Koľko šálok kávy denne pijete? Potrebujete znížiť závislosť na kofeíne? Skúste tieto triky

Hoci čierny mok nepochybne funguje, energiu možno získať aj bez neho. Poznáme totiž triky, ktoré pokoria únavu aj bez toho, aby sme si dopriali čo i len hlt kávy.

15.10.2023 06:00
kava, pr Foto:
Ilustračné foto.
debata

Lahodný horúci nápoj povzbudí telo a dušu. Obsahuje dôležité antioxidanty, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu. Pitie kávy v primeranom množstve dvoch či troch šálok denne zlepšuje celkovú kondíciu organizmu. Spomínaný nápoj sa však často používa aj ako barlička v čase, keď pociťujeme ospalosť, nedostatok energie či stratu motivácie. Káva štartuje telo vďaka známemu kofeínu. Ide o prírodný alkaloid, ktorý má silné stimulačné účinky. Používa sa nielen proti únave, ale boduje napríklad aj pri nízkom krvnom tlaku.

Keď káva nevyhovuje všetkým

Nie každému z nás však pasuje popíjanie osviežujúceho aromatického nápoja. Pri zvýšenej konzumácii sa totiž prejavujú typické vedľajšie účinky nadmerného príjmu kofeínu. Nadužívanie tohto stimulantu najčastejšie spôsobuje úzkosť, nepokoj, bolesti hlavy, nespavosť a zvýšený krvný tlak. Káva môže spôsobiť aj žalúdočné ťažkosti, preto sa odporúča piť do hodiny po prvom dennom jedle.

Svižná chôdza, nie nápoj

Chýbajúcu energiu dodá telu okrem kávy aj zopár šikovných trikov. Keďže sa nám väčšinou drieme po väčšom či ťažšom jedle, odborníci odporúčajú, aby sme nesiahali ihneď po povzbudzujúcich nápojoch. Namiesto toho sa preferuje krátka prechádzka. Už desať minút svižnej chôdze osvieži telo a povzbudí dušu. Pri prechádzke na čerstvom vzduchu sa do krvi dostáva viacej kyslíka, ktorý sa hneď červenými krvinkami prepravuje do každej bunky tela. Čím viacej kyslíka si doprajeme, tým lepšie sa budeme cítiť po fyzickej i psychickej stránke.

Nalaďme sa na muziku

Kde nepomáhajú jednoduché riešenia, nastupujú tie netradičné. Únavu dokáže údajne zdolať aj pohmkávanie si nejakej melódie, ktorú práve počujeme v rádiu, ale aj intenzívne spievanie. Viaceré štúdie zhodne ukázali, že spev stimuluje tie časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za aktivitu nášho organizmu. Veselé piesne môžu navyše vyvolať viac radosti a ich pospevovanie môže priniesť telu výrazný nával hormónov šťastia – endorfínov. Zaujímavé je, že pri speve tiež dochádza k potláčaniu stresových hormónov, ktoré môžu pri dlhodobom pôsobení unavovať ľudské telo.

Užitočné „déčko“

Únava sa takisto objavuje aj v prípadoch, ak v tele dochádza k poklesu niektorých špecifických látok. Najčastejšie ide o vitamín D, ktorý má označenie aj slnečný vitamín. Telo si ho dokáže vyrobiť za asistencie slnečných lúčov. V sychravom počasí sa situácia mení a s ňou prichádza aj strata energie, ale aj poruchy nálady, napríklad v podobe depresie. Vitamín D výborne poslúži aj na iné účely a je skvelým pomocníkom najmä starších ľudí, ktorí majú krehkejšie kosti. Pomáha totiž pri vstrebávaní vápnika, ktorý udržuje kosti v dobrom stave. Nachádza sa v mliečnych výrobkoch, vajíčkach, kvasniciach či hubách.

Nielen na osvieženie dychu

K netradičným spôsobom boja proti únave patrí napríklad aj používanie žuvačky. Obsahuje prírodnú gumu a mnohé voňavé prísady, najčastejšie mentol. Štúdie ukazujú, že žuvačka zvyšuje bdelosť a zlepšuje náladu. Okrem toho vraj prispieva aj k lepšej pamäti, sústredeniu a pozornosti. Žuvačky s príchuťou mäty sú v tomto smere najlepšie. Mentol, ktorý sa nachádza v tejto byline uvoľňuje napätie v organizme, zmierňuje bolesť a má protizápalové účinky. Nižší výskyt zápalov prispieva k telesnej a duševnej pohode.

Uši pomocníkom

Ďalším zvláštnym spôsobom na pokorenie nedostatku energie je masírovanie uší. Hovorí sa, že tieto zmyslové orgány majú množstvo energetických dráh. Najviac ich je vraj v ušných lalôčikoch a ich jemným stláčaním pomocou ukazováka a palca dochádza k uvoľňovaniu napätia. Zmierňuje sa tiež celkové podráždenie, nesústredenosť a upravuje sa nálada. Uši je potrebné masírovať aspoň pol minúty, a to po okrajoch lalôčikov, smerom zhora nadol a naopak.

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #kofeín #káva