6 najdôležitejších vitamínov pre seniorov. Prečo by ich mali jesť pravidelne každý deň? Chránia nielen pre rakovinou, ale robia aj tieto veci...

Starší ľudia majú slabšiu imunitu a potrebujú ju ochrániť. Ako tak treba urobiť? Odborníci určili niekoľko vitamínov a minerálov, ktoré chránia pred chorobami počas sychravých a chladných dní. Ktoré to sú a ako účinkujú na organizmus?

25.10.2023 06:00
Tanier plný vitamínov: 10x zimné šaláty, to... Foto:
debata

Viaceré výskumy sa zhodujú, že vitamíny skupiny B sú ideálnym prostriedkom pre fungovanie imunitného systému, ktorý je akousi ochrannou bránou tela voči vírusom a baktériám. Existuje väčší počet „béčkových“ vitamínov, pričom každý z nich má jemu vlastnú špecifickú schopnosť chrániť ľudské telo. Napríklad prvý vitamín z tejto skupiny (B1) je potrebný najmä pre správne fungovanie srdca. Vitamín B6 pomáha metabolizmu krvného cukru glykogénu a bielkovín, čím udržuje dostatok energie. Ďalšie vitamíny, najmä B2, B3 a B5 znižujú únavu. Sila tejto vitamínovej „úderky“ spočíva v tom, že kombináciou ich účinkov sa posilňuje telo na viacerých úrovniach a chráni sa aj pred choroboplodnými zárodkami.

Chýba seniorom v chladnom počasí

Dôležité postavenie medzi spomínanými látkami má vitamín B12. Starší ľudia ho potrebujú najmä počas studených mesiacov roka, kedy dochádza k vzniku sezónnych afektívnych porúch. Typických predstaviteľom týchto problémov je depresia, ktorá sa prejavuje zvýšenou únavou, nedostatkom energie, stratou záujmov, plačlivosťou, podráždenosťou a problémami so spánkom. Pridanie vitamínu B12 do jedálneho lístka pozitívne ovplyvňuje mozog, ale aj náladu. Vitamíny B nájdeme najmä v celozrnnom pečive, kváskovom chlebe, strukovinách, listovej zelenine a vitamín B12 v mäse, mliečnych výrobkoch, vajíčkach, kvasniciach či morských riasach.

Zázračný vitamín C

Stojí v prvej línii v boji proti infekciám. Na vitamín C sa môžeme spoľahnúť najmä počas chladných dní. Denná odporúčaná dávka sa pohybuje na úrovni len niekoľkých desiatok miligramov a stúpnuť môže až na 1000 – 2000 mg (1 – 2 gramy) denne. V tomto prípade platí, že viac je lepšie. Označuje sa tiež menej známym označením ako kyselina askorbová, ktorú si však ľudské telo nedokáže vyrobiť. Na vitamín C sme odkázaní najmä konzumáciou čerstvého ovocia a zeleniny. Dobrým zdrojom tejto látky sú aj rôzne doplnky výživy. Vitamín C má silné antivírusové vlastnosti a preto je vhodné užívať ho v období, kedy je najvyšší výskyt prechladnutí a chrípky.

Keď menej svetla narobí problémy

S príchodom chladných dní rastú požiadavky nášho organizmu na vyšší príjem slnečného vitamínu. Ide o známy vitamín D, ktorý si dokáže vyrobiť ľudské telo, ale potrebuje na to asistenciu slnečného žiarenia.

Netreba sa čudovať, že v lete ho máme dostatok, na jeseň a v zime menej. Výskumy ukazujú, že je potrebný aj v rámci prevencie rôznych vírusových ochorení a jeho nedostatok ovplyvňuje negatívne i psychiku človeka. Nízkou hladinou vitamínu D trpí viac ako polovica populácie a jeho malé množstvá v tele spôsobujú depresie. Okrem toho sa jeho nízke hodnoty v organizme prejavujú slabosťou svalov a únavou. Vitamín D získame z mastných morských rýb, húb a mliečnych výrobkov. So slnečným vitamínom to však netreba preháňať, pretože môže dochádzať k jeho hromadeniu v tele. Nadmerný príjem tejto živiny tak môže spôsobiť zvýšené vstrebávanie vápnika a život ohrozujúce stavy.

Dobrý pomocník, chráni sliznice

Vitamín A ochraňuje kožu, ale aj sliznice očí, dýchacích ciest a čriev. Cez sliznice sa dostávajú do tela rôzne druhy mikroorganizmov a spôsobujú nám tak poriadne problémy. Dýchacie cesty zase trpia v chlade a sú náchylnejšie na množenie baktérií a vírusov. Dôležitá je aj črevná mikroflóra. V tomto prípade platí, že čím viac máme dobrých baktérií v črevách, tým silnejšia je naša imunita. Vitamín A je silný antioxidant, čo ho predurčuje na víťaza v boji s rôznymi zápalmi. Najčastejšie sa stretávame s beta-karoténom, ktorý sa v ľudskom tele mení na spomínaný vitamín. Nájdeme ho v mrkve, paprike, sladkých zemiakoch či sušenom ovocí.

Kľúčové minerály a ich účinky

Z minerálnych látok potrebujeme najmä železo. Ide o minerál, s ktorého nedostatkom sa pasujú najmä starší ľudia. Jeho nízke hladiny sa prejavujú anémiou a únavou. Železo je súčasťou červených krviniek a tým aj krvného farbiva hemoglobínu. Základnou úlohou tejto látky je prenos kyslíka do každej bunky nášho tela. Železo je však zodpovedné aj za reguláciu telesnej teploty a zaujímavé na ňom je to, že pomáha prekonávať takzvaný zimný chlad, čiže pocit permanentnej zimy a stuhnutosti svalov.

Naopak, jeho nedostatok sa prejavuje aj studenými rukami i nohami a lámavosťou nechtov. Tento minerál nájdeme v listovej zelenine, v červenom mäse, ale aj v šošovici či fazuli. Imunitný systém povzbudí aj zinok. Ide o minerálnu látku, ktorej absencia sa prejavuje suchou kožou, únavou a slabosťou. Okrem toho sme viac náchylní na prechladnutie a chrípku. Vyskytujú sa u nás aj rôzne infekcie, problémy s trávením či ťažkosti s videním. K základným zdrojom zinku patria vajíčka, arašidy, ale aj huby a sezamové semienka.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vitamíny #minerály