Odborníci v štúdii zverejnenej v časopise Gastroeterology vysvetľujú, že vitamín D má výrazne lepšie účinky na toto onkologické ochorenie v prípade, ak sa užíva v prirodzenej forme. Podľa vedcov sa treba zamerať na konzumáciu potravín s jeho obsahom. V takomto prípade dochádza k lepšej a rýchlej absorpcii tohto druhu vitamínu.
Z výskumu vyplýva, že vitamín D chráni už mladšie ročníky ľudí a účinný je najmä u päťdesiatnikov. Podľa spomínanej štúdie „déčko“ znižuje vznik rakoviny hrubého čreva aj u osôb pod päťdesiat rokov. Ženy, ktoré prijímali viac jedla s obsahom vitamínu D mali až o 50 % nižšie riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka oproti tým, ktorí si nepotrpia na konzumáciu pestrej stravy. Déčko bránilo aj vzniku polypov hrubého čreva a tráviacim ťažkostiam.
Získate ho z potravy
Vitamín D je rozpustný v tukoch a dobré je ho prijímať s potravinami s obsahom živočíšnych alebo rastlinných tukov. Z výskumu, ktorý sa zameral na konzumáciu mliečnych výrobkov vyplynulo, že vitamín D prijatý z týchto potravín pomáha o čosi viac ako v prípade, keď sa prijíma vo forme výživových doplnkov. Nachádza sa v šampiňónoch, údenom úhore, losose, v sardinkách, avokáde, vajíčkach, vnútornostiach a mliečnych výrobkoch. Niektoré potraviny sú umelo obohatené o vitamín D. Stretnúť sa tak môžeme s mliekom, raňajkovými cereáliami, ale aj džúsmi s potrebnou dávkou spomínanej živiny.
Vitamín D podľa Národného portálu zdravia na Slovensku chýba 60 – 80 % ľuďomí. Ťažký deficit postihuje až 30 % populácie, pričom v prípade seniorov je to až 95 %. Tento vitamín nemusíme prijímať len z potravy a vyživových doplnkov, ľudské telo si dokáže vyrobiť samo a postačí mu na to približne polhodina pobytu na slnku.
Vitamín D by mal navyše zlepšiť náladu, udržiavať telo v dobrej forme a pomáhať proti depresii, cukrovke a kardiovaskulárnym ťažkostiam.