Poznáte trik s mydlom proti kŕčom v nohách? Urobte toto a uvidíte, čo sa bude diať

Neslúži len na hygienické účely. Kúsok mydla dokáže pomôcť pri syndróme nepokojných nôh a kŕčoch a stojí za tým zázračný horčík. Spomínané problémy sa objavujú často aj u starších ľudí, spôsobujú bolesť, ničia spánok a znižujú kvalitu života.

08.10.2023 06:00
dechtové mydlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Syndróm nepokojných nôh sa často spája s horším spánkom, alebo žiadnym. Často sa neobmedzuje len na trasenie, nepokoj v nohách, ale aj na silné kŕče a bolesti. Objavuje sa najmä vtedy, keď sa snažíme zaspať alebo odpočinúť počas dňa. Spomínaný syndróm sa odlišuje od nočných kŕčov v nohách, ktoré sú bežným a pomerne rýchlo riešiteľným problémom. Príčiny vzniku kŕčov treba hľadať v nedostatočnej strave, strate minerálov a silnej dehydratácii.

Súvisí aj s nadmerným užívaním liekov

Oproti bežným kŕčom, ktoré vyrieši doplnenie mikroživín, elektrolytov ako minerálov sodíka či draslíka je syndróm nepokojných nôh zložitejším problémom. Ide o neurologickú poruchu, ktorá spôsobuje nepríjemné pocity v dolných končatinách v čase, keď oddychujeme či spíme. Hlavná príčina tohto syndrómu nie je známa, ale existuje spojitosť s nadmernou konzumáciou alkoholu, cukrovkou, zlyhávaním obličiek a nadužívaním liekov.

Pomôže klasika a aj mydlo

K štandardným metódam, ktoré pomáhajú zmierniť spomínané ťažkosti patrí vyvážené stravovanie, dostatok ovocia, zeleniny, ale aj teplá sprcha, kúpeľ, masáže a dostatočné pitie vody, bylinných čajov či zeleninových štiav. Okrem toho však existuje ešte jeden trik, ktorý sa používa na zmiernenie príznakov bolestivých kŕčov nôh či syndrómu nepokojných nôh. Pod posteľnú plachtu sa vkladá kus mydla, najlepšie pri nohách. Takzvaná mydlová metóda môže mať dvojaký účinok. Prvým je psychologický efekt, ktorý vyplýva z toho, že to jednoducho podľa mnohých ľudí funguje. Druhý je o čosi vedeckejší.

Zázračný horčík?

Predpokladá sa totiž, že horčík prítomný v mydle sa uvoľňuje do okolitého prostredia. Horčík je známy minerál, ktorého nedostatok v ľudskom tele sa spája aj s bolestivými kŕčmi v dolných končatinách. Výskum ukázal, že mydlový trik pomohol až 42 % ľudí, ktorých trápili kŕče v dolných končatinách či bojovali so syndrómom nepokojných nôh. Niektorí odborníci však vidia za týmto „ťahom“ len bežný placebo efekt a nič viac.

Levanduľová vôňa asi nemá konkurenta

Čo sa týka vône, odporúča sa také, ktorého základom je levanduľa. Ide o bylinu so silnými upokojujúcimi účinkami. Odvar z tejto rastliny relaxuje telo aj dušu. Môže sa piť i používať do kúpeľa či pri masážach. Levanduľa upokojuje svaly aj vďaka typickej, pre niekoho ťažkej, pre iného ľahkej vôni. V skutočnosti existuje málo dôkazov o tom, či mydlo pod posteľnou plachtou skutočne funguje. Podľa Dr. Yon Doo Ougha z nemocnice Beloit Memorial Hospital vo Wisconsine nejde o nedosiahnuteľnú métu. Spolu s kolegami totiž skúšal použitie náplastí s vôňou mydla. Kŕče podľa nich zmiernila vôňa mydla, ktorá sa rýchlo šíri do okolia.

Hoci sa použitie mydla proti kŕčom môže zdať na prvý pohľad ako príbeh zo sci-fi, netreba nad tým lámať palicu. Príbeh z úplne iného súdka priniesla pred rokmi štúdia, ktorú publikoval časopis Clinical Neurology and Neurosurgery. V tomto prípade nešlo o účinok vône, ale zápachu. Vedci totiž zistili, že pachy môžu mať vplyv na vnímanie bolesti.

Napríklad zápach z topánok mohol zmierňovať epilepsiu, ako tvrdia. V Indii sa údajne zápach z topánok používa pri epileptických záchvatoch a niekedy pomáha. Ľudoví liečitelia dospeli k záveru, že táto technika funguje. A to tak, že silný pach môže potlačiť vnímanie kŕčov a bolesti. Nech je to akokoľvek, vyskúšať mydlo, či už má jeho použitie pri kŕčoch reálny vedecký základ však nestojí veľa síl. Prinajmenšom, keď sa nám pri bolestiach nôh podarí predsa zaspať, levanduľová vôňa navodí aspoň príjemné sny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kŕče #mydlo #svalové kŕče #nepokojné nohy