Obchádzate v obchode túto potravinu? Chyba. Ochráni srdce, vyčistí cievy, službu robí diabetikom a jeden kus zabezpečí dennú dávku vitamínu C

Do boja s diabetom, srdcovocievnymi ochoreniami, dýchacími ťažkosťami, ale aj napríklad nadváhou sa úspešne zapája aj chutné exotické ovocie. Papája dokonca chráni ľudí s oslabenou imunitou aj v sychravom počasí.

29.10.2023 06:00
Seniori v kuchyni Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Vyniká osviežujúcou, lahodne sladkou chuťou. Papája žiari oranžovou farbou a tvarom pripomína väčšiu hrušku. Spomínaný druh ovocia sa zvlášť hodí do jedálneho lístka na jeseň a v zime, kedy dostáva zabrať imunitný systém. Pochváliť sa môže najväčším bojovníkom proti vírusom, baktériám a infekciám – vitamínom C. Tento vitamín sa označuje menej známym názvom kyselina askorbová a patrí do skupiny najsilnejších prírodných antioxidantov. Hlavnou úlohou „céčka“ je posilnenie imunitného systému a dôkladne pri tom asistuje aj chutná papája. Plod tohto rastlinného jedla obsahuje až 200 % dávku odporúčanej dennej dávky vitamínu C.

Na svoje si prídu aj cukrovkári

Poznáme diabetes 1. a 2. typu. Pri každom z nich je dôležitá úprava stravy a ešte jedna kľúčová látka, ktorá udržuje cukor na uzde. Ide o vlákninu, nestráviteľnú zložku rastlinnej stravy. Stredne veľký kus papáje poskytuje približne 4,7 g vlákniny, ktorá sa stará o stabilnú hladinu glukózy v krvi. Cukrovkári s 2. typom tohto ochorenia oceňujú aj jej schopnosť čistiť cievy od lipidov (tukov) a pomáha takisto pri hospodárení s inzulínom. Denne by sme mali prijať priemerne 30 g vlákniny. Aktuálne diétne pokyny pre Američanov, ktorým bežne chýba vláknina v strave, sa odporúča 30–38 g vlákniny na deň u mužov a 21 – 25 g na deň pre ženy.

Kondícia srdca nesúvisí len so starobou

Aj s pribúdajúcim vekom totiž môže srdce biť ako zvon, i keď k tomu občas potrebuje viacej postrčiť. I v tomto prípade sa môžeme obrátiť na papáju, ktorá sa pýši vysokým obsahom lykopénu. Ide o silný antioxidant, ktorý chráni cievy, srdce a mozog. Preventívne pôsobí nielen proti srdcovému infarktu, ale aj proti mozgovej mŕtvici. Antioxidanty zo spomínaného ovocia výborne zápasia aj s najväčším nepriateľom kardiovaskulárneho systému. Ide o cholesterol, ktorý má dve skupiny. V prvej z nich sa nachádza takzvaný dobrý cholesterol v skratke HDL a v druhej skupine zlý cholesterol v skratke LDL. Zlý cholesterol sa usádza na stenách ciev, zužuje ich, upcháva a spôsobuje infarkt.

Váha pod kontrolou

Ani lepšie trávenie či udržiavanie telesnej hmotnosti by nemali byť pre papáju problémom. Pravidelná konzumácia exotickej pochúťky pomáha zažívaciemu systému. Obsahuje totiž látku zvanú papaín. Ide o enzým, ktorý v kombinácii s vlákninou urýchľuje trávenie potravín, zmierňuje bolesti v bruchu i plynatosť. Papája je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú problémy s váhou, pretože vláknina zasycuje na dlhšiu dobu a krotí neodolateľnú chuť na rôzne sladké či slané maškrty. Zaujímavosťou je aj to, že papája znižuje riziko vzniku astmy u tých ľudí, ktorí prijímajú väčšie množstvo beta karoténu. Papája ho má neúrekom, pretože stojí za jeho oranžovým sfarbením.

Pri konzumácii papáje buďme opatrní

Rozkrojený plod má jemne sladko voňať, nie kvasiť. Farba ovocia je žltá až oranžová. Tvrdé a zelené plody potrebujú dozrieť, čo sa môže diať aj počas niekoľkých dní bežne v domácnosti. Zrelú papáju môžeme uskladňovať aj v chladničke, ale ideálne je konzumovať ju do dvoch až troch dní od kúpy. Jeme ju bežne v surovom stave, bez semienok a na zvýraznenie chuti ju môžeme jemne pokvapkať citrónovou šťavou. Papája má na 100 gramov len 50 kcal. Toto množstvo energie zodpovedá asi 10 g kvalitných sacharidov. Okrem vitamínu C obsahuje aj vitamín A a vitamíny zo skupiny B. Z minerálnych látok v nej dominujú vápnik, horčík, mangán i zinok, ktoré ocení naše telo najmä v chladných dňoch.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #ovocie #srdce #exotické ovocie #papája