Seniorom hrozia doma pády, pozrite si rady, ako im zabrániť, dodržte najmä radu číslo štyri

Eliminovať riziko pádu starších ľudí v domácom prostredí možno jeho úpravou a dodržiavaním niekoľkých zásad. Ako hovorí Nikola Turáková, vedúca sestra oddelenia dlhodobo chorých v nemocnici v košickej Šaci, najdôležitejšie je predvídať možnosť pádu a zbytočne sa nevystavovať riziku, ale radšej požiadať o pomoc. Pozrite si rady vedúcej sestry oddelenia dlhodobo chorých Nikoly Turákovej.

16.10.2023 13:19
senior, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata
  1. Za dôležité považuje udržiavať poriadok a odstrániť prekážky z prostredia. Podlaha by nemala byť vlhká, klzká a zároveň z nej odporúča odstrániť kusové koberce, rohožky či prahy. V rámci zníženia rizika zakopnutia je vhodné upevniť káble okolo stien.
  2. Dbať treba aj na dostatočné osvetlenie v obytných priestoroch a na schodoch. Vhodné je tiež zabezpečiť nočné osvetlenie a pohybový senzor, ošetriť schodisko obojstranne zábradlím a protišmykovou podložkou, a okraje schodov pre lepšiu viditeľnosť označiť farebnou páskou.
Nie každý, kto sa potáca a je cítiť acetónom, je opitý
Video
Zdroj: TV Pravda

3. Nábytok, ktorý je nestabilný, by mal byť upevnený. V priestore by mal byť rozmiestnený tak, aby bol oporou. Rovnako potrebné je aj ošetrenie jeho ostrých hrán a rohov chráničmi, úprava nôh stoličiek protišmykovými podložkami a primerané nastavenie výšky postele pre pohodlné vstávanie.

4. Čo sa týka hygieny, v kúpeľni, sprche i na toalete je vhodné rozmiestniť držadlá a protišmykové podložky, sprchovú stoličku a na toaletu vyvýšenie sedadla v prípade, ak je príliš nízke a pacientovi sa ťažko vstáva.

5. Medzi všeobecné odporúčania patrí mať predmety dennej potreby na dosah ruky, mať oblečenie prichystané pri posteli a obliekať sa posediačky, nosiť pevnú obuv s protišmykovou podrážkou a remienkom okolo členka, mať pomôcky na presúvanie sa na dosah ruky a udržiavať ich, pri vstávaní z ležiacej polohy si najprv pomaly sadnúť a počkať pár minút, zabezpečiť SOS náramok alebo telefón na rýchle privolanie pomoci, dbať na dostatočný pitný režim, vyváženú a pestrú stravu, a tiež si dopriať dostatok oddychu a nerušený spánok.

debata chyba
Viac na túto tému: #senior #pád