Pomôže s opuchnutými a boľavými kĺbmi nielen pri reume, chráni pred častou rakovinou a jesť by ho mali najmä muži

Beta-karotén obsiahnutý v tejto potravine sa pričiňuje o likvidáciu nádorových buniek. Dôležitú úlohu zohráva najmä v boji proti rakovine prostaty.

31.10.2023 06:00
zdravotné komplikácie, bolesť, šľachy, kĺby,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ananás má vysoký obsah vitamínu C, ktorý sa spolu s enzýmom bromelínom odporúča na tíšenie bolesti. Tieto látky pôsobia protizápalovo, a preto si ananásu si dokáže poradiť so znižovaním opuchu kĺbov, ktorý sa spája práve s reumatoidnou artritídou. Odporúča sa denná konzumácia a to napríklad v podobe šálky nakrájaného ananásu. Pomôže aj šťava z jeho plodov, ktprú kúpite v obchode, mala by byť však stopercentná, pretože pasterizáciou či konzerváciou ananásu sa ničia dôležité enzýmy.

Účinný aj proti onkologickým ochoreniam

Za najväčšieho nepriateľa ľudských buniek, ktoré sa môžu zmeniť na rakovinové bunky, sa považujú najmä voľné radikály. Proti nim bojuje vitamín C. V uvedenom ovocí sa však nachádza aj iný antioxidant. Beta-karotén sa pričiňuje aj od likvidáciu nádorových buniek. Diéta bohatá na spomínanú látku zohráva dôležitú úlohu najmä v boji proti rakovine prostaty. Výskumy harvardskej univerzity dokázal, že beta-karotén významnou mierou podieľa na znižovaní výskytu rakoviny hrubého čreva.

Okrem týchto antioxidantov sa v ananáse nachádza aj vysoké množstvo vlákniny, ktorá na seba viaže škodlivé látky a toxíny. American Cancer Society uviedla, vysoký príjem vlákniny súvisí so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu.

Ananás vďaka obsahu antioxidantov rieši aj problémy so starnutím kože, vráskami, stareckými škvrnami či nedokonalosťa­mi pleti.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #rakovina #ananás #bolesť kĺbov #šťava #ananásová voda