Chráni pred zápalmi, rakovinou a výrazne zlepšuje jednu funkciu mozgu. Nesmiete ju dať ale do hrnca a variť

Nielen o lepšiu pamäť starších ľudí sa vraj s ľahkosťou postará bylinka, ktorá patrí neodmysliteľne k mnohým kulinárskym dobrotám. Výskum presviedča, že rozmarín zlepší pamäť až o 75 %. A to je už poriadne číslo.

28.10.2023 06:00
rozmarín Foto:
Ilustračné mäso.
debata (10)

Pripomína vetvičku z ihličnatého stromu, vonia a chutí úchvatne. Skvele sa hodí najmä k mäsovým pokrmom, ale uplatnenie si nájde aj pri príprave rôznych omáčok či v studenej kuchyni. Rozmarín nie je žiadnou módnou bylinkou. Používal sa už v staroveku, pričom mal nielen liečiteľské, ale aj duchovné využitie. Mnohí ľudia kedysi verili, že jeho vôňa dokáže vyháňať zlých duchov či negatívnu energiu.

S ňou sme bystrejší

Nedávny výskum sa sústredil špeciálne na terapeutické účinky tejto kúzelnej byliny. Zameral sa na vdychovanie vône z tejto rastliny a výsledok bádania príjemne prekvapil. Starší ľudia, ktorí mali problémy so zabúdaním mali lepšiu pamäť až o 75 %. Za tieto pozitívne účinky na psychiku môže eukalyptol. Spomínaná zlúčenina zohráva dôležitú úlohu pri uchovávaní spomienok, ale aj pri sústredení.

Bunky dostávajú zdravý impulz

Netreba sa čudovať tomu, že s naším telom starne aj jeho súčasť – mozog. Zhoršujú sa niektoré kognitívne funkcie, a to najmä schopnosť učenia, koncentrácia, pokrivkáva pamäť. Rozmarín však chráni mozog na viacerých úrovniach. Na jednej strane minimalizuje poškodenie tohto najdôležitejšieho orgánu centrálnej nervovej sústavy a spomaľuje starnutie mozgových buniek. Na strane druhej zvyšuje prietok krvi do mozgu, čím sa zlepšuje aj prísun rôznych živín a kyslíka.

Škodliviny nemajú šancu

Rozmarín v sebe ukrýva aj kyselinu karnosovú, ktorá chráni mozog pred pôsobením škodlivých voľných radikálov. Výsledkom ich pôsobenia je vznik oxidačného stresu, ktorý má vo výsledku viacero podôb, napríklad vznik zápalov a v horších prípadoch aj rakoviny. Rozmarín vďaka prírodným kyselinám chráni aj základný kód nášho tela – DNA pred poškodením voľnými radikálmi. Zaujímavé je, že rozmarínová esencia zabraňuje rozkladu acetylcholínu, to je chemickej látky, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri zapamätávaní si nových udalostí, uvažovaní či komunikácií.

Rýchlejšie sa dostane hlavy

Výskum sa uskutočnil na malej, 66-člennej vzorke účastníkov. Vedátori ich rozdelili do dvoch skupín, miestností. Prvá z nich bola ponorená do podmanivej arómy rozmarínu a druhá bola bez vône. Ľudia z prvej skupiny si v nasledujúcom teste pamätali o 60 – 75 % viac faktov ako účastníci výskumu z druhej skupiny. Pokiaľ si chceme zlepšiť pamäť, pomoc je jednoduchá. Použiť môžeme rozmarínový esenciálny olej, ktorým osviežime obývačku či spálňu. Aróma z týchto olejov obsahuje takzvané terpény, ktoré majú silné prchavé účinky, čo im umožňuje dostať sa rýchlejšie do mozgu a pôsobiť na centrum pamäti.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #bylinky #rozmarín