Túto potravinu nepodceňujte, dokáže lacno nahradiť drahý výživový doplnok s dôležitým vitamínom a poradí si aj so zápalmi v tele

Z tejto potraviny nepriberiete ani gram a pomôže kostiam i mozgu. Seniorom navyše pomôže dodať telu v týchto dňoch veľmi dôležitý vitamín D.

14.10.2023 06:00
čínska tradičná medicína, prírodná medicína,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Huby si môžeme dopriať niekoľkokrát do týždňa a neriskujeme pritom žiadne zmeny hmotnosti. Jedlo s nízkym obsahom kalórií poteší každú vekovú kategóriu, zvlášť však ľudí, ktorí majú krehké kosti, trápia sa depresiou a inými zdravotnými ťažkosťami.

Všeliek, áno či nie?

Jedna šálka húb (70 g) obsahuje 15 kilokalórií (kcal), 2,2 g bielkovín, 3,5 g sacharidov a 0,2 g tuku. Zaujímavejšie sú však mikroživiny, ktoré sa nachádzajú v hojnom množstve v tomto druhu chutnej rastlinnej potraviny. Huby obsahujú veľké množstvo vitamínov skupiny B, vitamín D, minerály draslík, fosfor, železo a meď. Vitamíny radu B pomáhajú proti únave, ktorá prichádza najmä so zmenami ročných období. Železo ocenia seniori, ktorých sužuje anémia. Vitamín D umožňuje lepšie vstrebávanie vápnika, čím zabezpečuje pevnejšie kosti.

Viac ochrany pred zápalmi

Ukázalo sa, že vďaka antioxidantom bojujú huby proti oxidačnému stresu a zápalom, ktoré prispievajú k starnutiu buniek a rozvoju chronických ochorení. Niektoré druhy húb sa pýšia obsahom cenných antioxidantov. Ide o glutatión a ergotioneín, ktoré zbavujú organizmus ťažkých kovov, toxínov a ďalších škodlivých látok.

Konzumáciu tejto voňavej maškrty s nezameniteľnou chuťou si pochvaľujú najmä starší ľudia, pretože dokáže zlepšiť funkcie mozgu. Podľa nedávnej štúdie, ktorá sa uskutočnila až na 600 účastníkoch výskumu mali ľudia po šesťdesiatke pri pravidelnej konzumácií húb menej problémov s pamäťou. Tešili sa tiež nižšiemu výskytu depresií a lepšej pozornosti.

Milujú svetlo a produkujú viac vitamínu

Možno ste netušili, ale huby majú radi ultrafialové žiarenie. V niektorých prípadoch sa práve UV svetlo používa na to, aby sa v skladovaných hubách zvýšil obsah vitamínu D. Takto upravená rastlinná pochúťka má viacej slnečného vitamínu. Bežné druhy, ktoré nakupujeme v obchodom, majú nižší obsah tohto vitamínu, iná situácia je však pri ich lesných súrodencoch. V tomto prípade však platí, že zber hríbov patrí jednoznačne do rúk tých, ktorí sa v nich dokonale vyznajú.

Depresie pod kontrolou

Dobrú správu má voňavá dobrota aj pre cukrovkárov a ľudí, ktorých trápia duševné poruchy. V prvom prípade sa huby môžu pochváliť obsahom kvalitných sacharidov a vlákniny. Kombinácia týchto dvoch látok podľa štúdie spred troch rokov pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu. Spomínanú potravinu si môžeme dopriať pravidelne, pretože sa v nej nachádza minimum cukrov. Zaujímavý je aj vplyv hríbov na celkové duševné zdravie. Zvlášť a vcelku príjemne prekvapujú správy z amerického prieskumu National Health and Nutrition Examination Survey. Vedci v ňom zistili, že ľudia, ktorí konzumovali huby mali znížené riziko vzniku depresie, a to bez ohľadu na skonzumované množstvo.

Viac vitamínov vďaka vareniu

Čerstvé huby sú dostupné v našej zemepisnej šírke len v sezóne, preto sa využíva ich sušená forma. Vysušené hríby majú o čosi viac kalórií, keďže ide v podstate o potravinu s koncentrovaným obsahom živín. Počas varenia, teda v styku s vodou, sa z hľadiska výživovej hodnoty dostávajú na úroveň surovej potraviny. Čerstvé huby sa výnimočne používajú bez toho, aby prešli tepelnou úpravou. Grilujeme, varíme a dokonca ich aj vysmážame. Teplom sa v nich môže znížiť množstvo niektorých toxínov. Varenie napríklad uvoľňuje v hubách viacej vitamínov a minerálnych látok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #kosti #huby #vitamín D