Toto ovocie nepodceňujte, poradí si s cholesterolom, nahradí lieky aj výživové doplnky. Dokázané sú aj protirakovinové účinky

Šupka jablka obsahuje látky, takzvané triterpenoidy, ktoré majú silné protirakovinové účinky a chránia telo pred pred onkologickými ochoreniami prsníkov, hrubého čreva a pečene.

22.10.2023 06:00
jabloň, jablko Foto:
debata

Podľa výskumov sú polovica pohára čerstvého jablkového džúsu alebo dva kusy čerstvého jablka dostatočné na zníženie hladiny zlého cholesterolu v krvi. Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Medicinal Food uvádza, že fytonutrienty obsiahnuté v jablkách majú podobne silné antioxidačné účinky ako látky, ktoré sa bežne nachádzajú v čaji a červenom víne. Počas výskumu vedci ponúkali dospelým osobám možnosť konzumovať buď dve jablká, alebo alternatívne šťavu z tohto ovocia. Výsledky boli prekvapivé. Po šiestich týždňoch konzumácie tohto chutného ovocia sa doba potrebná na odbúranie cholesterolu z tela zrýchlila až o 6 %.

Fungujú aj sušené plody

Zlý cholesterol je problém, ktorý sa dá riešiť aj pomocou sušených plodov. Na univerzite v Severnej Karolíne sa uskutočnil podobný výskum, tentoraz so zameraním na sušené jablká. Odborníci sa zaujímali o to, či aj ovocie zbavené vody dokáže regulovať hladiny cholesterolu v organizme. Výsledky skúmania naznačujú, že stačí konzumovať 75 gramov sušených jabĺk denne, čo je približne rovnaké množstvo ako dve čerstvé jablká, a dochádza k postupnému znižovaniu hladiny zlého cholesterolu. Výskum sa zameral predovšetkým na ženy po menopauze a zistil, že staršie dámy zaznamenali po 3 – 6 mesiacoch konzumácie sušených jabĺk výrazný úbytok cholesterolu.

Bojuje proti rakovine

Jablká sa chvália aj svojimi pozitívnymi účinkami v boji proti rakovine. Za tento úspech vďačia najmä flavonoidom, ktoré napríklad pomáhajú znižovať riziko vzniku rakoviny pankreasu o vyše 20 %. V šupke tejto potraviny sa tiež vyskytujú látky zvané triterpenoidy, ktoré majú silné protirakovinové účinky a zvlášť dôležité sú v rámci ochrany tela pred zhubným ochorením prsníka, hrubého čreva a pečene.

Dobré sú aj na kosti

Je pravda, že jablká obsahujú aj malé množstvá vápnika, čo môže prispieť k zlepšeniu hustoty kostrového tkaniva a prevencii osteoporózy a zlomenín spôsobených pádmi a úrazmi. Okrem toho, sladké ovocie ako jablká obsahuje aj živinu s neobvyklým názvom floridzín, ktorá môže byť prospešná najmä pre ženy po prekonaní klimaktéria, keďže pomáha regulovať hladiny hormónov v tele. Existuje aj tvrdenie, že starší ľudia, ktorí pravidelne konzumujú jablká, majú väčšiu šancu vyhnúť sa Parkinsonovej chorobe.

Chránia srdce

Jablko obsahuje desiatky minerálnych látok a vitamínov. Okrem vápnika má aj horčík, železo a fosfor, ktorý je napríklad potrebný pre zdravie kostí a zubov. Nechýba ani draslík, ktorý chráni srdce. Z vitamínov sa pýši obsahom kyseliny listovej (vitamín B9), ďalších vitamínov B, vitamínom A, E a C. Veľkú časť plodu tvorí voda. Sto gramov jablka má približne 40 kcal. Väčšina energie patrí asi 12 g sacharidov. Priemerné jablko obsahuje vyše 3 g vlákniny.

Obsahujú aj pomerne veľa vitamínu C. Jeho obsah je priemerne 10 mg/100 g, ale kolíše podľa odrody a sezonity. Takmer 2/3 vitamínu sa nachádzajú v šupke a tesne pod ňou, preto by sme podľa možnosti mali konzumovať jablká celé. Navyše šupky obsahujú viaceré organické látky. Čaj zo sušených šupiek alebo z kvetov a listov jabloní sa odporúča pri neurózach, ochoreniach očí, poruchách trávenia, kolike či nadmernej žalúdočnej kyseline.

Obsahujú aj vlákninu– pektín, ktorý zlepšuje trávenie, podieľa sa na odstraňovaní škodlivého cholesterolu, pomáhajú pri zápche a hemoroidoch.

Konzumovať jablká možno neobmedzene, dve až tri by nemali chýbať v dennom jedálnom lístku.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vitamíny #jablko #šupka z jablka