprajete, dodáte telu prirodzený liek, ktorý je už stáročia obľúbený.

3. Rajčiaky nie sú obyčajná zelenina

Rajčiaky obsahujú lykopén, silný antioxidant, ktorý sa osvedčuje sa najmä pri prevencii proti rakovine prostaty, ktorá poostihuje najmä mužov po päťdesiatke, ale aj tých mladších. Lykopén totiž predstavuje silný štít proti poškodeniu buniek a rastu rakovinových buniek. Ale to nie je všetko. Paradajky dobre pôsobia aj na kardiovaskulárny systém. Majú potenciál podporovať zdravie srdca, znížiť riziko srdcových ochorení a udržiavať silný obehový systém.

4. Cesnak je štít

Cesnak, táto aromatická kuchynská základná surovina, nie je dobrý len na ochutenie jedál, je to prirodzený štít proti rakovine. Obsahuje totiž alicín, silnú zlúčeninu oceňovanú pre protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Viaceré štúdie naznačujú, že alicín má potenciáli znížiť riziko konkrétnych druhov rakoviny, najmä tých čo postihujú tráviaci systém. Tým, že obmedzuje zápaly a potláča škodlivé voľné radikály, posilňuje cesnak obranyschopnosť nášho tela proti rastu malignných buniek.

5. Zelený čaj chráni bunky

Zelený čaj, je plný katechínov, silných antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením a tým zamedzujú riziku rastu a množenia zhubných rakovinových buniek. Zelený čaj pôsobí blahodárne aj na kardiovaskulárny systém. Jeho pravidelné pitie sa spája so zlepšením zdravia srdca, znížením rizika vzniku srdcových ochorení a mŕtvice. Či už preferujete jemnú arómu senča alebo robustné tóny matchy, zelený čaj môže byť upokojujúcim rituálom vo vašej dennej rutine. Jedna šálka môže byť osviežujúcou prestávkou od rušného života a zároveň lahodným spôsobom, ako podporiť svoje zdravie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #rakovina #jedlo #onkologické ochorenia